Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 13 december 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 18 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Ons land bevindt zich tussen twee hogedrukgebieden in. Een ligt boven Frankrijk, de ander boven Scandinavie. Het Scandinavische hoog neemt verder in betekenis toe zodat ons aandachtsgebied onder de invloed van dit hoog komt te liggen. De stroming wordt dan geleidelijk oostelijk en de aangevoerde lucht wordt kouder. De lucht is in de grenslaag tamelijk vochtig.

Modelbeoordeling:

Met betrekking tot de hoeveelheid lage bewolking en mist zijn er de nodige verschillen te vinden tussen de modellen. De actuele situatie wordt het beste weergegeven door Ha40. De uitgebreide mistvelden boven het zuiden van België die door Ha36 worden berekent en die zich uit zouden moeten breiden over het zuiden van het land doen zich daar momenteel niet voor. Ook berekent Ha36 velden lage bewolking die de komende dag vanuit Duitsland over onze omgeving moeten trekken, de schaal waarop dit berekent wordt lijkt gezien de actualiteit te fors.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht in opklaringsgebieden lichte vorst, onder de Sc-bewolking blijft de temperatuur boven nul. Op meerdere plaatsen zal het wegdek nog nat zijn met als gevolg een kans op bevriezingsgladheid, gezien de vochtige lucht is ook condensatie mogelijk. De nacht naar donderdag wederom temperaturen onder nul in opklaringsgebieden, ook dan is er kans op gladheid maar dit zal zich lokaler voordoen aangezien het wegdek de komende dag geleidelijk opdroogt.

Wind:

Geen seinen. Woensdagavond/donderdagnacht mogelijk 7 Bft in de noordelijk Noordzeedistricten.

Bewolking:

Vooral in het noordoosten van het land wat Sc velden, de tendens is dat deze velden zich gedurende de nacht ook verder westelijk voor kunnen gaan doen. Overdag mogelijk wat St of lage Sc bewolking vanuit Duitsland. Boven zee op uitgebreidere schaal Sc velden. In het zuiden is er nog sprake van een enkele TCu (vooral door Ha36 goed weergegeven), maar de komende uren neemt de kans daarop af. In de nacht naar donderdag lijkt vooral het noorden van het land gevoelig te zijn voor (lage) bewolking. Zuidelijker is met een oost-zuidoostelijke bovenstroming sprake van enige lijwerking wegens het Duitse middelgebergte.

Neerslag:

De komende uren net ten westen van de kust nog een enkele bui. Modellen berekenen daarna nog wel wat lichte neerslag uit wat Sc bewolking boven de Noordzee, het zal echter om niet meer dan een paar druppels gaan.

Zicht:

Deze nacht op diverse plaatsen (ondiepe) mistbank daar waar er opklaringen zijn. De nacht daarop zal mist niet meer ontstaan aangezien de wind behoorlijk aantrekt.

Paraaf meteoroloog: schaikm

Uitgifte: 12/12/2018 00.11 uur LT.