Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot dinsdag 06 juni 2023 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een omvangrijk hogedrukgebied ten noorden van Schotland is vrijwel stationair. Bijbehorende rug strekt zich uit over de Duitse Bocht. Op de oostflank van dit hoog voert een noord-noordoostelijke stroming van oorsprong maritiem polaire lucht aan die vrij vochtig is onder een subsidentie-inversie. Een hoogtelaag boven het zuidwesten van Duitsland beweegt langzaam noordwestwaarts en bereikt woensdag de zuidoostgrens.

Modelbeoordeling:

Modellen zijn synoptisch consistent en bruikbaar. Op detailniveau hebben de modellen moeite met de representatie van Sc/St-bewolking op zee. EC pakt dit momenteel het beste op en volgen we. Het noorden en noordwesten blijven in ieder geval het meest gevoelig hiervoor. Daarnaast wordt boven land in de nacht naar dinsdag de luchtlaag net onder de subsidentie-inversie ook behoorlijk vochtig (met name in HAP1 en HA43, zie progtemps) maar of dit tot St leidt is nog de vraag. Waarschijnlijk leidt dit niet tot een minimaal vereiste 5/8 bedekkingsgraad om in de modeluitvoer te verschijnen, maar blijft het bij wat flarden.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden. Morgenmiddag zuidoosten zomerse temperaturen (25+ graden).

Wind:

Zowel vanmiddag/vanavond als dinsdagmiddag en -avond kans op een 6 Bft in het zuidwestelijk kustgebied.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling. Op nadering van het hoogtelaag toenemende (hoge) bewolking.

Neerslag:

Geen, al is een enkel spatje uit onstabiele middelbare bewolking op nadering van het hoogtelaag niet helemaal uitgesloten in het uiterste (zuid)oosten op woensdag (10-20% kans).

Zicht:

Goed, al is in het noord(oost)en aan het eind van komende nacht grondmist niet helemaal uitgesloten. Mits er geen Sc/St-bewolking aanwezig is natuurlijk.

Paraaf meteoroloog: boonstra

Uitgifte: 05/06/2023 16.36 uur LT.