Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van maandag 27 mei tot zaterdag 08 juni

Synoptische ontwikkeling:

Aan het begin van de periode het aandachtsgebied zich onder een zonale stroming, waarbij op dinsdag een uitzakkende hoogtetrog passeert. De rest van de week blijven we onder invloed van deze zonale stroming. Hiermee passeren van tijd tot tijd frontale systemen het aandachtsgebied, hoewel de rug, vanuit het hoog boven de Atlantische Oceaan, dicht bij ons land in de buurt blijft. In het volgende weekeinde bouwt zich een hoogterug boven onze omgeving op, met de rugas ten oosten van ons. Dit zorgt dan voor een zuidelijke bovenstroming.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De eerste dagen liggen de EPS-clusters behoorlijk op een lijn. De eerstkomende dagen dan ook wisselvallig weer met temperaturen onder normaal bij een meest westelijke aanvoer. Vanaf het weekeinde gaan de clusters meer uiteen lopen; een groot deel van de clusters toont de genoemde hoogterug, maar de positie hiervan verschilt aanzienlijk, waardoor een deel van de clusters warm weer toont en een deel koeler. De nabijjheid van de rugas bepaalt of we ons te maken krijgen met anticyclonale, stabiele invloed of juist onstabiel (cyclonaal). Het aandeel leden dat een warme oplossing toont na het volgende weekeinde is opgelopen naar zo'n 50%.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Bewolkt en van tijd tot tijd regen of buien, maar ook af en toe zon. Temperaturen rond 15 graden.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (60%) op een rustig en droog weertype, met een onzekere temperatuurverwachting. De kans op een warm weertype is iets groter dan de kans op koeler dan normaal weer.

Paraaf meteoroloog: berge

Uitgifte: 25/05/2019 01.19 uur LT