Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van vrijdag 21 september tot woensdag 03 oktober

Synoptische ontwikkeling:

Een actieve randstoring boven de Engelse noordoostkust trekt vrijdag noordoostwaarts richting Scandinavië. Bijbehorend koufront trekt vrijdagochtend oostwaarts over het land, gevolgd door een hoogtetrog. We komen dan in beduidend koelere maritiem polaire lucht terecht dan de afgelopen dagen. Voor de oostkust van de Verenigde Staten bevindt zich een grote hoeveelheid warme en vochtige lucht, behorend bij ex-orkaan Florence. Op de grens met de polaire lucht zien we vanaf vrijdag een golf op dit frontvlak richting West-Europa bewegen en uitdiepen t.g.v. interactie met een anticyclonale jetstreak. Van zondag op maandag trekt bijbehorende (storm)depressie oostwaarts over de (zuidelijke) Noordzee en dit kan ook bij ons veel wind veroorzaken. Na volgende week maandag zien we in de meeste oplossingen de opbouw van een hoogterug ten westen van of boven ons land.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

Vrijdagochtend is er kans op zware windstoten in de buurt van het koufront, het percentage EPS-leden met zware windstoten loopt uiteen van 5-10% in Maastricht tot bijna 80% in Den Helder. Zeer zware windstoten lijken echter niet aan de orde, zodat evt. code geel voor het westen en noorden van het land dan lijkt te kunnen volstaan. Vrijdagavond kunnen er bij een trog opnieuw zware windstoten voorkomen in het noordelijk kustgebied. Bij de (storm)depressie van zondag op maandag neemt de kans op (zeer) zware windstoten, waarschijnlijk ergens in de periode van zondagavond t/m maandagochtend, gestaag toe. Enkele leden berekenen zelfs extreme windstoten van 140 km/uur in met name de kustgebieden. De kans op zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur loopt uiteen van ongeveer 20% in Maastricht tot ca. 40% in Den Helder. De meeste leden berekenen inmiddels wel een laag dat oostwaarts over de Noordzee koerst. De timing is echter nog onzeker, evenals de precieze koers en de ontwikkeling van dit laag. E.e.a. zal afhangen van de interactie met de straalstroom in de periode van vrijdag tot en met zondag. Na maandag wordt het aanzienlijk rustiger. Wat met betrekking tot de temperatuur opvalt is dat de mediaan van de maximum- en minimumtemperatuur vanaf zaterdag rond of een fractie beneden de modelklimatologie komt te liggen. Qua bedekkingsgraad zit het EPS aan de lage kant, vooral in de eerste dagen van de EPS-periode. We zien dan een vrij groot aantal leden met een noordoosten- of oostenwind.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Wisselvallig met af en toe veel wind, vooral op vrijdagochtend maar mogelijk ook van zondag op maandag. Begin volgende week vrij koel en afnemend wisselvallig.

Samenvatting EPS-periode:

Er is een grote kans (70%) op een overwegend droog weertype met vooral de eerste dagen meer zonneschijn dan normaal. De temperaturen liggen daarbij waarschijnlijk in de buurt van het langjarig gemiddelde.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 19/09/2018 04.35 uur LT