Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 18 juni 2024 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een grootschalige hoogtetrog voert een zuidwestelijke stroming polaire lucht aan. Een laag ligt boven de centrale Noordzee, trekt langzaam noordoostwaarts en komt dinsdag overdag boven de Noorse Zee te liggen. Rond dit laag bevindt zich ook een ingedraaide occlusie, die boven het noordwesten van de FIR sleept. Een barocliene zone boven het noorden van Frankrijk en het westen van Duitsland (ongeveer theta-w 850 hPa 13 °C) is min of meer stationair, van tijd tot tijd trekken stabiele golven in deze zone noordoostwaarts. Een golf met duidelijk warmere lucht (theta-w 850 hPa 16 °C aan de warme kant) trekt dinsdagmiddag en -avond over de Ardennen noordoostwaarts. Het (uiterste) zuidoosten komt waarschijnlijk net niet aan de warme kant terecht. Aan de noordwestzijde van deze golf wordt de stroming helemaal onderin noordelijk, als een uitloper van het Azorenhoog vanaf Schotland zuidoostwaarts trekt. Hierdoor komt een zwak occlusierestant dinsdagavond het noorden van het land binnen.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de buiigheid van dinsdag bij de actieve golf. De zwaarste onweersbuien bevinden zich aan de warme kant van het polaire front en lijken ons land net niet te bereiken. Niettemin verwachten de modellen wel plaatselijk 30-50 mm in 6 uur tijd. Dit gaat niet om neerslag uit onweersbuien, maar om ingebedde regenbuien aan de koele kant van de frontale zone. Het gaat hier voornamelijk om dinsdagavond en het zuiden, oosten en zuidoosten. UWC01 (HA43 met een groter domein en hogere resolutie) liet in de 06 UTC-run de regen al in de ochtend over het land trekken, maar in de nieuwste run is het verschil met de overige modellen een stuk kleiner geworden.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen opmerkingen.

Wind:

Dinsdagmiddag is er bij zware onweersbuien aan de warme kant van de golf kans op windstoten van 75-100 km/u, maar het is onwaarschijnlijk dat die ons land zullen bereiken (geen enkel member van KEPS 12 UTC komt hier mee)

Bewolking:

Dinsdag aan de noordwestkant van de golf een (hoge) laag stratiforme bewolking met aan de warme kant convectieve bewolking, de tophoogte hangt af van hoe noordelijk de warme lucht komt, hierin toppen tot FL300-350. Waarschijnlijk komen de toppen binnen de landsgrenzen niet hoger dan FL200. Ook zien we in de loop van dinsdag een toenemend St-signaal aan de koele kant van het front. Bij het zwakke occlusierestant vanuit het noorden dinsdagavond neemt de kans op St eveneens toe.

Neerslag:

Voor dinsdag is er een aanzienlijke onzekerheid. De forcering is vooral warmte-advectie tussen de grond en 850 hPa. De schering varieert in het zuidoosten tussen 25 en 40 kn, afhankelijk van de tophoogte en uitvoer. CAPE maximaal rond 1000 J/kg in het zuidoosten, elders veel minder. Er is dus goede organisatie mogelijk, met boven België en Duitsland vermoedelijk supercells. Hoewel de grote hagel en zware windstoten ons land waarschijnlijk missen, is er wel kans op veel regen in de zuidoostelijke helft; plaatselijk 30-50 mm.

Zicht:

Goed, in neerslag lokaal matig en in een zwaardere bui mogelijk slecht. Komende nacht in opklaringen (zadelgebied) lokaal grondmist of een enkele ondiepe mistbank. Dinsdag boven zee mogelijk matig zicht bij het zwakke occlusierestant.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 17/06/2024 17.48 uur LT.