Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zondag 22 april 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hoog met centrum 09 UTC boven de zuidelijke Noordzee trekt oostwaarts en komt in de loop van de dag boven de Duitse Bocht terecht. Zondag trekt het hoog verder naar Polen. De stroming is noordoostelijk en gaat met het verplaatsen van het hoog uiteindelijk naar een zuidoostelijke richting. Op zondag wordt er dan met de zuidoostelijke stroming (zeer) warme lucht aangevoerd. Boven Het Kanaal ligt momenteel een zwakke vore/thetaW tong (thetaW 14°C), deze bereikt het zuidwesten komende nacht rond 03 UTC en trekt noordoostwaarts over het land. Hier loopt een opvullende hoogtetrog op in, die momenteel (09 UTC) boven de Golf van Biskaje ligt. Aan het einde van zondagavond passeert vanaf 21 UTC een tweede zwakke vore van west naar oost over het land. In de nacht naar maandag passeert een koufront van west naar oost, waarna aanmerkelijk koelere lucht binnenstroomt. Er loopt een (tweede) hoogtetrog overheen, maar tegelijk werkt sterke kou-advectie de activiteit tegen.

Modelbeoordeling:

De modellen springen behoorlijk wat betreft de (onweers)buien op zondag, ze geven allemaal een indicatie, maar verschillen qua locatie, timing en intensiteit. De forceringen voor de buien zijn mogelijk de vore, hoogtetrog en dagelijkse gang (geholpen door convergentie onderin in de vore). Aan het einde van zondagavond komt Hirlam (en in mindere mate ook ECMWF) met enkele buien op de tweede vore, de Harmonies doen dit niet, de situatie is dus nog uiterst onzeker. De triggering moet vanaf enige hoogte komen (tweede hoogtetrog).

Aandachtspunten

Temperatuur:

ECMWF en in mindere mate ook Hirlam geven lagere maxima dan de Harmonie's, dit heeft te maken met teveel verdamping, de Harmonies kunnen in dit geval het beste gevolgd worden.

Wind:

Bij de eerste vore in de nacht naar zondag en zondagochtend zijn windstoten mogelijk rond 30 knopen. Als de eerste vore verder over het land beweegt en de dagelijkse gang ook een rol gaat spelen, dan kunnen er lokaal windstoten tot 40 knopen voorkomen, meer, waar HARM36/40 in het oosten mee komt, is niet helemaal uitgesloten, maar daar gaan wij voorlopig niet vanuit. De windstoten kunnen dan komen door impulsuitwisseling, downdraft (droge laag onderin) en precipitation loading. Bij de tweede vore aan het einde van zondagavond zijn windstoten van 25-30 knopen mogelijk.

Bewolking:

In de nacht naar zondag CB's met hoge basis met toppen tot FL300. Zondagmiddag buien vanaf de grond met toppen tot aan FL350. Aan het einde van zondagavond bij de tweede vore mogelijk CB's met hoge basis en toppen tot FL200. De modellen laten de Noordzee vollopen met ST/mist, actueel zit dat er niet, dus voorlopig gaan wij daar niet vanuit.

Neerslag:

Bij de eerste vore is er kans op enkele buien (ook getriggerd vanaf hoogte door de hoogtetrog), mogelijk met onweer en hagel. Met een CAPE van 400-700 J/kg en effectieve schering rond 15 knopen is de convectiemodus voornamelijk single cell. In de loop van de dag als de vore verder beweegt en de dagelijkse gang invloed krijgt kunnen er enkele buien voorkomen, met het zwaartepunt op het oosten. Dan is de convectiemodus met een CAPE rond 1000 J/kg (in het oosten rond 1500 J/kg) en schering rond 25-30 knopen voornamelijk multi cell. Dan is hagel en onweer ook goed mogelijk, kleine kans dat de hagelstenen rond 2 cm zijn (het graupel product van Harmonie geeft een indicatie). Harmonie Precipitable Water komt zondagmiddag/avond in het uiterste oosten lokaal rond 35, zeer lokaal kan er dus flink wat regen vallen, maar de buien bewegen relatief snel, dus dat beperkt de kans op wateroverlast. Bij de tweede vore aan het einde van zondagavond is kans op enkele buien (single cell). Bij het koufront in de nacht naar maandag (buiige) regen.

Zicht:

Komende nacht mogelijk in het zuiden van het land heiigheid/nevel door luchtverontreiniging, geen mist i.v.m. geowind rond 15-20 knopen. In neerslag matige tot slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: blij

Uitgifte: 21/04/2018 10.12 uur LT.