Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 22 juni 2021 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een vlak lagedrukgebied net ten zuiden van Zweden beweegt noordoostwaarts. Een bijbehorende occlusie ligt ten noorden van ons land en trekt eveneens noordoostwaarts. De activiteit van deze occlusie neemt snel af door de opbouw van een NW-ZO georienteerde boven het noorden van ons land. Deze rug blijft dinsdag nabij noorden liggen. Aan het einde van de aankomende nacht nadert van het zuiden uit een W-O georienteerde occlusie, behorende bij een lagedrukgebied boven Frankrijk, die gedurende dinsdag waarschijnlijk net ten zuiden van ons land zal blijven slepen.

Modelbeoordeling:

De grootste onzekerheid is de mate van de noordwaartse uitbreiding en het type van de regen. De meeste temps zijn onderin stabiel en bovenin neutraal, alleen EC geeft enige onstabiliteit vanaf 7000 vt, maar het is niet overduidelijk. We gaan dan ook uit van stratiforme neerslag. De mate van uitbreiding loopt uiteen van alleen het zuiden van Limburg (HAP1), het zuiden tot de grote rivieren (HA40 en EC) en tot ver voorbij het midden van het land (Hirlam). We gaan uit van enige neerslag in het zuiden, dus EC en HA40. Bij EC zien we ook nauwelijks een vermindering van de neerslag naarmate het regengebied naar het noorden trekt. We gaan er wel van uit dat als de regen het zuiden haalt, het wel zal verpieteren naarmate het naar het noorden trekt.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Wind:

Seinen voor 6 Bft in de zuidwestelijke kustdistricten aan de zuidflank van de rug. Deze seinen moeten er dinsdagmiddag uitgaan.

Bewolking:

Bewolking op SC-niveau of hoger. Vannacht en mogelijk ook dinsdagochtend kans op ST in het zuiden van Limburg, nabij de occlusie.

Neerslag:

Actueel nog lichte regen, met name nog ten noorden van ons land. Bij de occlusie van morgen in het (uiterste) zuiden regen. Elders blijft het morgen droog.

Zicht:

Goed, in neerslag matig.

Paraaf meteoroloog: tuenter

Uitgifte: 21/06/2021 18.57 uur LT.