Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 16 oktober 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

De stroming is zwak zuidelijk. Een warmtefront lag om 06 UTC van Normandië net ten noorden van de Wadden naar het noorden van Denemarken. Het wordt gekenmerkt door een duidelijke frontale vore met windsprong en lage bewolking. Het front verplaatst zich langzaam noordwaarts.

Modelbeoordeling:

De positie van het front is consistent in de diverse uitvoer, maar de beschrijving van de bewolking verschilt nogal. In alle uitvoer wordt de hoeveelheid stratus onderschat, de Harmonie36 en Hirlam uitvoer lijken het meest op de waarnemingen. In de Harmonie36 uitvoer vormt zich boven de Noordzee ten zuiden van het front een groot mist/stratusgebied, ook in de Hir uitvoer is er enig signaal. Of de mist/stratus zich ook werkelijk vormt hangt af van de exacte luchtmassa-eigenschappen, we achten de kans vrij groot. Actueel is er in de Harmonie uitvoer boven de zuidelijke Noordzee convectie vanaf middelbaar niveau, deze is er in werkelijkheid niet en zal er ook niet komen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Het blijft extreem warm voor de tijd van het jaar met maxima vandaag tot 25 C in het zuidoosten, morgen nog wat hoger. Tmin enkele graden lager dan de uitvoer, sterkere ontkoppeling bij weinig wind.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Onzekerheid over de ST die zich aan de warme kant van het front moet vormen. Td wordt ongeveer 15 C bij een watertemperatuur van ongeveer 15 graden, wel is de atmosfeeropbouw stabiel omdat het warme massa betreft.

Neerslag:

Frontale neerslag zit het best in de Hir- en EC uitvoer, convectieve activiteit boven de zuidelijke Noordzee negeren we.

Zicht:

In de diverse uitvoer slechts een sporadisch signaal voor mist in de nacht naar dinsdag, first guess TAF laat kansen van 20-30% op minder dan 800 m zien. Er is weinig gradient en met de aanvoer van wat vochtiger lucht is de kans op mistbanken in het westen en noorden vrij groot, ook omdat de Tmin enkele graden lager ligt dan in de uitvoer.

Paraaf meteoroloog: huiskamp

Uitgifte: 15/10/2018 11.23 uur LT.