Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zaterdag 30 januari tot donderdag 11 februari

Synoptische ontwikkeling:

Een sterk meanderende weststroming houdt voorlopig aan. De eerste dagen ligt het polaire front in onze omgeving en zijn er grote verschillen tussen het zuidwesten en noordoosten. De straalstroom heeft hierbij de neiging in de loop van het weekeinde weer wat zuidelijker uit te komen. Een volgende storing trekt in de loop van zaterdag wat zuidelijker. Na passage van deze storing komen we begin volgende week waarschijnlijk wat dieper in de polaire lucht. Een hoogterug komt dan boven de Noordzee terecht met aan de grond een hoog boven Scandinavie en Midden Europa. De hoogterug trekt vervolgens langzaam oostwaarts, waardoor vanaf dinsdag/woensdag volgende week de enigszins meanderende weststroming weer terugkeert. Aan het einde van de volgende week snoert boven zuidwest Europa een hoogtelaag af.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De voorspelbaarheid voor een bepaalde locatie is minder dan gebruikelijk vanwege de nabijheid van het polaire front en de onzekerheid in de precieze positie ervan. Zaterdag ligt de golvende frontale zone west-oost georienteerd boven Belgiƫ, waarna in ongeveer de helft van de EPS-leden zondag/maandag nog een golf over het (uiterste) zuiden trekt. Voortdurend is er aan de noordzijde van de langs- of overtrekkende storingen een kans op (natte) sneeuw. Begin volgende week zien we in een meerderheid van de EPS-leden het hele land dieper in de koude lucht komen. De timing van de overgang naar minder zacht weer vanaf volgende week dinsdag/woensdag is minder zeker. Vanaf het einde van de week zien we de kans op een geblokkeerd stromingspatroon toenemen naar 60-70% met hogedruk boven Scandinavie, met daarbij waarschijnlijk weer lagere temperaturen.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Vrij koud met geregeld zon, maar de eerste dagen in het zuiden soms kans op wat regen of (natte) sneeuw. Vanaf dinsdag overal toenemende neerslagkansen en mogelijk zachter.

Samenvatting EPS-periode:

Geleidelijk iets minder wisselvallig en toenemende kans op temperaturen beneden het langjarig gemiddelde. Ca. 30% kans op het aanhouden van het wisselvallige en zachte weertype.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 28/01/2021 04.31 uur LT