Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot donderdag 25 mei 2017 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Aan de noordoostflank van een hoog ten zuiden van Engeland voert een noordwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Via Het Kanaal bouwt zich een hoog dat vanaf morgen boven Nederland komt te liggen. Een nauwelijks actief warmtefront boven het noorden van het aandachtsgebied beweegt slechts langzaam oostwaarts en zal morgen middag het gebied verlaten. Donderdag komt het gehele aandachtsgebied in de warme sector terecht met daarin vochtigere lucht.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten later vanmiddag en vanavond, nabij het front, stratus ons gebied binnenkomen. De weergave en het verloop van deze grenslaagbewolking ziet er het meest realistisch uit in Harmonie38. Harmonie36 laat te veel en een te drastische ontwikkeling zien met bovendien een te lage basis. Hirlam blijft zoals wel vaker continu kleine mistgebiedjes berekenen. De zwakke neerslagsignalen in het noordoosten hebben we gehonoreerd als mogelijk lokaal wat lichte motregen, geen significante invloed op de condities. Progtemps laten dit wel toe en actueel valt er boven zee al af en toe lichte regen. Ook komende nacht laat Hirlam nog een signaal zien, dit lijkt echter onwaarschijnlijk.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Geen bijzonderheden, naar het weekeinde toe geleidelijk iets warmer.

Wind:

Vanavond een kortdurende lokale 7 Bft ten zuiden van Noorwegen (Vissersbank).

Bewolking:

Bij de zwakke fronten en waarschijnlijk ontwikkeling van St, boven/nabij zee mogelijk ook mist. Alle modellen hebben een signaal hiervoor, hoewel het geen erg dikke laag lijkt te worden. Hierdoor is de bedekkingsgraad van de St onzeker. Dagelijkse gang zal overdag de St boven land doen overgaan in Cu.

Neerslag:

Vanochtend in het noordoosten een kleine kans op een enkele spat motregen uit de velden SC, valt uit een basis rond 3000-4000 vt, maximale dikte van het pakket is 5000 vt. Lijkt weinig voor te stellen.

Zicht:

Vandaag en donderdag neemt op de Noordzee bij het warmtefront de kans op nevel en ook mist toe. Al lijkt Harmonie36 wat te overdrijven. Komende nacht ook boven land lokaal wat (mogelijk ondiepe) mistbanken. Aandachtspunt.

Paraaf meteoroloog: veeken

Uitgifte: 24/05/2017 11.45 uur LT.