Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 27 april tot donderdag 09 mei

Synoptische ontwikkeling:

Lagedrukgebieden bepalen ons weerbeeld. Zaterdag koerst er een randstoring richting West-Europa die aanvankelijk uitdiept onder invloed van de jet, maar uiteindelijk deze interactie verliest en weer opvult. Aan het einde van volgende week begint er een hoogterug op te bouwen boven Ierland, met aan de grond een langgerekte gordel van hoge druk.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De randstoring geeft in deze run vooral in het zuiden van het land vrij veel wind. Verder zien we in de clusterscenario's dat het geblokkeerde regime tot en met zondag domineert, maar toch te ver oostwaarts ligt om ons weerbeeld te beïnvloeden. Daarna zien we steeds meer clusters met een wisselvallig weerbeeld, maar op de langere termijn komen blokkades weer terug in enkele leden. Het aantal leden dat hiermee komt blijft iedere run toenemen.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig en met name in het weekeinde regen en middagtemperaturen onder het langjarig gemiddelde. Zaterdag vooral in het zuiden vrij veel wind.

Samenvatting EPS-periode:

Af en toe regen en temperaturen rond of iets onder normaal. Vanaf het eerste meiweekend geleidelijk lagere regenkansen en toenemende kans (naar 40%) op maxima die hoger liggen dan wat gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 25/04/2019 04.11 uur LT