Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 29 januari tot maandag 10 februari

Synoptische ontwikkeling:

Ons land heeft te maken met een aanvoer van maritiem polaire lucht waarbij woensdag een trekrug voor tijdelijk minder neerslag zorgt. Vanaf donderdag blijft het op hoogte een komen en gaan van troggen en ruggen , waarbij de troggen vaak gepaard gaan met overtrekkende frontale systemen en de ruggen voor een tijdelijke stabilisatie zorgen. De ampitudes van deze lopende planetaire golven zijn niet al te groot . Pas vanaf 04 februari zien we dat het Azorenhoog een sterke uitloper richting IJsland opbouwt, hetgeen een einde lijkt te maken aan de lopende golf karakter van de Rossby-golf en mogelijk de opmaat is voor een blokkade. In de laatste deel van de periode zien we dan ook dat ongeveer de helft van de EPS-leden een sterk meanderende stroming berekenen, resulterend in droog en tamelijk koud weer met temperaturen zowel overdag als 's nachts beneden normaal.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De onzekerheid ligt in de eerste helft van de periode in de timing van de overtrekkende ruggen en troggen. In de tweede helft van de periode is er de onzekerheid van een blokkade of niet en op moment van de blokkade is er ook nog de onzekerheid van de positie van de rugas, waarbij een aanvoerrichting kan variëren van noordwest (maritiem polaire lucht) tot noordoost (continentaal polaire lucht).

Samenvatting meerdaagse-periode:

In het algemeen veel bewolking en, op woensdag na, iedere dag flinke perioden met regen of buien. Middagtemperaturen eerst rond 6 °C, vanaf donderdag ongeveer 10°C.

Samenvatting EPS-periode:

Een kans van ca. 40% op voortzetten van het wisselvallige en zachte weertype, maar ook 50% kans op een overgang naar een stabiel en kouder weertype met temperaturen onder de normale waarden voor de tijd van het jaar..

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 27/01/2020 03.15 uur LT