Guidance meerdaagse

Beoordeling lange termijn door meteoroloog

Geldig van zondag 04 december tot vrijdag 16 december

Synoptische ontwikkeling:

Het hoog boven Rusland verliest langzaam zijn invloed op ons weerbeeld. Boven West-Europa vormt zich een grootschalige, noordoost-zuidwest georienteerde hoogtetrog waarin lagedrukgebieden over het aandachtsgebied noordoostwaarts trekken. Tevens bouwt tussen IJsland en Groenland en nieuw blokkerend hoog op. Het aandachtsgebied blijft hierdoor onder de invloed van de hoogtetrog en de daarin uitdiepende laagjes.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De grootschalige ontwikkelingen zijn consistent in de uitvoer van de opeenvolgende runs. De voorspelbaarheid van de details blijft echter laag. Dit komt aanvankelijk doordat kleinschalige hoogtelagen over West-Europa trekken en volgende week doordat relatief kleine verschillen in de baan en activiteit van de lagedrukgebieden bij de hoogtetrog grote verschillen in het weer boven het Noordzeegebied opleveren. De kans dat het weekeinde koud met vorst in de nacht, met name van zaterdag op zondag, verloopt is groot, meer dan 80%. Aangezien in het algemeen in de EC uitvoer de grenslaagbewolking onderschat wordt zal de kans op vorst (die afhankelijk is van opklaringen) wat kleiner zijn. Na het weekend neemt de onzekerheid sterk toe en zien we in het EPS meer leden een aanlandige windrichting kiezen (weliswaar zonder veel wind). De neerslagkansen nemen langzaam toe naar meer dan 50% en de meest waarschijnlijke temperatuur (70% kans) overdag is een graad of 5 en een minimumtemperatuur rond of net onder het vriespunt.

Samenvatting meerdaagse-periode:

Droog en meestal bewolkt, later geleidelijk iets wisselvalliger.

De kans op de uitgifte van waarschuwingen is klein.

Samenvatting EPS-periode:

Aanhoudend licht wisselvallig en vrij koud weer met overdag temperaturen van hooguit 5°C en 's nachts tussen 0°C en -5°C. De kans op (natte) sneeuw is klein.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 02/12/2022 04.33 uur LT