Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 08 februari 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied met het centrum boven Oost-Europa trekt langzaam oostwaarts. Het hogedrukgebied houdt daarbij een oost-west georiënteerde rug boven onze omgeving, die zich in de loop van woensdag terugtrekt. Boven het zuidelijk deel van de Noordzee ligt een zwakke NO-ZW georiënteerde convergentiezone, die langzaam noordoostwaarts verplaatst. Een zwak koufront ligt van Noord-Engeland naar Zuid-Noorwegen en trekt langzaam oostwaarts. De frontale eigenschappen verdwijnen daarbij steeds meer. In de nacht naar donderdag passeert dit front zo goed als ongemerkt ons land van noordwest naar zuidoost. Een koufront, actueel ten zuiden van IJsland, bereikt in de tweede helft van de nacht naar donderdag het uiterste noorden van de FIR (NO-ZW georiënteerd) en donderdagochtend het noordwesten van het land. Donderdag 12 UTC ligt dit koufront van Zeeland naar Groningen.

Modelbeoordeling:

De modellen hebben allen veel te veel St bij de convergentiezone. Sporadisch wordt het gemeld. We gaan uit van plaatselijk stratus in dit gebied, waarbij de kans daarop kleiner wordt naarmate de zone noordoostwaarts beweegt. Het noordwesten en noorden liggen het dichtste bij deze lijn en de lucht is hier dan ook het meest vochtig. De kans op mistbanken is hier het grootst. Dit logische patroon zit naar verwachting dan weer wel goed in de modellen. De komende nacht zouden de minima nog wat lager uit kunnen komen dan nu berekend wordt (plaatselijk -6°C in het oosten en noorden). De ervaring leert dat in dit soort situaties de afkoeling sneller gaat. De stralingstemperatuur van de atmosfeer is in de avond het laagst met waardes tussen -20 en -25°C, later in de nacht loopt dit wat op. We zien dit ook terug in de tijdseries, de temperatuur daalt aanvankelijk snel, maar na middernacht vlakt het af. Tegelijkertijd zien we de uiteindelijke minimumtemperatuur alsnog gehaald worden op het klassieke moment van 1-1,5 uur na zonsopkomst.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht overal lichte tot matige vorst, gladheid verwachten we dan niet omdat de wegen droog zijn. In de nacht naar donderdag is de aangevoerde lucht iets minder koud en ligt het minimum iets minder laag en verwachten we landinwaarts lichte vorst.

Wind:

Vanaf woensdagmiddag tot donderdagochtend op nadering van het eerste vrijwel oplossende koufront windkracht 6 in het noordelijk deel van de FIR, in het uiterste noorden kortdurend mogelijk 7 Bft. Na passage afnemende wind.

Bewolking:

Bij de convergentiezone op zee SC en lokaal ST. Bij het 2e koufront Sc/St.

Neerslag:

Bij het 2e koufront af en toe regen.

Zicht:

Vanavond en vannacht is de lucht in het noordwesten en noorden van het land het vochtigst. Waarschijnlijk ontstaat daar grondmist of een mistbank. In de rest van het land is de lucht in de gehele grenslaag een stuk droger, bovendien neemt de geowind iets toe naar ca 15 knopen.

Paraaf meteoroloog: zwagers

Uitgifte: 07/02/2023 15.49 uur LT.