Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 05 oktober 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied nabij IJsland staat er in onze omgeving een zuidwestelijke stroming, die geleidelijk warmere en vochtigere lucht aanvoert. Een bijbehorend dubbel frontaal systeem trekt intussen over de Britse Eilanden noordoostwaarts. Het warmtefront is zwak en bereikt in de loop van de middag en avond het noordwesten van het land, om daar al slepend te verpieteren. Het eerste koufront bereikt tegen die tijd het noordwesten van de FIR en wordt daar stationair. Het tweede koufront loopt hierop in en wordt ten noordwesten van de FIR stationair. Een bovenluchttrog boven de Atlantische Oceaan slaat een golf in beide fronten waardoor de hele FIR woensdagochtend weer in de warme sector terechtkomt. Woensdagmiddag bereiken beide koufronten als een smalle zone het noordwestelijk kustgebied, om in de avond oostwaarts het land te passeren.

Modelbeoordeling:

Actueel is de mist nog een aandachtspunt. Advectief (vanuit Belgiƫ) lijkt er weinig meer te gaan gebeuren dus blijft het bij plaatselijke mistbanken die vanochtend weer geheel zullen oplossen. Een belangrijker aandachtspunt is dat de modellen het niet helemaal eens over de aanwezigheid van stratus bij het warmtefront (en aan de warme kant van het eerste koufront), HAP1 en EC laten dit zien, de andere modellen niet. Actueel zien we inderdaad lokaal stratus boven zee in het zuidwesten van de FIR dus we achtten dit scenario realistisch, al zal het kleinschalig zijn/blijven. Woensdag lijkt de kans op stratus toe te nemen t.g.v. kustconvergentie. Een ander aandachtspunt is de aantrekkende wind vlak voor het tweede koufront uit, met mogelijk zware windstoten aan de (noord)westkust. Gezien de kleinschaligheid en de gunstige windrichting lijkt de kans op zware windstoten boven land klein.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Woensdagmiddag in het zuidoosten en oosten 20-21 graden (zacht).

Wind:

Vanaf het einde van de ochtend zuid tot zuidwest 6 Bft boven zee en (noord)westkust. Woensdagochtend verder aantrekkend naar 7 Bft en net voor het (tweede) koufront uit mogelijk even 8 Bft. Vanaf halverwege woensdagmiddag is er aan de kust kans op zware windstoten, al lijken die beperkt te blijven tot Noord-Holland en het westelijke Waddengebied, maar wellicht dat IJmuiden en de Houtribdijk ook nog meedoen.

Bewolking:

Gelaagde stratiforme (frontale) bewolking, met bij het (slepende) warmtefront kans op St en/of lage Sc. Vooral in het noordwesten van de FIR kan er bij het tweede koufront ook St voorkomen, ondanks dat de wolkenbasisplaatjes dit eigenlijk niet laten zien. De verticale profielen zijn in die hoek vochtig en de combinatie van neerslag en convergentie kan voor St-vorming zorgen.

Neerslag:

De regen die we actueel op de radar zien bereikt nauwelijks de grond. Gezien de progtemps lijkt dat ook niet realistisch. De neerslag valt uit een hoge wolkenbasis (As 10000 vt) en daaronder zit een 4000 vt dikke droge laag. Bij het warmtefront wordt door meer modellen neerslag berekend, dit zou dan a.g.v. coalescentie uit een ondiepe laag Sc moeten vallen. Het is de vraag of die bewolking wel dik genoeg is maar we houden er rekening mee. Bij de koufronten valt in het noordwesten van de FIR regen op het moment dat daar even een golf passeert, na passage zijn de koufronten niet of nauwelijks actief, wat komt door een zwak anticyclonaal gekromde bovenstroming (deels ook diffluent).

Zicht:

Actueel lokaal ondiepe mistbanken, vanochtend (spoedig) oplossend. In coalescentieneerslag (motregen) kans op matig zicht. Verder overwegend goed.

Paraaf meteoroloog: wijs

Uitgifte: 04/10/2022 05.35 uur LT.