Overstroming met auto's net boven water
Daniel Talbot

De rol van klimaatverandering in de overstromingen in Nieuw-Zeeland

14 maart 2023

Op 13 en 14 februari zorgde de extreme regenval van de storm Gabrielle voor grote overstromingen aan de oostkust van Aotearoa Nieuw-Zeeland. De extreme regenval in dit gebied neemt toe door klimaatverandering. Hoe groot de bijdrage van klimaatverandering aan deze extreme gebeurtenis precies is, kunnen we (nog) niet vaststellen. De klimaatmodellen die we hiervoor gebruiken laten namelijk een kleinere toename in extreme regenval in deze regio zien dan de waarnemingen.

Storm goed voorspeld 

Het verloop van storm Gabrielle en de verwachte regenval waren goed verwacht door de meteorologen. Toch waren de gevolgen groot. Dit kwam deels doordat er in januari ook al erg veel regen was gevallen. Aan de andere kant had de voorgaande regen ook voor een extra waarschuwing gezorgd waardoor de voorbereiding op de overstroming beter was. Of en in hoeverre klimaatverandering de extreme neerslag van 13-14 februari heeft beïnvloed is de afgelopen weken onderzocht. Zo'n onderzoek naar de invloed van klimaatverandering op een extreme weersgebeurtenis noemen we een attributie-studie. 

De grootte van de invloed van klimaatverandering is (nog) niet vast te stellen 

Uit de studie blijkt dat de waargenomen maximale hoeveelheid regen die in twee dagen valt, is toegenomen tussen 1979 en nu. Deze toename hangt samen met klimaatverandering. Een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten. Daardoor neemt de hoeveelheid regen die een cycloon als Gabrielle met zich meebrengt in een warmer klimaat toe.  

Over dezelfde periode laten de klimaatmodellen die we geanalyseerd hebben een veel kleinere toename zien dan waargenomen. Door dit verschil kunnen we de klimaatmodellen in deze attributie-studie niet gebruiken om iets te kunnen zeggen over de grootte van de bijdrage van klimaatverandering aan de extreme hoeveelheid regenval van dit event.  

Kaart met het pad van de storm Gabrielle tussen 10 en 16 februari 2023
Figuur 1. Het pad van de storm Gabrielle tussen 10 en 16 februari. De verwachting (blauw) is de weersverwachting van 15 februari in de ochtend. Bron: MetService Nieuw Zeeland / WWA.
Kaart met in kleur de hoeveelheid regen op 13 en 14 februari 2023
De hoeveelheid regen op 13 en 14 februari 2023 op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Rode contouren geven het gebied aan van de attributie-studie. Bron:MSWEP/WWA.

Onverwachte uitdagingen 

Elke attributie-studie heeft zo zijn eigen uitdagingen. Een uitdaging waar je misschien niet gauw aan denkt en die weinig met wetenschap te maken heeft, is het tijdsverschil tussen de verschillende landen waar betrokken wetenschappers wonen. Wetenschappers van het KNMI hebben samen met wetenschappers uit onder andere Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten deze studie uitgevoerd. Door de grote tijdsverschillen vond het overleg voornamelijk via email plaats of online in de Europese avonduren. 

KNMI-klimaatbericht door Sjoukje Philip en Sarah Kew 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Noordenwind laat ons wachten op de eerste zomerse dag

  Een hardnekkig hogedrukgebied boven Groot-Brittanniƫ zorgde voor een uitzonderlijk groot aantal d...

  01 juni 2023 - Klimaatbericht
 2. Op een na natste lente van deze eeuw

  De lente was zeer nat: deze eeuw was alleen het voorjaar van 2006 natter. Met een gemiddelde temp...

  01 juni 2023 - Klimaatbericht
 3. Zomer bijna net zo nat als winter

  Je zou het misschien niet denken, maar in Nederland valt er in de zomer bijna net zo veel neersla...

  25 mei 2023 - Klimaatbericht
 4. Waar blijft de eerste zomerse dag?

  Het voelt alsof we dit jaar lang moeten wachten op die eerste zomerse dag. En dat is ook zo. Gemi...

  24 mei 2023 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten