Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot maandag 16 september 2019 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een gordel van hogedruk strekt zich uit van de Atlantische Oceaan west van Zuid-Engeland, zuid van ons land, richting Tsjechië. De W-O georiënteerde rugas bevindt zich ten zuiden van Nederland en beweegt langzaam verder zuidwaarts. Dit maakt de weg vrij voor een frontale systeem, behorend bij een laag in de buurt van Scandinavië, die om 06 UTC boven het midden van de Noordzee zuidwaarts richting ons land trekt. De eerste neerslag wordt vanavond boven het noorden van ons land. Maandag rond 12 UTC ligt de neerslag boven ons rivierengebied en maandag op dinsdagnacht verlaat de neerslag het zuiden van het land. Na frontpassage wordt met een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd waarin om dinsdag 06 UTC een trog voor buien in het noorden zorgt.

Modelbeoordeling:

Timing van de eerste neerslag, maar ook de intensiteit zijn aandachtspunten. Hirlam is het snelst met de neerslag (zondagavond in het noorden), terwijl EC en Har36/40 vannacht pas activiteit vertonen. Onzekerheden lijken samen te hangen met golfvorming.in de fronten en het feit dat de frontale zone vrijwel evenwijdig in de stroming komen te liggen.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Maximum temperatuur in het noorden rond 20°C en begint in de middag al af te nemen als gevolg van de naderende frontale systemen. In het zuiden 24°C. Verder geen bijzonderheden.

Wind:

Aan de noord- en noordwestkust eerst nog 6 Bft.

Bewolking:

In het zuiden velden Cirrus. In het noorden toenemende bewolking, beginnend met SC-velden, in de loop van de periode steeds meer gelaagde frontale bewolking die langzaam naar het zuiden uitbreidt. Komende nacht kan in de frontale zone door stabilisatie een dalende wolkenbasis naar ST-niveau voor komen.

Neerslag:

In het noorden in het begin van de avond de eerste lichte regen (verder op de Noordzee al deze ochtend en middag de eerste frontale regen). De frontale regen trekt langzaam zuidwaarts en wordt maandag rond 12 UTC boven de grote rivieren verwacht en verlaat dinsdagnacht het zuiden van het land. Dinsdag 06 UTC zorgt een trog voor buien in het noordoosten

Zicht:

Meest goed zicht, later in neerslag mogelijk matig.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 15/09/2019 11.52 uur LT.