Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van vrijdag 30 juni tot woensdag 12 juli

Synoptische ontwikkeling:

Aan het begin van de periode ligt een hoogtelaag boven Het Kanaal. Een zuidelijke bovenstroming zorgt dan bij ons voor de aanvoer van warme lucht. Op vrijdag/zaterdag trekt het hoogtelaag als trog over ons land, met daarbij een aparte kern boven de Oostzee en Frankrijk. Vervolgens stelt zich een meanderende zonale bovenluchtstroming in. Aan de grond ligt een lagedrukgebied boven Polen en beweegt noordoost. Nadat vrijdag/zaterdag een koufront is gepasseerd komt Nederland in minder warme lucht terecht. Halverwege volgende week wordt de stroming tijdelijk zuidelijk en wordt het enkele dagen iets warmer met een zuidelijke stroming. Aan het einde van de periode bouwt zich een rug van hogedruk op in de buurt van ons aandachtsgebied.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De clusters laten enige onzekerheid zien in de timing van de passage van het koufront op vrijdag/zaterdag. Daarna stelt zich een westelijke stroming in met temperaturen onder normaal en een wisselvallig weertype (ondersteund door 80% van de leden van het EPS). Halverwege volgende week wordt de verwachting steeds meer onzeker en gaan de leden van het EPS uiteenlopen en neemt de spreiding van de pluim toe.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Licht wisselvallig en temperaturen onder normaal.

Samenvatting EPS-periode:

Grootste kans (50-60%) op een licht wisselvallig weertype met maximumtemperaturen onder de langjarig gemiddelde waarden.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 28/06/2017 09.48 uur LT