Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 12 december 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 19 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Lagedrukgebied Fergus trekt vanochtend net noord van de Wadden langs oost- tot zuidoostwaarts. De ingedraaide occlusie trekt met Fergus mee oostwaarts over ons land en is door meerdere kortgolvige hoogtetroggen convectief van karakter. Na passage van Fergus wordt de wind tijdelijk noordwestelijk en komen restanten van occlusies ten noorden van ons land aanvankelijk wat zuidwaarts. Vervolgens trekt een rug in de avond en in de nacht naar dinsdag (noord)oostwaarts over het land. Dinsdag overdag trekt een volgend laag oostwaarts over Ierland en Engeland. Bijbehorend occluderend front trekt dan (noord)oostwaarts over ons land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch zijn de modellen consistent. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend is er onzekerheid over de vorming van mist in en aan de achterzijde van de rug. Dit is mede afhankelijk van de hoeveelheid Sc-bewolking. KEPS heeft vooral noord van de grote rivieren een mistsignaal, ook met een redelijke kans op dichte mist. HA40 heeft echter vaak wat te brede opklaringen, zodat de werkelijke mistkans wat lager zal zijn. HA43 en HAP1 lijken dan wat realistischer, met weliswaar lokaal mist maar minder uitgebreid dan in HA40.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Dinsdag in de vroege ochtend in opklaringen mogelijk dicht bij nul in het noorden van het land. HA40 is het koudste model en het wegdekmodel houdt de wegdektemperaturen overal nog boven de +1.5°C dus de kans op gladheid lijkt erg klein.

Wind:

Momenteel seinen 7-8 Bft voor het windveld aan de zuidflank van Fergus. Het signaal voor 8 Bft is in alle modellen aanwezig. De meeste wind wordt in de eerste helft van deze ochtend verwacht. In de westelijke provincies dan zware windstoten (tot ca. 80 km/uur), in Noord- en Zuid-Holland ook landinwaarts en daarom code geel. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk af.

Bewolking:

Actueel nog St in het noorden bij de eerste occlusie die de afgelopen avond noordoostwaarts over Nederland trok. Verder CB's met toppen FL150-200. In de loop van maandag tot aan passage van de rug nog enkele TCu's met toppen rond FL080. In en achter de rug toenemende St-kansen en dinsdag bij de volgende occlusie opnieuw St. Vanaf de passage van de occlusie van dinsdag met name boven zee weer CB's met toppen tot ruim FL200, mogelijk een enkele keer doorschietend naar FL280.

Neerslag:

Buiige regen, bij de occlusiekrul rondom Fergus ook geclusterde buien. Onweerskans lijkt niet noemenswaard, CAPE neemt wat af deze ochtend. Bij de andere frontale zones ook stratiforme neerslag, maar dinsdag op en achter de occlusie opnieuw buien. Achter de occlusie van dinsdag een wat grotere kans op onweer en korrelhagel dan vannacht, CAPE dan ruim 500 J/kg.

Zicht:

Goed, in neerslag matig en mogelijk lokaal slecht zicht. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend in en achter de rug boven land teruglopend zicht in nevel en lokaal ook mist.

Paraaf meteoroloog: haklande

Uitgifte: 11/12/2023 05.55 uur LT.