Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 21 augustus 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. Dit laag verandert maar weinig van laats en vult langzaam op. Aan de zuidflank hiervan voert een westelijke stroming onstabiele maritiem polaire lucht aan waarin enkele occlusierestanten over de oostelijke Noordzee zuidoostwaarts bewegen. Vanuit het zuidwesten nadert een NW-ZO georienteerde rug van hoge druk. Vannacht ligt deze boven het zuidwesten, morgenavond boven het noordoosten van ons land. Zuidwest dringt een warmtefront noordwaarts op. Een aflopertje trekt vannacht langs het frontvlak van het zuiden van Engeland naar het noorden van Frankrijk. Daarna gaat het front opdringen naar het noorden en bereikt in de avond het zuidwesten van ons land.

Modelbeoordeling:

We zien dat Hirlam in zijn neerslagbeschrijving ten aanzien van het warmtefront wat progressiever is dan de overige modellen. Dit heeft mi te maken met neerslag vanuit middelbare bewolking die (grotendeels) verdampt. Hirlam neemt dit proces niet mee in zijn berekening. Voor het algemene beeld hier beter EC volgen. Verder zien we voor het warmtefront uit wat lichte neerslag boven het midden door alle modellen, dit is te wijten aan een convergentie lijn waarbij er een spat uit wat dikkere SC/Cu zou kunnen vallen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht lokaal temperaturen onder de 10 graden. Morgen Tx rond 20 graden.

Wind:

In de noordelijke kustdistricten eerst nog 6 Bft. Noordelijke Noordzee mogelijk 7 Bft.

Bewolking:

Een (boven land oplossend) cumuliform beeld in de polaire lucht. Bij de occlusierestanten boven zee nog Cb's. Vanavond en vannacht velden Ci. de meeste en dikste Ci in het zuiden. Maandag weer convectieve bewolking Cu/Sc en zeer lokaal is in de convergentiezone een enkele TCU niet uitgesloten. Nabij de warmtefrontafloper en op nadering van het warmtefront neemt in het zuidwesten de middelbare en hoge bewolking toe. Bij het grondwarmtefront sterke indicatie voor lage St-bewolking.

Neerslag:

Bij de occlusierestanten in het uiterste noordoosten en in de Duitse Bocht nog een enkele bui. Maandag overdag op de meeste plaatsen droog. Zeer plaatselijk is een enkele lichte regenbui in het midden/noorden van het land mogelijk.Lichte regen behorend bij het opdringende warmtefront bereikt mogelijk in de avond Zeeland.

Zicht:

10+ km in de polaire lucht. In een bui 5-8 km, mogelijk 3-5 km in een zwaardere bui. Komende nacht in opklaringen kans op grondmist of een ondiepe mistbank.

Paraaf meteoroloog: diepevee

Uitgifte: 20/08/2017 17.41 uur LT.