Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van woensdag 04 oktober tot maandag 16 oktober

Synoptische ontwikkeling:

Een langgerekte zone van hogedruk ligt boven westelijk en centraal Europa. In het aandachtsgebied is de stroming westelijk met op donderdag de passage van een lagedrukgebied een fractie ten noorden van de FIR. Tijdens het weekeinde van 8-9 oktober ontwikkelt het hogedrukgebied zich verder tot een blokkade boven centraal Europa. De stroming wordt dan zuidelijk met aanvoer van zeer warme lucht. Aan het begin van volgende week komt een hoogtetrog dichterbij en neemt de onzekerheid fors toe. Die onzekerheid zit vooral in hoeverre de blokkade aanwezig blijft en/of het stromingspatroon cyclonaler wordt boven West-Europa.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Vanaf woensdagavond en op donderdag is er enige onzekerheid over de passage van het lagedrukgebied (in de operationele run ten noorden van de FIR). Mogelijk komt dit laag zuidelijker met neerslag boven het noorden van het land. Het weekeinde van 8-9 oktober lijkt zeer warm en zonnig te gaan verlopen, in het zuiden is er zelfs ongeveer 60% kans op maxima van minimaal 25°C. Na het weekeinde neemt de spreiding in de stromingspatronen sterk toe. De hogedrukinvloed blijft overheersen, de neerslagkans loopt op naar ongeveer 30-40%. Het zwaartepunt van de hogedrukgebieden ligt gemiddeld tussen Groenland en Schotland. De spreiding in de temperatuurverwachting neemt dan ook sterk toe.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Vanaf woensdag rustig en overwegend droog weer. Tijdens het weekeinde waarschijnlijk zeer warm voor de tijd van het jaar en zonnig.

De kans op uitgifte van waarschuwingen is vooralsnog klein.

Samenvatting EPS-periode:

Eerst een grote (80%) kans op warm en droog weer met zonnige perioden. In de loop van volgende week minder warm en naar 30-40% toenemende kans op regen.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 02/10/2023 04.11 uur LT