Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 08 augustus tot donderdag 20 augustus

Synoptische ontwikkeling:

Een hogedrukgebied trekt vanaf Ierland naar Scandinavië, waar het zondagavond arriveert. Een noord-zuid georiënteerde hoogtetrog ten westen van Ierland trekt oostwaarts. Aan de oostflank ontwikkelt er boven West-Frankrijk een lagedrukgebied dat in de nacht naar woensdag het Nauw van Calais bereikt en vervolgens noordwaarts langs de Britse oostkust koerst. Bijbehorende vore passeert woensdagmiddag en -avond ons land. Hiermee wordt de warmste lucht verdreven. Een afsnoerend hoogtelaag nabij IJsland trekt donderdag zuidoostwaarts en ligt volgende week zaterdag voor de Engelse noordoostkust.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Er zijn twee onzekerheden voor de komende 10 dagen. Ten eerste het kortdurende koelere intermezzo op zondag. Het is nog de vraag hoever zuidelijk de grens met meer dan 30°C komt te liggen. Afgaande op het 'kale' EPS, dus zonder biascorrectie, ligt de 75%-percentiel van meer dan 30°C van Noord-Holland naar het zuidoosten van Groningen. Dat is ten opzichte van 2 runs geleden een stuk noordelijker. De onzekerheid is tevens kleiner geworden. In de dagen erna schuift deze grens steeds verder noordwaarts. Dinsdag lijkt de warmste dag te worden, wat vaak het geval is voor een overgangsdag (de zuidelijke bovenstroming trekt nog even aan op nadering van een hoogtetrog). De tweede onzekerheid is wanneer er die overgang naar minder warm weer precies plaatsvindt. In de vorige run leek dit volgende week donderdag te gebeuren, nu lijkt dit een dag eerder te zijn. Er blijft enige spreiding zichtbaar voor zowel woensdag als donderdag. Ook op de dagen ervoor zien we een kleine neerslagkans. Mogelijk dat er toch al een enkele bui kan ontwikkelen in de warme lucht.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Zonnig en warm tot zeer warm. Zondag met name in de noordelijke kustgebieden iets minder hoge temperaturen. Vanaf zondag iets meer bewolking, maar de kans op een bui is de eerste dagen klein. Woensdag kans op onweersbuien.

Samenvatting EPS-periode:

Geleidelijk dalende temperaturen naar waardes rond normaal. Een licht wisselvallig weerbeeld met zon, wolken en af en toe regen of een bui, maar ook droge momenten.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 06/08/2020 03.27 uur LT