Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 25 mei tot donderdag 06 juni

Synoptische ontwikkeling:

Het stromingspatroon blijft voorlopig geblokkeerd met een omvangrijk hoog boven het noordwesten van Rusland, dat verbinding heeft met een zwakke rug boven de Britse Eilanden. Boven het westelijke en centrale deel van het Europese continent blijft de stroming licht cyclonaal met vooral landinwaarts dagelijks ontwikkeling van enkele regen- en onweersbuien, vooral komende zaterdag. Dit patroon wordt vanaf zondag doorbroken wanneer er een Atlantisch laag over het noorden van de Britse Eilanden naar de Noorse Zee trekt. De stroming wordt in onze omgeving dan tijdelijk (zuid)westelijk. Vervolgens bouwt het Azorenhoog een rug op richting Centraal-Europa, wat zich vervolgens weer verder opbouwt als een hogedrukgebied boven onze omgeving. Vervolgens verplaatst dit hoog zich eind mei/begin juni meer richting Noord-Europa. Het stromingspatroon blijft echter geblokkeerd, waarbij storingen op gepaste afstand west en zuid van Nederland blijven.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Tot zeker halverwege volgende week blijft het wisselvallig, waarbij er vooral zaterdag nog veel neerslag verwacht wordt. De situatie lijkt wat op die van afgelopen dinsdag, waarbij er een omvangrijk buiencomplex vanuit het zuidoosten over het land trekt. Nadat er op vrijdag waarschijnlijk al 20-30 mm is gevallen, is dit ook op zaterdag hoogstwaarschijnlijk weer het geval. Gezien het buiige karakter zal er plaatselijk nog meer vallen. Het voorkeursgebied voor de meeste neerslag is het midden (vooral vrijdag) en het zuiden (zaterdag). Verder zijn de kansen op 10-30 mm of meer in vergelijking met het EPS van gisteren 12 UTC duidelijk toegenomen. De dagen daarna daalt de kans op dagelijks 3-10 mm geleidelijk van 70% naar 20%. Aangezien mei actueel op ca. 90 mm neerslag staat en er mogelijk de rest van de maand nog 50 mm bij kan vallen, is mei 2024 nog steeds in de race om de natste sinds 1901 te worden. Dit is overigens sterk afhankelijk wat er komende vrijdag en zaterdag gebeurd qua neerslagsommen. Aan deze natte periode lijkt halverwege volgende week (tijdelijk) een einde te komen door toenemende invloed van hoge druk. Ongeveer 2/3 van het EPS berekent een zuidelijke stroming aan de westflank van hoge druk boven het continent. Hierdoor wordt er steeds warmere lucht aangevoerd. De kans op zomerse waarden stijgen eind mei naar 50%, met in het zuiden van het land 10-20% kans op tropische waarden (gesteund door de controle-run). Het signaal hiervoor is de laatste runs duidelijk sterker geworden. Of deze warmere periode een lange adem heeft, is maar te bezien. Begin juni geeft een steeds grotere groep leden (60% aan het einde van de periode) de voorkeur aan een licht wisselvallige west- tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. De maxima dalen bij dit scenario weer naar waarden rond of een enkele graad onder normaal.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met vooral vrijdag en zaterdag enkele stevige regen- en onweersbuien. De temperaturen liggen overdag rond of iets boven normaal.

Samenvatting EPS-periode:

Eerst een grote kans (70%) op een (zeer) warm en overwegend droog weertype. In de loop van de periode neemt de kans op vrij koel en licht wisselvallig weer toe naar 60%.

Paraaf meteoroloog: grootn

Uitgifte: 23/05/2024 04.44 uur LT