Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 22 januari 2022 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een krachtig hoog boven het zuidwesten van de Britse Eilanden verandert weinig van plaats. Aan de noordoostflank hiervan voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een zwakke warmtefrontafloper boven Denemarken trekt zuidoostwaarts, het warmtefront schampt daarbij vanavond het noordoosten en oosten van het land, het bijbehorende zwakke koufront blijft ten noordoosten van ons land. De aangevoerde lucht wordt bij ons geleidelijk wat zachter en vochtiger.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is grenslaagbewolking die ontstaat vanwege de aanvoer van vochtigere lucht, dit is in alle modellen wel consistent terug te vinden. In de vochtigere lucht en met enige subsidentie op hoogte lijkt de zaterdag bewolkt te verlopen met af en toe wat lichte regen of motregen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Later in het noordelijk kustgebied 6 Bft. Zaterdag overdag verdwijnen de kustseinen.

Bewolking:

Veelal Cu/Sc, vanavond en vannacht in het oosten nabij het warmtefront ook veel stratus, in de loop van het nacht meer in het zuidoosten met lokaal ook stratus beneden de 500 voet. In zuid-Limburg kan de stratus als gevolg van stuw ook tot aan de grond komen, een situatie die de gehele zaterdag kan aanhouden. Elders hebben we op zaterdag aanhoudend te maken met een dikke laag Cu/Sc, waarbij er in motregen vooral landinwaarts kans is op stratus.

Neerslag:

Vanavond en eerste helft van de nacht vooral in het oosten lokaal (mot)regen. Vervolgens enige tijd droog, maar in de loop van de dag zien we geleidelijk in alle modellen weer een neerslagsignaal verschijnen, gezien het profiel van de grenslaag veelal lichte (mot)regen a.g.v. coalescentie.

Zicht:

In neerslag vanavond en zaterdag in motregen matig, mogelijk lokaal slecht zicht. Mogelijk dat door stuwwerking er mist ontstaat in het uiterste zuidoosten. In het geval dat er een opklaring aanwezig is in de nacht naar zondag, dan zal daarin mist ontstaan, vooral HAP1 en EC geven daarvoor een duidelijk signaal.

Paraaf meteoroloog: homan

Uitgifte: 21/01/2022 17.26 uur LT.