Uitleg over

Vulkanen in Europa

Vulkaanas van vulkaanuitbarstingen in Europa kunnen het vliegverkeer beïnvloeden en infrageluid veroorzaken. Het heeft geen invloed op het klimaat.

Vulkaanstof van vulkaanuitbarstingen in tropische gebieden kunnen een verkoelend effect hebben. Vulkanen op gebieden daarbuiten kunnen problemen van heel andere orde veroorzaken. De vulkaanuitbarsting op IJsland verlamde met zijn asuitstoot midden april 2010 het vliegverkeer in een groot deel van Europa gedurende enkele dagen.

Ook in mei waren er tijdelijke onderbrekingen van het vliegverkeer. Het KNMI heeft in de dagen na de vulkaanuitbarsting voor het eerst in zijn bestaan speciale waarschuwingen (Volcanic Ash SIGMET) uitgegeven voor vulkaanas in het Nederlandse luchtruim.

Etna

Europa’s actiefste vulkaan is Etna, in Italië. De Etna ligt aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania. Door het botsen van twee platen van de aardkorst, duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. Dit veroorzaakt nieuwe vulkaanuitbarstingen.

Infrageluid

Uitbarstingen van Etna veroorzaken infrageluid. Dat is geluid onhoorbaar voor de mens, maar voelbaar als trilling. Het KNMI heeft een microbarometer ontwikkeld om infrageluid te registreren. Arrays van deze microbarometers staan in Nederland opgesteld in onder andere De Bilt en vliegbasis Deelen.

Meer uitleg over

  • Het OMI instrument (foto: Dutch Space & TNO-TPD)

    Ozonmeetinstrument (OMI)

    Het Ozone Monitoring Instrument (OMI) is een satellietinstrument dat sinds 2004 om de aarde draait en metingen doet vanuit de ruimte.
  • Aerosolen door auto's

    Aerosolen

    Aerosolen zijn kleine stof- of vloeistofdeeltjes die in de lucht zweven, bijvoorbeeld roetdeeltjes afkomstig van het verkeer.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over