ESA/ATG medialab
© ESA/ATG medialab

Door satelliet EarthCARE meer begrip van klimaatverandering

15 mei 2024

Eind mei wordt satelliet EarthCARE gelanceerd. EarthCARE is uitgerust met geavanceerde instrumenten om onze atmosfeer op een nieuwe manier te observeren. Met vier sensoren zal EarthCARE belangrijke gegevens verzamelen over (de interactie tussen) wolken, fijnstof, zonnestraling en warmtestraling, waardoor wetenschappers een beter begrip krijgen van klimaatverandering. Ook is nieuw dat deze satelliet de driedimensionale structuur van de atmosfeer kan meten. De wetenschappelijke leiding van EarthCARE is in handen van het KNMI.

Gerd-Jan van Zadelhoff, wetenschappelijk leider (KNMI), legt uit: ‘Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Ze reflecteren zonlicht, maar houden ook warmte vast. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies? En welke rol speelt fijnstof daarbij? EarthCARE gaat ons helpen om deze en andere vragen te beantwoorden.’

Wolken zijn de grote onzekere factor bij het begrijpen van klimaatverandering. Hoe beïnvloeden wolken klimaatverandering precies?

Nauwkeurigere klimaat- en weermodellen ontwikkelen 

De lancering van EarthCARE is een belangrijke mijlpaal in de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering aan te pakken. Door gedetailleerde gegevens te verzamelen over wolken en aerosolen, zal de satelliet wetenschappers in staat stellen om nauwkeurigere klimaatmodellen te ontwikkelen. Omdat de metingen van EarthCARE zo goed zijn, worden ze bovendien gebruikt om een betere verwachting te maken voor het (dagelijkse) weer en de luchtkwaliteit.  

‘De lancering van EarthCARE is een grote stap voorwaarts om onze atmosfeer nog beter te begrijpen. EarthCARE geeft ons met nieuwe blik op de processen die het klimaat beïnvloeden, zoals straling en wolkenvorming. De gegevens die door deze satelliet worden verzameld, zijn belangrijk voor het informeren van beleidsmakers en het stimuleren van actie om klimaatverandering aan te pakken’, aldus Maarten van Aalst, hoofddirecteur van het KNMI.   

Data vrij toegankelijk 

De data van EarthCARE levert een schat aan informatie op voor wetenschappers over de hele wereld. De eerste data wordt zes maanden na de lancering voor iedereen vrij toegankelijk via het EarthCARE ESA portal. De eerste wetenschappelijke producten zullen na ongeveer negen maanden vrij worden gegeven.  

Nederlandse betrokkenheid  

EarthCARE is ontwikkeld door ESA in samenwerking met het Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). De satelliet is maandenlang uitgebreid getest bij ESTEC in Noordwijk, voordat hij verscheept werd naar lanceerbasis Vandenberg in de Verenigde Staten. Vanaf Vandenberg zal EarthCARE gelanceerd worden met een Falcon 9 raket van SpaceX. Nederlandse wetenschappers en ingenieurs van SRON, TNO, Airbus NL, Bradford Space en het KNMI zijn al tientallen jaren nauw betrokken bij deze missie. 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Succesvolle lancering van klimaatsatelliet EarthCARE

  EarthCARE lanceerde succesvol op 29 mei om 00:20 uur (plaatselijke tijd: 28 mei om 15.20 uur) op ...

  29 mei 2024 - Nieuwsbericht
 2. Storing neerslagradar in Herwijnen

  Onze radar in Herwijnen heeft sinds woensdagochtend 4:20 uur een storing. Dit heeft effect op he...

  29 mei 2024 - Nieuwsbericht
 3. Het raadsel van het verbranden in de schaduw

  In Nederland is de zonnestraling in de afgelopen 30 jaar toegenomen, vooral in de lente. De toena...

  27 mei 2024 - Klimaatbericht
 4. Winterstormen in Groot-Brittannië en Ierland natter door klimaatverandering

  Klimaatverandering zorgt voor meer regen bij stormen in Groot-Brittannië en Ierland. Dat blijkt u...

  22 mei 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten