Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zondag 23 juni tot vrijdag 05 juli

Synoptische ontwikkeling:

Begin volgende week zien we een uitloper van het Azorenhoog ontstaan die zich richting Noord-Europa gaat uitstrekken. Boven Scandinavie ontstaat maandag/dinsdag een apart hogedrukgebied. De stroming wordt dan oostelijk met aanvoer van continentale lucht die geleidelijk warmer wordt. Het hoogtepatroon raakt geblokkeerd, met een hoogtelaag dat dinsdag/woensdag boven Italiƫ terecht komt. Later op woensdag nadert van het westen uit een hoogtetrog, die vervolgens lijkt te stagneren. Het hoog boven Scandinavie trekt in de tweede helft van de week langzaam oost tot zuidoostwaarts. De stroming wordt hierdoor zuidoostelijk en de aangevoerde lucht wordt woensdag/donderdag aanmerkelijk vochtiger. Aan het einde van de volgende week wordt de stroming steeds meer cyclonaal en in de loop van het weekeinde van 29/30 juni wordt de stroming zonaal.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De eerste dagen is de consistentie groot. Zondag t/m dinsdag is het droog. De kans op zomerse temperaturen neemt sterk toe, met de piek vermoedelijk op woensdag 26 juni. Plaatselijk zijn dan zelfs tropische temperaturen mogelijk. De ontwikkeling daarna is onzeker. In de 'Oper' van 21/12 UTC wordt de warmste lucht al donderdag verdreven. Er zijn echter ook vrij veel EPS-leden, die ons land tot en met vrijdag 28 of zaterdag 29 juni in de warme lucht houden. De onzekerheid zit hem vooral in de timing van de afkoeling. De overgang gaat vanaf woensdag/donderdag mogelijk gepaard met onweersbuien. Vanaf het weekeinde van 29-30 juni krijgen we waarschijnlijk te maken te krijgen met een zonale stroming. In ca. 70% van het ensemble komen we in een (licht) cyclonale stroming aan de noordoostflank van het Azorenhoog met gematigde temperaturen.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Droog met meer zon en oplopende temperaturen. Vanaf maandag waarschijnlijk een aantal dagen zomers warm. Woensdag en donderdag is er kans op een bui, mogelijk met onweer.

Samenvatting EPS-periode:

Aanvankelijk mogelijk nog (vrij) warm en kans op (onweers)buien. Vanaf 30 juni waarschijnlijk licht wisselvallig met maximumtemperaturen onder het langjarige gemiddelde.

Paraaf meteoroloog: buscher

Uitgifte: 21/06/2024 06.01 uur LT