Nieuwsbericht

De Bosatlas van het klimaat

25 augustus 2011

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu en RTL weerpresentatrice Helga van Leur hebben op 25 augustus bij het KNMI het eerste exemplaar in ontvangst genomen van De Bosatlas van het klimaat. De atlas is geheel gewijd aan weer en klimaat in Nederland, en bestemd voor een breed publiek.

Naast een overzicht van het Nederlandse weer en klimaat van de afgelopen dertig jaar, komen tal van wetenswaardigheden aan de orde: het weer door de eeuwen heen, meetmethoden, weerterminologie en weerrecords. Speciale aandacht krijgt de invloed van het weer op natuur, mens en economie.

Alles over weer en klimaat in Nederland
In het kader van internationale afspraken maakt het KNMI periodiek een overzicht van de nationale klimaatgegevens. Voor de periode van de afgelopen dertig jaar zijn deze te vinden op www.klimaatatlas.nl. In De Bosatlas van het klimaat is deze informatie omgezet in honderden kaarten, uitgevoerd in de herkenbare Bosatlasstijl, en voorzien van heldere toelichtingen. Maar De Bosatlas van het klimaat biedt meer. Tal van wetenswaardigheden komen aan de orde: meetmethoden, weerterminologie, weerrecords en ‘het weer door de eeuwen heen’. Ook is een complete wolkenatlas opgenomen, met een overzicht van soorten wolken, en een toelichting op wat wolken betekenen voor weer en weersverwachting.

Invloed op natuur, mens en economie
Speciale aandacht krijgt de invloed van het weer op natuur, mens en economie. Vorst betekent een hoge energierekening, sneeuwval veroorzaakt lange files, plensbuien geven wateroverlast en tijdens een hittegolf schieten de sterftecijfers omhoog. Ook deze aspecten komen in De Bosatlas van het klimaat uitvoerig aan bod.

Nederland wordt warmer
Over de laatste decennia telt het KNMI steeds meer zeer warme en steeds minder zeer koude dagen. De afgelopen eeuw steeg de gemiddelde jaartemperatuur met ruim een graad. Daardoor staan de appelbomen eerder in bloei, neemt de kans op een Elfstedentocht af en hoeven we minder te stoken.

Nederland wordt natter
Zware buien komen tegenwoordig veel vaker voor, met name in de zomer, als afsluiting van een periode met warm weer. Sinds het begin van de vorige eeuw worden de winters steeds natter, vooral langs de kust. In hooggelegen gebieden als de Veluwe regent het meer dan elders. Gemiddeld over het land valt er jaarlijks tegenwoordig 850 liter per vierkante meter, begin 1900 was dat 700 liter, een forse toename dus.

Klimaatverandering
In Nederland is de temperatuur de laatste decennia tweemaal zo snel gestegen als gemiddeld op de wereld. En de tien warmste jaren van de afgelopen honderd jaar vielen hier allemaal na 1988. De Nederlandse kust wordt in de zomer en de vroege herfst steeds natter, mogelijk doordat de Noordzee opwarmt. Klimaatmodellen schetsen voor Nederland een warmer klimaat met extremere regenbuien in de zomer en nattere winters.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu en RTL-weerpresentatrice Helga van Leur namen de eerste exemplaren van de Bosatlas van het klimaat in ontvangst uit handen van eindredacteur Rob Sluijter van het KNMI (foto: Hans Verloop,  KNMI)
Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu en RTL-weerpresentatrice Helga van Leur namen de eerste exemplaren van de Bosatlas van het klimaat in ontvangst uit handen van eindredacteur Rob Sluijter van het KNMI (foto: Hans Verloop, KNMI)
Bosatlas van het klimaat (Noordhoff Atlasproducties/KNMI)
Bosatlas van het klimaat (Noordhoff Atlasproducties/KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten