Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 28 juni 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied met rugas boven het noorden van Nederland beweegt noordoost. Een lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk beweegt in de nacht naar woensdag en woensdag overdag naar het zuidelijk deel van de Noordzee. Het bijbehorende W-O georiënteerd warmtefront bereikt in de loop van dinsdagmiddag het zuiden en beweegt noord over ons land om woensdagochtend ons land te verlaten. In de warme sector wordt met een oost- tot zuidoostelijke stroming tropische lucht aangevoerd (dauwpunten van 19-20°C). Het warmtefront wordt gevolgd door een NW-ZO georiënteerd koufront dat noordoost over Nederland beweegt en woensdag aan het einde van de middag/begin van de avond het noordoosten van het land verlaat. Dan wordt de stroming ook westelijk. In de bovenlucht ligt nu net west van Portugal een trog en beweegt woensdagmiddag noordoost over Nederland.

Modelbeoordeling:

De modellen lopen enigszins uiteen wat betreft de koers en het uitdiepen van het lagedrukgebied, maar de verschillen zijn ten opzichte van de vorige modelrun wel minder groot geworden. Alle modellen berekenen de eerste neerslag rond 15 UTC aan de zuid(oost)grens van ons land, alleen Hirlam berekent hier een bandje met neerslag vooruit. Dit neerslagbandje dit lijkt niet erg waarschijnlijk, gezien het feit dat dit neerslag is die op hoogte ontstaat en het hoogstwaarschijnlijk verdampt voor het de grond bereikt. Verder verschillen de modellen onderling wat betreft de locatie, intensiteit en timing van de buien nabij het koufront en in de warme sector, maar over het algemeen berekenen alle modellen de meest heftige buien woensdagmiddag boven de noordoostelijke helft van het land.

Aandachtspunten

Temperatuur:

De maxima lopen vooral op dinsdag erg uiteen, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de grote verschillen in locatie, hoeveelheid en timing van buien die de modellen berekenen.

Wind:

Vanaf vanavond net noord van het lagedrukgebied 6 Bft in de kustdistricten, op woensdag in Humber en de Duitse Bocht 7 Bft. Woensdagavond aan de zuidflank van het lagedrukgebied tijdelijk weer 6 Bft. Bij buien zijn windstoten mogelijk tot 30 knopen.

Bewolking:

Dinsdagmiddag CB's met een basis rond 3000 vt en toppen rond FL300, in het zuidoosten tot FL400. In de nacht naar woensdag ontstaan de CB's boven de inversie met hoge basis en toppen tot FL350. Woensdagmiddag als de buien vanaf de grond kunnen ontstaan een lagere basis rond 1500 vt, met name in de noordoostelijke helft van het land. Op woensdag nabij het lagedrukgebied ST.

Neerslag:

Vanaf vanmiddag van het zuiden uit toenemende kans op (onweers)buien op nadering van het lagedrukgebied met bijbehorende frontale systemen. Dinsdag met CAPE van 400-700 J/kg en schering van maximaal 15-20 knopen, zijn het single cel, mogelijk multi cel buien. Op woensdag is er ook forcering van bovenluchttrog die op het frontale systeem inloopt. De effectieve schering is dan ongeveer 25 knopen, woensdagmiddag 30-35 knopen. De CAPE neemt in de warme sector toe naar 1000-1500 J/kg, dit zullen voornamelijk multi cel buien zijn. Woensdagmiddag in de warme sector en nabij het koufront ook kans op hagel, dit zal kleine hagel zijn (lage CAPE). Verder is de Precipitable Water in HARM hoog (40 mm), dus de buien kunnen lokaal voor veel neerslag zorgen.

Zicht:

In het noordoosten in de nacht naar dinsdag kans op grondmist. In buien teruglopende zichten, bij onweersbuien slechte zichten. Woensdag nabij het lagedrukgebied boven de Noordzee mogelijk mist.

Paraaf meteoroloog: blij

Uitgifte: 27/06/2017 00.00 uur LT.