Nieuwsbericht

De zware storm Kyrill van 18 januari 2007

17 januari 2007

De storm van 18 januari 2007 was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel de hele kust stond geruime tijd een zware storm, windkracht 10. Tijdens de storm viel bijzonder veel neerslag, op veel plaatsen 50 tot 60 mm in 36 uur.

Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde van 69 mm dat normaal in de hele maand valt.
Vooral tijdens buien die vergezeld gingen van hagel, onweer, slagregens en zeer zware windstoten was het zwaar weer.

In Vlissingen is een uurgemiddelde windsnelheid gemeten van 26 m/sec, wat overeenkomt met 94 km/uur en windkracht 10 op de schaal van Beaufort. Daarmee heeft deze storm een plaats gekregen op de KNMI-tabel van zware stormen sinds 1910. In die ruim honderd jaar zijn nu in totaal 58 zware stormen voorgekomen. Elf van die stormen bereikten een uurgemiddelde van windkracht 11 en alleen op 6 september 1944 werd gemiddeld over een uur orkaankracht 12 gemeten.

Zeer zware windstoten tot diep in het binnenland
De storm van 18 januari 2007 leverde op grote schaal zeer zware windstoten op van 120 tot 130 km/uur. Wilhelminadorp registreerde volgens voorlopige cijfers met 133 km/uur de zwaarste windstoot. Ook in het binnenland zijn op verschillende plaatsen tot ver landinwaarts zeer zware windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur. Herwijnen registreerde een vlaag van 124 km/uur.

Zwaarste storm in vijf jaar
De laatste keer dat ons land te maken had met een zware storm (met een uurgemiddelde van windkracht 10) was 27 oktober 2002. Die storm was met een uurgemiddelde van 101 km/uur en windstoten tot 148 km/uur nog sterker. De ergste storm van de laatste decennia was die van 25 januari 1990. De storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte aan zeventien mensen het leven. Deze storm bereikte een uurgemiddelde van windkracht 11.

Ook in weekeinde stormschade
In het weekeinde van 20 op 21 januari kwam het nogmaals even tot storm, kracht 9 met fikse buien en windstoten. Hoek van Holland registreerde een vlaag van 115 km/uur. De wind heeft dit weekeinde opnieuw schade aangericht vooral in Velserbroek. Mogelijk is hier sprake geweest van een windhoos. Nader onderzoek door het KNMI aan de hand van ooggetuigen en bewijsmateriaal, zoals foto's waarop de slurf van de hoos zichtbaar is moet dat uitwijzen. De schade kan ook veroorzaakt zijn door lokale valwinden die tijdens de buien optraden. Windhozen komen voornamelijk in het zomerhalfjaar voor maar soms ook in de winter. In december vorig jaar richtte een windhoos enorme schade aan in een Londense buitenwijk.

Stormen horen bij ons klimaat
Stormen zijn een onvermijdelijk verschijnsel in ons klimaat. Jaren achtereen gaan voorbij zonder storm van betekenis, maar soms volgt de ene zware storm na de andere. De atmosferische omstandigheden met een sterke straalstroom (een bijzonder sterke wind op zo'n 10 kilometer hoogte) en grote temperatuurtegenstellingen kunnen lange tijd zodanig zijn dat stormen gemakkelijk tot ontwikkeling komen. Lange tijd stormachtig was het het laatst in februari 2002. Toen kwam het op zes dagen tot storm, op 26 februari zelfs tot een zware storm woedde. Op maar liefst 21 dagen kwamen zware windstoten voor (windsnelheid tenminste 75 km/u). Ook in 1990 was het lange tijd stormachtig met een zeer zware storm op 25 januari en een zware storm op 26 februari.

Storm kost Achmea 125 miljoen euro
De storm van 18 januari heeft verzekeraar Achmea ongeveer 125 miljoen euro gekost, zo meldt het ANP. Het Verbond van Verzekeraars beraamt de totale stormschade in ons land op minimaal 330 miljoen euro. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re schatte de schade die Kyrill in Europa aanrichtte eerder al op 3,5 miljard euro. Volgens verzekeraar Achmea gingen veel oogsten verloren doordat kassen kapot gingen en kort daarna de vorst intrad.

Storm teisterde groot deel Europa
De storm, die Duitse meteorologen Kyrill hebben genoemd, ontstond boven de Atlantische Oceaan waar de zeer koude lucht uit het noorden van de VS in aanraking kwam met veel warmere subtropische lucht van zuidelijke breedte. Mede onder invloed van de sterke straalstroom (een zeer sterk windveld op ongeveer 10 kilometer hoogte) kon de depressie zich sterk ontwikkelen en kwam ze met grote snelheid onze kant op. De stormdepressie trok via de zuidelijke Noordzee richting Oostzee. In heel Europa heeft de storm aan meer dan zestig mensen het leven gekost, waaronder vijf in ons land. Volgens de Deutscher Wetterdienst zijn op de bergtoppen in Duitsland de windsnelheden gemeten van 200 km/uur. De windmeter op de Wendelstein gaf 202 km/uur aan, op de Brocken is 198 km/uur gemeten. In het Duitse laagland (Artern) zijn snelheden gemeten tot 144 km/uur. Ook de Duitse meteorologen vergelijken de storm met storm Jeanett in oktober 2002. Duitsland heeft gemiddeld eens in de 10 tot 20 jaar met een storm als deze te maken.

Warmterecords in Oostenrijk
De storm heeft Oostenrijk verrast met temperaturen die zelfs hartje zomer niet zouden misstaan. De stormdepressie zorgde daar voor een warme föhn waardoor de temperaturen in de nacht van 18 op 19 januari opliepen tot 20 graden! Eisenstadt registreerde 19,7, Salzburg 19,3 en Wenen 19,3 graden. Zulke waarden zijn hier in januari zover na te gaan niet eerder gemeten.

Record aantal bezoekers KNMI website
Het aantal bezoekers van de KNMI-website op 18 januari is niet precies te achterhalen maar uit webdienstmetingen blijkt dat de KNMI-pagina's in 24 uur zeven miljoen keer geraadpleegd. De absolute piek met 630.000 geraadpleegde pagina's in een uur lag tussn 19:00 en 20.00 uur.

Uurlijks aantal pageviews KNMI website
Uurlijks aantal pageviews KNMI website
Maximale windstoten 18 januari 2007
Maximale windstoten 18 januari 2007
Huis aan de Westeinder
Huis aan de Westeinder bedreigd door de golven van de storm van 18 januari 2007 (Foto: Peter de Vries)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten