Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van vrijdag 16 april tot woensdag 28 april

Synoptische ontwikkeling:

Een hoog ligt boven Scandinaviƫ, maar verplaatst geleidelijk naar Rusland. Hierdoor kan een zwak front op dinsdag ons land passeren. Een volgend hoog boven de Atlantische Oceaan trekt vervolgens via de Britse Eilanden en Denemarken naar de Oostzee, ten westen van Litouwen.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Het ensemble is mooi in lijn met de operationele run. De hoge druk domineert het grootste deel van de periode het weer in ons land. Het doorkomen van het front op dinsdag wordt overigens niet door de meerderheid van de leden ondersteund. De tendens naar hogere temperaturen als gevolg van een meer continentale aanvoer is duidelijk aanwezig. Wel heeft het noorden van het land lagere kansen op bovengemiddelde maxima omdat de aanvoer noordoostelijk lijkt te worden.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Rustig en droog, maar temperaturen ruim onder het langjarig gemiddelde. Wel lopen de temperaturen langzaam op naar waardes rond het langjarige gemiddelde. Met name dinsdag is er een kleine kans op wat regen.

Samenvatting EPS-periode:

Verder oplopende temperaturen en steeds meer zon. De kans op temperaturen boven het langjarige gemiddelde stijgt naar circa 60%. De kans op neerslag blijft klein.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 14/04/2021 03.22 uur LT