Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van vrijdag 03 december tot woensdag 15 december

Synoptische ontwikkeling:

Tot en met het weekeinde van 4 en 5 december houden we te maken met een westelijke stroming waarin enkele actieve storingen de omgeving passeren. Daarna zien we in de meerderheid van het ensemble een overgang naar een geblokkeerd weerpatroon, met lagedrukgebieden ten zuiden van ons en hogedruk boven het hoge noorden. Het gevolg is een aflandige stroming waarmee duidelijk koudere lucht ons kan bereiken. Een kleiner deel van het ensemble behoudt een zonale stroming waarin de lagedrukgebieden door of ten noorden van onze omgeving trekken, waarmee we in een zachtere en vochtigere luchtsoort blijven. Dit aandeel neemt echter al spoedig weer toe tot een meerderheid.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Tot en met zaterdag blijft het zeer wisselvallig met veel neerslag en soms ook veel wind, bij temperaturen die eerst boven en later rond normaal liggen. Na zondag neemt de spreiding in zowel windrichting als temperatuur fors toe. De kans op kouder weer is 80% en de neerslagkansen nemen af naar 30-40%. In de nachten is er dan een grote kans op lichte, mogelijk zelfs matige vorst. De kans op winterse neerslag is daarbij zo'n 20-30%, een significant deel van de neerslag zou dan dus als (natte) sneeuw kunnen vallen. Al in de tweede helft van de volgende week zien we de verhouding verschuiven naar 50-50%, waarbij ongeveer de helft van het ensemble een overgang laat zien naar een licht wisselvallig maar vooral minder koud weertype.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met regelmatig buien of wat regen, soms met een winters karakter. Vanaf zondag wordt het minder wisselvallig maar ook duidelijk kouder, met vorst in de nacht en middagtemperaturen van ca. 4 graden. Vooral dinsdag is er kans op een (natte) sneeuwbui. Vrijdag 3 december is er in het oosten en zuidoosten een geringe kans op code geel voor gladheid door winterse buien.

Samenvatting EPS-periode:

De dagelijkse neerslagkans ligt rond 40%, vaak met een winters karakter. Aanvankelijk is er een grote (80%) kans op temperaturen die rond of beneden de normaal liggen, in de loop van de periode neemt die kans af naar ca. 50%.

Paraaf meteoroloog: boonstra

Uitgifte: 01/12/2021 08.14 uur LT