Nieuwsbericht

Derde satelliet van de Metop-serie de ruimte in

06 november 2018

De satelliet Metop-C is in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 november succesvol gelanceerd vanaf de lanceerbasis van ESA in Kourou, Frans-Guyana. Metop-C is de derde en laatste satelliet van de Metop-serie. De metingen van deze satellieten maken de weersverwachting voor de korte en middellange termijn nauwkeuriger en leveren een lange reeks van data die gebruikt wordt voor inzicht in klimaatverandering.

De Metop-A, B en C satellieten vormen een serie van drie polaire satellieten die deel uitmaken van het EUMETSAT Polar System (EPS). De satellieten zijn een aanvulling op de Meteosat satellieten van EUMETSAT die in een geostationaire baan rond de aarde draaien. Hierdoor hebben de Meteosat satellieten permanent zicht op een deel van de aarde, namelijk Europa en Afrika. De Metop satellieten draaien in een baan over de polen op ongeveer 800 kilometer hoogte, en kunnen op die manier elke plek op aarde in één dag zien. De Metop-C satelliet komt op een vast tijdstip over, namelijk ’s ochtends om 09.30 en ’s avonds om 21.30 uur.

Metop-A werd gelanceerd in 2006, Metop-B in 2012, en nu zes jaar later Metop-C. De satellieten kunnen elke dag de gehele atmosfeer in kaart brengen. Aan boord zitten verschillende instrumenten die onder andere informatie geven over temperatuur, luchtvochtigheid, wind, ozon, stofdeeltjes en luchtvervuilingsgassen. Hoewel Metop-A al aan het eind van zijn geplande levensduur is, zijn de metingen nog steeds uitstekend.

Rol van het KNMI

De dataverwerking van de instrumenten vindt plaats in een Europese samenwerking. Piet Stammes, expert in satellietdata bij het KNMI, geeft aan: “Elke internationale partner heeft hierin zijn eigen specialisme. Het KNMI doet de dataverwerking voor de instrumenten ASCAT en GOME-2. De data van het ASCAT instrument geven inzicht in de wind boven zee. De GOME-2 geeft informatie over de hoeveelheid ozon en aerosolen in de atmosfeer, en geeft informatie over de luchtkwaliteit.”

Een afbeelding van het Ascat-instrument waarop een windveld te zien. Boven Schotland is een sterke buiging wat een depressie aanduidt.
Het windveld op de Noordzee gemeten door de ASCAT op Metop-A op 4 november 2018 rond 20:30 uur. Er is een infrarood-opname van de bewolking te zien. Boven Schotland is een depressie herkenbaar aan het sterk gebogen windveld. Bron: EUMETSAT/OSI-SAF/KNMI
Afbeelding van het Gome-e instrument dat naar de ozonlaag kijtk. Te zien is het ozongat boven Antarctica en dat de hoeveelheid ozon drastisch vermindert.
De ozonlaag van noord naar zuid, met het ozongat boven Antarctica, van opzij en van boven gezien, gemeten door Gome-2 op 31-10-2018. Links is te zien dat ten zuiden van 60 graden zuid de hoeveelheid ozon drastisch vermindert. Bron: EUMETSAT/AC-SAF/KNMI

Betere weersverwachtingen en inzicht in klimaat

Alle informatie wordt door de partners onderling gedeeld en gebruikt in Europese weermodellen (ECMWF). Door die data zijn de weersverwachtingen sterk verbeterd. Om dit aan te tonen worden er geregeld experimenten gedaan waarbij er een vergelijking wordt gemaakt van de weersverwachting met en zonder de data van de satellieten. Dan blijkt dat de weersverwachting met de data zorgt voor een veel nauwkeuriger verwachting. Doordat de Metop satellieten al ruim twaalf jaar in de ruimte zijn, zorgt dit ook voor een lange reeks aan metingen. Deze reeksen zijn belangrijk om inzicht te krijgen in de ontwikkeling van het klimaat. De volgende generatie van Metop satellieten zal naar verwachting vanaf 2022 worden gelanceerd.

Bekijk de video: hoe is de Metop-serie tot stand gekomen en wat leveren de satellieten op?

Recente nieuwsberichten

 1. Nieuwe metingen opwarming oceaan bevestigen modelresultaten

  De oceanen warmen snel op. Een zojuist in het tijdschrift Science verschenen artikel concludeert ...

  18 januari 2019 - Nieuwsbericht
 2. Nieuwe windatlas voor offshore windenergiesector

  Het KNMI brengt samen met 'ECN part of TNO' en Whiffle een nieuwe en verbeterde windatlas uit. De...

  17 januari 2019 - Nieuwsbericht
 3. Waar scheen de zon in 2018 het felst?

  2018 was een zeer zonnig jaar, waarin de KNMI-meetstations in Nederland gemiddeld 2090 uur zon re...

  15 januari 2019 - Nieuwsbericht
 4. Sneeuwdump in de Alpen

  In het noordoosten van de Alpen stapelt de sneeuw zich sinds oudjaarsdag op. Voor het vakantierei...

  08 januari 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten