Uitleg over

Weersverwachting

De meerdaagse weersverwachting geeft het verwachte weer voor vandaag tot de komende vijf tot negen dagen.

De meerdaagse weersverwachtingen zijn gebaseerd op berekeningen door het Europees Centrum voor Weersverwachtingen voor de Middellange Termijn (ECMWF) in Reading bij Londen. Dit centrum is in 1975 opgericht in een samenwerkingsverband van achttien landen, waaronder Nederland.

Weg naar weersverwachting

Het ECMWF verzamelt zoveel mogelijk gegevens en daar is veel tijd mee gemoeid. Pas uren na de waarnemingen kan het rekenwerk beginnen. Dit zijn minstens een biljoen wiskundige berekeningen per dag. In de loop van de nacht komen de uitkomsten, in de vorm van weerkaarten en getallen, in De Bilt binnen om verder verspreid te worden. De verschillende meteorologen interpreteren de gegevens. Daarna geven de media de diverse verwachtingen voor de komende vijf tot negen dagen vrij.
 

Voorbeeld van een pluimverwachting
Voorbeeld van een pluimverwachting ©KNMI

Zonverwachting

De gegevens gelden voor heel Nederland en zijn een gemiddelde. Regionaal kan het weer afwijken van de landelijke uitkomsten. De bovenste rij getallen in de tabel geeft voor de desbetreffende dag het landelijk verwachte zonpercentage aan. Het getal staat voor de verhouding tussen het verwachte aantal uren zon en het maximaal mogelijk aantal uren. In de winter kan de zon minder lang schijnen dan in de zomer: 60 procent in de winter staat dus voor minder uren dan 60 procent in de zomer.

Neerslagverwachting

De tweede rij getallen staat voor de neerslagkans. Het percentage geeft aan hoe groot de kans is dat er die dag op een willekeurige plaats in het land neerslag valt. Bij 90 procent zal het vrijwel zeker overal in het land gaan regenen of sneeuwen. Bij 20 of 30 procent blijft het waarschijnlijk droog. Ook de hoeveelheid is daarbij van belang. Als er 10 millimeter wordt verwacht, is de kans op droog weer in het algemeen kleiner dan wanneer enkele tienden worden verwacht.

In sommige tabellen wordt ook de verwachte hoeveelheid neerslag gemiddeld over 24 uur vermeld. De verwachte hoeveelheid is onafhankelijk van de neerslagkans. Wanneer bijvoorbeeld op een bepaalde dag de kans op neerslag 50 procent bedraagt en een hoeveelheid van 10 millimeter wordt verwacht zal naar verwachting in ruwweg de helft van het land gemiddeld zo'n hoeveelheid neerslag vallen.

Windkrachtverwachting

Ook de windkracht, vermeld in Beaufort, is het verwachte landelijk gemiddelde. De vermelde waarde heeft betrekking op de dagperiode en geldt voor open gebieden. Aan de kust en boven open water is de wind meestal sterker dan boven land. Staat er bijvoorbeeld een windkracht 6 in de tabel dan kan het aan de kust best een windkracht 8 of 9 worden. Terwijl de wind in de Achterhoek niet sterker wordt dan windkracht 3 of 4.

De windrichting geeft aan waar de wind vandaan waait. Een noordwestenwind (nw) waait dus van noordwest naar zuidoost. Ook de richting is een landelijk gemiddelde en kan dus lokaal afwijken, vooral als de wind niet sterk is.

Meer uitleg over

  • Fiets met rode fietstas in de witte sneeuw

    Archief codes rood en oranje

    Het KNMI waarschuwt als het weer een risico is. Door tijdig te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer.
  • Lagedrukgebied op de weerkaart (Bron: ECMWF)

    Lagedrukgebied

    Een lagedrukgebied, of depressie, is een gebied waar de luchtdruk laag is. Dit gaat vaak samen met koudere temperaturen, wind en regen.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over