Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van dinsdag 17 september tot zondag 29 september

Synoptische ontwikkeling:

Een langgerekt hogedrukgebied met een rug-as boven onze omgeving beweegt de komende periode langzaam naar het zuidoosten van Europa en handhaaft zich daar. Het westelijk centrum van het hoog snoert af en blijft tot vrijdag min of meer geblokkeerd boven de Britse Eilanden liggen. Lagedrukgebieden trekken via IJsland naar Scandinavie. Later vandaag trekt een afloper van het polaire front via de Britse Eilanden oostwaarts en trekt maandag overdag over ons land richting Duitsland. Het front beweegt zuidwaarts en verliest sterk aan activiteit. Met een zwakke noordwestelijke stroming wordt de gehele week maritiem polaire lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag gaat het hoog boven GB oostwaarts bewegen en wordt eind deze periode boven de Zwarte Zee verwacht. Vanaf midden volgende week maakt dit de weg vrij voor enkele storingen die onze omgeving kunnen bereiken.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De EPS-pluim vertoont tot en met vrijdag weinig spreiding. De maxima gaan vanaf dinsdag terug naar ca. 16-17°C. Na de neerslag van maandag wordt het weer overwegend droog, al is er met name in het uiterste noordoosten op dinsdag en woensdag nog een enkele bui mogelijk vanwege de cyclonale invloed van het laag boven het noordoosten van Europa. Vanaf vrijdag zien we een toenemende spreiding in de oplossingen, hetgeen te maken heeft waar het centrum van het hogedrukgebied precies komt te liggen. De neerslagkans neemt toe naar ca. 30% en ook het aantal warme leden neemt toe, we zien echter wel een grote spreiding in de temperatuur. De kans op zomerse dagen blijft met name in het zuiden van het land aanwezig, het ensemble geeft vanaf het volgende weekeinde nog steeds een 30-40% kans daarop. De koelere opties zijn op deze lange termijn licht in de minderheid.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Overwegend droog, tot vrijdag ligt de temperatuur iets beneden het langjarig gemiddelde, daarna oplopende temperatuur.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (ca. 70%) op een rustig en (vrij) droog weertype met geregeld zon. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond of iets boven het het langjarig gemiddelde. Zomerse temperaturen behoren vooral voor het zuiden van het land nog steeds tot de mogelijkheden.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 15/09/2019 04.39 uur LT