Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van vrijdag 26 mei tot woensdag 07 juni

Synoptische ontwikkeling:

Een Z-N georiënteerde hoogterug van Zuid-Frankrijk naar Het Kanaal verplaatst langzaam oostwaarts. In de nacht naar zaterdag is de as de oostgrens gepasseerd, waardoor een zuidoostelijke stroming van zeer warme lucht op gang komt. Thetaw850 stijgt naar 15-17°C. Aan de westflank trekt een kortgolvige hoogtetrog over Ierland en Schotland richting de Noorse Zuidkust. Mogelijk beïnvloedt dit zondag al ons weerbeeld. Op zondag bereikt tevens een hoogtetrog Portugal en deze koerst vervolgens noordoostwaarts. Op maandag ontstaan er mogelijk door differentiële PVA aan de noordoostflank van de steeds vlakker wordende hoogtetrog enkele onweersbuien boven Frankrijk die vervolgens richting Benelux en Duitsland trekken. De oper berekent voor maandagavond bulk shear van 30-35 knopen en CAPE waardes van meer dan 2000 J/kg. Dinsdagmiddag en -avond passeert de hoogtetrog ons land. Dat markeert de overgang naar een zonale stroming waarin van tijd tot tijd storingen het aandachtsgebied bereiken.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Vooral vrijdag is er veel zon en zullen de maxima waarschijnlijk nog 2-3 graden hoger uitvallen dan het EPS nu berekent. Ook zaterdag is dit het geval, omdat de bewolking die dan verwacht wordt vooral hoge bewolking is. Dit ensemble is minder extreem dan dat van 24 uur geleden. Ook zien we dat er zondag mogelijk al enkele buien tot ontwikkeling komen, de laatste paar runs komen meer members met dit scenario. Het einde van het droge en (zeer) warme weertype wordt door het grootste deel van het ensemble voor maandagavond verwacht. De trend is daarna een langzame daling van de temperatuur en een afwisseling van zon en regen. Toch blijven er ook zomerse oplossingen aanwezig in een minderheid van de leden.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Droog en warm tot zeer warm. In de loop van maandag kans op onweersbuien. Daarna iedere dag circa 50% kans op regen, maar nog steeds temperaturen boven normaal.

Samenvatting EPS-periode:

De kans op maxima boven normaal neemt af naar circa 30%, de kansen op regen blijven ongeveer 50%.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 24/05/2017 01.23 uur LT