Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 20 oktober 2018 24.00 locale tijd

Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied met zwaartepunt boven de Noordzee zorgt voor een noordoostelijke stroming waarmee geleidelijk steeds drogere maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Restanten van een oude occlusie boven het zuidoosten blijven vrijdag min of meer stationair daar aanwezig, de aanwezige lucht is hier vrij vochtig. De occlusie zal a.g.v. subsidentie geleidelijk verder oplossen. Vandaag beweegt de ZW-NO georiënteerde rugas van het hoog langzaam zuidwaarts. De orientatie van de as draait enigszins en ligt vanavond west-oost georiënteerd over ons land. Zaterdagnacht bereikt vanuit het westen een weinig actieve occlusie ons aandachtsgebied om uiteindelijk zaterdag 12 UTC over het midden van het land aan te komen en 18 UTC het zuidoosten van ons land te verlaten. Zondag om 00 UTC bereikt een warmtefront het westen van onze FIR vooralsnog zonder enige neersla activiteit.

Modelbeoordeling:

Synoptisch lijkt de situatie eenduidig en tot weinig spreiding aanleiding te geven. Enige aandachtspunten gedurende deze periode zijn vannacht de kans op mistbanken in het noordoosten en eventueel stratus in het zuidoosten, vooral de HARM's geven geeft hier een klein signaal voor, en in het zuiden kans op een mistbank in de nacht naar zaterdag

Aandachtspunten

Temperatuur:

Vannacht vooral in het noordoosten lage minima met daar lokaal vorst aan de grond. Volgende nacht opnieuw kans op vorst aan de grond, maar dan alleen vroeg in de nacht in het noordoosten om vervolgens later in de nacht met de opklaringen naar het midden te verplaatsen.

Wind:

-

Bewolking:

HARM36 laat vanochtend in het zuidoosten nog stratus ontwikkelen, in Zuid-Limburg mogelijk ook door stuw tegen de heuvels. De Sc-velden zullen in de loop van de dag oplossen waarna er veel ruimte is voor de zon. In de middag kan er dan nog wel een enkele Cu ontstaan. Op nadering van de volgende occlusie neemt de kans op SC-velden in de frontale zone toe. Het warmtefront levert alleen boven de Noordzee wat SC-velden op.

Neerslag:

-

Zicht:

Vannacht in brede opklaringen kans op vorming van enkele mistbanken. De kans daarop lijkt het grootst in het noordoosten van het land vanwege de nabijheid van de rugas, vooral HARM36/40 geven hiervoor een signaal. In de nacht naar zaterdag is de kans op een mistbank juiste in het zuiden het grootst als gevolg van SC-velden bij de frontale zone in het noorden.

Paraaf meteoroloog: debie

Uitgifte: 19/10/2018 05.04 uur LT.