Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 25 augustus 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied met zwaartepunt boven Wit-Rusland heeft aanvankelijk een rug richting de Noordzee met rugas net ten noorden van de Wadden. Het zwaartepunt verplaatst zich de komende 48 uur via de Oostzee richting Baltische Staten en de oost-west georiënteerde rugas trekt nog iets noordwaarts en komt boven het midden van de Noordzee te liggen waardoor de grondstroming zuidoostelijk blijft. Zondag lijkt een zwakke vore/thermisch laag boven ons land voor een variabel wind te zorgen.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is eventuele ST/mist boven de Noordzee. Actueel lijkt alles uit de FIR noordwaarts verdwenen, maar Hirlam geeft voor morgen weer een signaal. Een ander aandachtspunt is een eventuele bui: Modellen berekenen in het thermische laag boven Duitsland buien morgen; deze blijven in de huidige runs buiten de langsgrenzen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Tx meestal iets te laag in EC en Hirlam, Tmin vaak wat lager dan in de uitvoer. Nationaal Hitte Plan is actief.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Kans op ST in het N deel van het continentaal plat is klein, maar aanwezig. Morgen in het oosten mogelijk Cu, zeer kleine kans op CB..

Neerslag:

Droog. Neerslag in de vore op zondag blijft beperkt tot Duitsland. Modellen tonen deze run ook geen buien boven ons land. Inversie rond 6000 vt houdt de convectie tegen volgens de progtemps.

Zicht:

Overwegend goed.

Paraaf meteoroloog: berge

Uitgifte: 24/08/2019 11.10 uur LT.