Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van dinsdag 19 februari tot zondag 03 maart

Synoptische ontwikkeling:

Een hoogtetrog passeert dinsdag ons land. Aan de cyclonale zijde van de hoogtetrog bevindt zich een koufront, maar doordat boven Spanje een hoogtelaag afgenoerd is vond er frontolyse door uitrekkingsdeformatie plaats op onze breedte. Na passage ontwikkelt er boven de oceaan een nieuwe golf in de straalstroom die oostwaarts propageert. Als gevolg hiervan ontstaat er een omvangrijke blokkade boven het Europese continent. Het zwaartepunt hiervan bevindt zich op hoogte vrijwel voortdurend in het westen, aan de grond eerst vooral ten oosten van ons land, aan het einde van de operationele run juist op de karakteristieke positie voor de lente: nabij Engeland.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Het ensemble ondersteunt de operationele run in hoge mate. Het koufront van dinsdag levert volgens het grootste deel van het ensemble nauwelijks neerslag van betekenis op. Daarna is het hoge druk dat de klok slaat. De grootste onzekerheid zit 'm vooral in de exacte positie van de hoogterug. Bij een kleine verschuiving of minder uitgesproken uitgestrektheid zou een enkel zwak front mogelijk wat regen kunnen brengen. De EC-clusterscenario's zijn vrijwel eensluidend met het voorlopig aanhouden van de blokkade, pas begin maart zijn er ook clusters die van een meer zonaal regime uitgaan. De neerslagkansen nemen dan ook geleidelijk toe. In de experimentele maandverwachting van het ECMWF zagen we al eerder dat het qua neerslaghoeveelheden lijkt te gaan normaliseren in onze omgeving, maar de temperaturen blijven duidelijk boven het langjarig gemiddelde.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Half tot zwaar bewolkt en met name dinsdag af en toe regen of motregen. Vanaf vrijdag zonnig, maar 's nachts en 's ochtends wel kans op mistbanken. De middagtemperaturen liggen (ruim) boven normaal.

Samenvatting EPS-periode:

Temperaturen boven normaal en zonnig, met 's nachts en 's ochtends kans op mistbanken. Na het volgende weekeinde geleidelijk meer bewolking en een langzaam toenemende kans op kleine hoeveelheden regen.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 17/02/2019 03.10 uur LT