Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 20 januari 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een hogedrukgebied met centrum boven Oost-Europa voert een zuidoostelijke stroming droge en vrij koude continentale lucht aan boven onze omgeving. Een laag beweegt komende periode ruim ten zuiden van ons land door een een rug strekt zich vanuit het hoog zondag uit tot over de noordelijke helft van ons aandachtsgebied. Daardoor wordt de (in kracht afnemende stroming) oostelijk. Zondag trekt een Atlantisch laag ten noorden van de rugas richting Noorwegen, het bijbehorende frontale systeem bereikt het noordwesten van de FIR zondagavond laat.

Modelbeoordeling:

Ha40 heeft opvallend weinig hoge bewolking, terwijl Hirlam/Ha36 deze juist teveel benadrukken. Verder komen alle modellen met een indicatie voor een ondiepe mistbank voor het uiterste noordoosten komende nacht. Niet uitgesloten, daar de minste wind in de buurt van de rugas. Ziet er in de progtemps erg ondiep uit, Taf-Guidances geven slechts kleine kansen. Zeer lage minima (tot -10°C) in Ha36 lijken het gevolg van een virtueel sneeuwdek. Ha40 komt echter ook dicht in de buurt van strenge vorst, hier is nauwelijks virtuele sneeuw aanwezig. Ec/Hirlam komen tot -6°C, maar daarvan weten dat deze over het algemeen een positieve bias hebben bij sterke nachtelijke uitstraling/ontkoppeling. Minima tot -8°C genoemd, zeer lokaal op beschutte plekken mogelijk nog iets lager.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Minima komende nacht tot -8°C genoemd in het noordoosten, op een beschutte plek mogelijk nog iets lager in geval van sterke ontkoppeling. Maxima zondag 1 a 2 graden boven nul.

Wind:

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Vandaag wat velden hoge bewolking (als gevolg van de nabijheid van een verder insignificant hoogtelaagje), zondag zonnig. Bij het frontale systeem zondagavond laat Sc-velden, modellen komen niet met St-bewolking.

Neerslag:

Bij het frontale systeem zondagavond laat lichte regen.

Zicht:

Goede zichten, komende nacht vooral in het noordoosten kans op een ondiepe mistbank.

Paraaf meteoroloog: aberson

Uitgifte: 19/01/2019 11.03 uur LT.