Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 23 juni tot maandag 05 juli

Synoptische ontwikkeling:

Een hoogtelaag boven het westen van Frankrijk trekt langzaam oost en vult tegelijkertijd op. Pas donderdag ligt de trogas ten oosten van onze omgeving. Op dat moment ontwikkelt er een volgend hoogtelaag tussen IJsland en de Britse Eilanden en deze trekt via Engeland naar Spanje. Aan de grond is er sprake van een vrij vlakke luchtdrukverdeling waarbij een rug vanuit het Azorenhoog geleidelijk meer invloed krijgt op onze omgeving. Vrijdag en zaterdag wordt de rug minder significant en trekt een vlak laag zuidwaarts langs onze omgeving. Na passage breidt een volgende rug van hogedruk behorende bij een Atlantisch hoog zich uit tot over onze omgeving. Deze rug blijft waarschijnlijk gedurende de rest van de periode in onze omgeving aanwezig.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

In onze omgeving liggen de maximumtemperaturen enkele graden beneden de normaal. Vanaf het weekend neemt de spreiding toe waarbij de kans op temperaturen rond of iets boven normaal toenemen naar 60-70%. Wegens de toenemende invloed van de rug van hogedruk zijn de neerslagkansen op woensdag en donderdag beperkt. Daarna neemt de kans toe naar zo'n 40-50% als de cyclonaliteit in onze omgeving weer toeneemt. Na zaterdag 26 juni is de dagelijkse neerslagkans met 20-30% vrij klein.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Overwegend droog en af en toe zon. Vrijdag en zaterdag ook enkele buien. De temperatuur ligt iets onder het langjarig gemiddelde.

Samenvatting EPS-periode:

Er is 60% kans op maxima rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Daarbij is de kans op neerslag vrij klein (20-30%).

Paraaf meteoroloog: schaikm

Uitgifte: 21/06/2021 05.09 uur LT