Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot woensdag 25 oktober 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

In een zuidwestelijke stroming trekt een warmtefront, behorende bij een depressie op de Atlantische Oceaan (57N25W) van zuidwest naar noordoost over het land. Het gevolg is dat ons land in een warme sector komt: er stroomt zachte, vochtige lucht ons land binnen met als gevolg voornamelijk grenslaagperikelen als motregen, slecht zicht en lage wolkenbasis. Een onstabiele golf in het polaire front trekt overdag via Engeland naar het midden van de Noordzee noordoostwaarts. Het noorden van ons land maakt kans op het tijdelijk in de polaire lucht komen achter het koufront (1st keer), maar het warmtefront van een tweede golf in het polaire front bereikt eind van de ochtend het zuidwesten en verlaat het noordoosten later in de middag met als gevolg dat ons hele land opnieuw in de warme sector komt. Het koufront van de tweede golf blijft dinsdagavond over het noorden van het land slepen, waarbij het uiterste noorden van het land mogelijk opnieuw even in de polaire lucht (2de keer) terecht komt. Woensdagnacht wordt het koufront weer noordwaarts "opgetild" en pas in de loop van woensdagmiddag trekt het koufront van noordwest naar zuidoost over ons land en komt ons land opnieuw in de polaire lucht (voor het noordwesten de 3de keer).

Modelbeoordeling:

Voor vannacht berekenen beide Harmonies een mistgebied. Hirlam en EC houden het op lage Stratus, nevel en motregen. Met een geowind van 20-25 kn is het laatste scenario het meest waarschijnlijke scenario, maar lokaal mist is zeker wel mogelijk Dauwpunten rond 14°C, mogelijk zelfs 15°C in de warme sector van dinsdag. Onzekerheid zijn de eerste en mogelijk tweede keer of een deel van ons land in de polaire lucht met tijdelijk verbeterende condities komt.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Met binnenstromen van de zachtere lucht zien we de temperaturen in de loop van de nacht tegen de dagelijkse gang oplopen. De nacht naar woensdag hoge Tn ~ 14°C

Wind:

Overdag in de warme sector seinen voor 6-7 Bft voor kust en IJsselmeer.

Bewolking:

Op uitgebreide schaal St. In de polaire lucht tijdelijk minder St en meer SC en pas dieper in de warme sector in de loop van vanmiddag geleidelijk verbeterende condities, maar bij het slepende front boven het noorden van het land nog aanhoudend St.

Neerslag:

Bij de frontale structuren, maar deels ook in de warme sector, af en toe regen en motregen. Grotendeels ook coalescentieneerslag.

Zicht:

Van het zuidwesten uit met stijgende Td naar 14-15°C een duidelijke zichtverslechtering. In motregen de slechtste zichtwaarden. De kans op mist op uitgebreide schaal is vannacht en vanochtend niet groot vanwege de wat doorstaande wind, maar lokaal zou de St aan dek kunnen komen. Wat dieper in de warme sector zal het zicht in het midden en zuiden weer wat beter worden.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 24/10/2017 06.17 uur LT.