Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 05 juni 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een omvangrijk hogedrukgebied ten noorden van Schotland is vrijwel stationair. Bijbehorende rug strekt zich uit over de Noordzee richting de Oostzee, later richting Oekraïne. De stroming is noordoost en wordt er droge lucht aangevoerd. Overdag wordt de stroming weer iets noordelijker en wordt de aangevoerde lucht die dan weer vanaf de Noordzee gaat komen, vochtiger.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de bewolking (in de vochtigere lucht) die overdag over de Noordzee zuidwaarts beweegt en in de loop van de dag het noorden van ons land bereikt. Vanmiddag kan deze bewolking het noordelijk kustgebied bereiken en de vraag is hoever deze landinwaarts komt. Erg ver lijkt niet waarschijnlijk omdat boven land de bewolking oplost. In de avond zien we dat de bewolking wel wat zuidelijker de noordelijke provincies intrekt. Als enige heeft UWC0 de eerste bewolking al in de ochtend boven het Waddengebied en is daarmee een stuk sneller dan de rest. Actueel geeft UWC0 het deze het beste weer. Het is daarom aannemelijk dat de Sc/St al in de vroege ochtend de Wadden kan bereiken. Boven land laat UWC0 de bewolking wel snel oplossen, dat lijkt wat te optimistisch en mogelijk is het in de ochtend al bewolkt is in het noorden. UWC0 laat overigens -net als alle andere modellen- de bewolking pas echt het land op komen gedurende de avond.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vandaag in het zuid(oost)en mogelijk lokaal 25 graden.

Wind:

later vanmiddag en vanavond kans op een 6 bft voor de westkust.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling.

Neerslag:

Geen.

Zicht:

Goed. de komende uren in het noorden een kleine kans op nevel, de nacht naar maandag is deze kans wat groter.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 04/06/2023 05.31 uur LT.