Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 26 juni 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een hoog boven de Britse Eilanden bewegen enkele barokliene zones (oude frontale structuren) over het aandachtsgebied. Subsidentie speelt in toenemende mate een rol, waardoor de barokliene zones verder in betekenis afnemen.

Modelbeoordeling:

Het weer in ons aandachtsgebied speelt zich in de grenslaag af, waarbij de moeilijkheid ligt in het feit dat we al dagen met een blokkerend hoog boven de Britse Eilanden te maken hebben en wij aan de oostflank van dit hoog te maken hebben met de aanvoer van over zee met diverse overtrekkende barokliene banden. Aanmaak van bewolking boven de Noordzee, subsidentie, zeewatertemperatuur, instraling, windsnelheden zijn o.a. de ingrediënten die het weer en de computerberekeningen beïnvloeden. Het zijn soms subtiele evenwichten en derhalve zien we verschillen in de diverse berekende grenslaagparameters zoals stratus, motregen, zicht en temperatuur. Nowcasting is de enige manier om deze problemen te tackelen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Opvallend is dat EC12 voor de dinsdag slechts tot Tx=20°C komt: enkele graden opgehoogd. Verder geen bijzonderheden.

Wind:

Vissersbank 7 Bft, waarschijnlijk tot dinsdagochtend. Geen kustseinen en boven ons land 's nachts weinig wind en overdag zwak tot matig

Bewolking:

Actueel veel St, er lijkt een achterkant aan het stratusgebied boven de Noordzee te zijn, maar er bestaat een kans van extra aanmaak. Verder lijkt de bewolking door daling van de subsidentie-inversie in de loop van de periode dunner te worden.

Neerslag:

De motregen verdwijnt , vooral vannacht nabij de barokliene zone. Subsidentie zorgt ervoor dat de bewolking steeds dunner en de kans op neerslag steeds kleiner wordt.

Zicht:

Overwegend goed. In motregen matig, lokaal slecht. Boven de noordelijke Noordzee wordt door de diverse modellen een mistveld berekend die zich langzaam zuidwaarts uitbreidt. In de gaten houden.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 25/06/2018 05.23 uur LT.