Nieuwsbericht

De staat van ons klimaat 2021

06 juli 2022

Het weer is grillig en lang niet al het extreme weer komt door klimaatverandering. Maar de opwarming van de aarde zorgt er wel voor dat we vaker te maken krijgen met weersextremen. Vorig jaar viel er iets meer neerslag dan normaal, de hoeveelheid zonnestraling was normaal en er was relatief weinig wind. In De staat van ons klimaat geven we een samenvatting van het Nederlandse weer in 2021 in tijden van klimaatverandering.

Een samenvatting van het Nederlandse weer in 2021 in tijden van klimaatverandering

In De staat van ons klimaat (interactieve pdf) ligt het accent op Nederland, waarbij we laten zien hoe het weer en klimaat bij ons samenhangt met klimaat(verandering) in Europa en wereldwijd. Voor Nederland geven we een samenvatting van het gemiddelde weer in 2021 en vergelijken we dat met de huidige klimaatnormaal 1991-2020 (het gemiddelde weer in de afgelopen 30 jaar). 

Gemiddelde Nederlandse weer in 2021

Als we kijken naar de gemiddelde temperatuur was 2021 een normaal jaar, vergelijkbaar met het gemiddelde over de huidige klimaatnormaal 1991-2020. In 2021 viel er iets meer neerslag dan normaal, de hoeveelheid zonnestraling was normaal en er was relatief weinig wind.

Hevige neerslag en wateroverlast in Zuid-Limburg

We beschrijven de belangrijkste extreem-weersituaties in Nederland in 2021, waaronder uiteraard de hevige neerslag in juli in Zuid-Limburg, die daar leidde tot grote wateroverlast. Daarnaast geven we een overzicht van de belangrijkste gevolgen van de opwarming voor Nederland, zoals zeespiegelstijging, droogte en extreme neerslag.

Jaarlijkse Staat van ons klimaat

De staat van ons klimaat wordt een jaarlijkse uitgave

De staat van ons klimaat wordt een jaarlijkse uitgave, die volgend jaar al in het voorjaar zal verschijnen. Een deel van de informatie in De staat van ons klimaat is eerder verschenen in het Klimaatsignaal’21. In het verleden verscheen in andere vormen De toestand van het klimaat en De staat van het klimaat, de laatste uitgave dateert van 2010. 

Wat doet het KNMI op het gebied van klimaat?

Het KNMI doet wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering en brengt op verschillende manieren het veranderende klimaat in kaart. Met als belangrijkste publicatie de KNMI-klimaatscenario’s voor ons toekomstig klimaat. De nieuwste klimaatscenario’s verschijnen najaar 2023. In oktober vorig jaar kwam het Klimaatsignaal'21 uit. Hierin staan de nieuwste inzichten over het veranderende Nederlandse klimaat. Actuele informatie over het klimaat van Nederland is te vinden op de overzichtspagina Klimaat, in het klimaatdashboard en de wekelijkse klimaatberichten.

Bekijk De Staat van ons klimaat 2021 (interactieve pdf).

De staat van ons klimaat 2021 - Nederlands weer in tijden van klimaatverandering ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. De winter wordt per jaar een dag korter

  Door de klimaatverandering worden de winters als het ware steeds korter. Hoe snel gaat dat?

  26 januari 2023 - Nieuwsbericht
 2. Waar blijft die extra energie?

  De aarde warmt op. De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afk...

  24 januari 2023 - Nieuwsbericht
 3. Winterkou is snel aan het verdwijnen

  De kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland bov...

  19 januari 2023 - Nieuwsbericht
 4. Antarctisch zee-ijs op laagste niveau ooit

  Niet eerder werd in begin januari zo weinig zee-ijs waargenomen rondom Antarctica (waar het nu zo...

  17 januari 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten