Uitleg over

Watertemperatuur

De temperatuur van het water in de zee, rivieren en meren varieert met de seizoenen. Watertemperaturen zijn van groot belang voor energiecentrales en het milieu.

Water verandert langzamer van temperatuur dan land. De zee warmt in het voorjaar geleidelijk op, maar blijft na de zomer nog lange tijd warm. De relatief hoge temperatuur van het zeewater is in koude vochtige lucht een belangrijke voedingsbron voor buien. In het najaar regent het daardoor langs de kust meer dan landinwaarts. 

Het KNMI produceert zeewatemperatuurkaarten op basis van beelden van de Amerikaanse NOAA weersatellieten. Wekelijks maken zij compositietbeelden van de zeeën in Europa en een deel van de Noord-Atlantische Oceaan. Deze beelden geven een goed beeld van de temperatuurverdeling van het water aan de oppervlakte.

IJsgroeimodel

Het KNMI maakt ook temperatuurverwachtingen voor de rivieren met behulp van het ijsgroeimodel. Dit model berekent de temperatuur van een 'kolom' water van 2 meter diepte, voor tien dagen vooruit. Bij vorst in de winter berekent het model de verwachte dikte van het ijs. Door zijn populariteit in de winter en het gebruik voor de Elfstedentocht heeft dit model bekendheid gekregen als het 'KNMI-ijsgroeimodel'. Maar als watertemperatuurmodel bewijst het ook in de zomer zijn dienst.

Belang watertemperaturen

Watertemperaturen zijn van groot belang voor energiecentrales en milieu in verband met de vorming van algen, bacteriën, botulisme, de toestand van ons zwemwater en koeling van oppervlaktewater voor energiecentrales. 

Meer uitleg over

  • Hoogwater (foto: Jannes Wiersema)

    Hoogwater

    Hoogwater is een hoge stand van het water in de rivieren of van de zee. Hoogwater kan leiden tot overstromingen.
  • Overstroming van het riviertje de Mark bij Breda. Waar het witte paaltje staat loopt het ondergelopen fietspad waar, in de zomer, honderden mensen per dag gebruik van maken. (Bron: Frans Wildhagen, Prinsenbeek)

    Hoogwaterberichten

    Dagelijks maakt het KNMI voor Rijkswaterstaat een speciaal weerbericht met de neerslagverwachting voor de stroomgebieden van de Rijn en de Maas.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over