Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 22 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Op 500 hPa staat een zuid- tot zuidwestelijke stroming tussen een grootschalige hoogtetrog van de westelijke Noordzee naar het midden van Frankrijk en een hoogterug boven midden Europa. Aan de grond is er vrijdag 09 UTC sprake van een vlak (thermisch) laag boven Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Het grondlaag trekt heel langzaam en iets uitdiepend NNO-waarts en komt in de loop van de avond boven het noorden van Duitsland terecht. Bijbehorende Z-N georiƫnteerde frontale zone ligt tegen de oostgrens en blijft nog enkele uren vrijwel stationair. Begin van de middag loopt de hoogtetrog op de frontale zone in en dan zien we de frontale zone aan de westzijde activeren t.g.v. de passage van een PVA-maximum. Vervolgens trekt de hele frontale zone oostwaarts en verlaat deze in de loop van de avond het uiterste oosten en noordoosten, kort gevolgd door de as van de hoogtetrog. In de loop van komende nacht snoert er boven de Britse Eilanden een hoogtelaag af dat zaterdagmiddag zuidoostwaarts over Frankrijk trekt. Aan de noordoostflank hiervan ontstaat er zaterdag overdag op 500 hPa een kleinschalige hoogterug boven ons land. Een koufront trekt hierdoor zaterdagmiddag en -avond van west naar oost zonder actief te zijn. Wel is deze nog herkenbaar aan (lage) bewolking.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de convectie aan de (noord)oostzijde van de hoogtetrog. Vanaf de grond lijkt dit in Nederland allemaal niet te gaan lukken. Volgens de progtemps van EC zou dit nog spannend worden voor het uiterste oosten, maar EC is daar momenteel 3 graden te warm. De echt zwaardere, dynamische onweersbuien zullen dus waarschijnlijk oost van ons blijven, wat duidelijker in de warme sector. Wat de grenslaag betreft heeft Harmonie de St bij het front goed te pakken, terwijl EC te veel dagelijkse gang laat zien en de hoeveelheid St inmiddels onderschat. Harmonie geeft ook een St-signaal boven de zuidelijke Noordzee, dat we ook heel af en toe in de waarnemingen terug zien maar wel minder dan in Harmonie. Aandachtspunt is een zwakke thermische vore die vanmiddag boven Engeland moet ontstaan en vanavond en komende nacht noordoostwaarts over ons aandachtsgebied loopt en zaterdag noord van de Wadden oplost. Aan de voorzijde hiervan (warmteadvectie en convergentie) zien we in Harmonie een zwak signaal voor St. Aandachtspunt.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Zie de modelbeoordeling. Verder geen bijzonderheden.

Wind:

Vanavond en komende nacht in de kustdistricten (m.u.v. het noorden) kans op 6 Bft, vooral in het zuidwesten.

Bewolking:

Overwegend stratiforme bewolking in de frontale zone, met hier en daar een verscholen Cb. Bij het grondfront in de buurt boven het oosten plaatselijk St. Vanmiddag vooral in het zuiden en oosten (ingebedde) Cb's op nadering van de hoogtetrog, toppen FL250-300. Aan de voorzijde van de zwakke thermische vore vanaf Engeland (zie modelbeoordeling) kans op lokaal St. Zaterdag bij het zwakke koufront kans op plaatselijk St 500-1000 vt. Bij buien in de zuidelijke helft TCu 2000 vt, toppen FL100.

Neerslag:

Vanmiddag buien/buiige regen. CAPE is ca. 500 J/kg in het uiterste zuidoosten, effectieve schering 20-30 knopen multicellen. Sowieso kan er gezien de passage van de hoogtetrog lijnvorming optreden. Dit gebied trekt gedurende de middag noordoostwaarts, waarschijnlijk met het accent over de zuidoostelijke helft. Kleine kans op onweer in de middag en avond in het zuidoosten/oosten. De buien trekken noordoostwaarts weg. Zaterdag nog een enkele kans op een bui, met name in het zuiden. Vanaf de avond droog.

Zicht:

Goede zichtcondities, in het uiterste zuiden van de FIR boven zee eerst nog kans op matig zicht. In neerslag matig, mogelijk kortdurend slecht zicht. In het noordoosten (aan de voorzijde van de thermische vore vanaf Engeland) en in de heuvels mogelijk nevelig in de nacht en ochtend.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 21/06/2024 11.03 uur LT.