Nieuwsbericht

Europese award voor Geert Jan van Oldenborgh

08 april 2021

Aan KNMI’er Geert Jan van Oldenborgh is de Technology Achievement Award 2021 toegekend door de European Meteorological Society (EMS). Met deze award eert de EMS Van Oldenborgh voor de ontwikkeling van de KNMI Climate Explorer. Dit is een unieke online applicatie die hoogwaardige klimaatdatasets eenvoudig toegankelijk maakt, maar ook de software bevat die klimaatanalyse mogelijk maakt voor de gebruikers.

Van Oldenborgh: “Toen ik de website meer dan twintig jaar geleden maakte, was één van mijn doelen om klimaatonderzoekers over de hele wereld toegang te geven tot klimaatgegevens en analysetools. Ik ben heel blij dat de Climate Explorer daarin is geslaagd. Ik gebruik de applicatie ook bijna elke dag voor mijn eigen onderzoek.”

KNMI Climate Explorer

Geert Jan van Oldenborgh nam rond 2000 het initiatief voor de KNMI Climate Explorer. Aanleiding hiervoor waren de vele vragen over de effecten van El Niño op het weer wereldwijd.  Het resultaat is een website die eenvoudig en direct toegang geeft tot veel klimaatgegevens: waarnemingen van het weer, reconstructies en uitvoer van klimaatmodellen.

Veel klimaatwetenschappers maken er gebruik van. Elke maand bezoeken duizenden gebruikers de website en samen maken ze ongeveer drie miljoen grafieken per jaar. Naast onderzoek naar seizoensverwachtingen en klimaatverandering wordt de site veel gebruikt in universitair onderwijs, om indirecte aanwijzingen (bijv. boomringen) over het veranderde klimaat te duiden en om klimaatprojecties te maken. De laatste jaren gebruiken onderzoekers de site ook om de relatie tussen extreem weer en klimaatverandering te onderzoeken.

European Meteorological Society

De European Meteorological Society (EMS) is het netwerk van meteorologische verenigingen, zoals de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie (NVBM), in Europa. Met een aantal onderscheidingen worden jaarlijks uitmuntende bijdragen aan de wetenschap, haar toepassingen en communicatie gehonoreerd. De EMS erkent met de Technology Achievement Award prestaties die van invloed zijn op de ontwikkeling van technische oplossingen op het gebied van meteorologie. De uitreiking van de onderscheidingen is in september dit jaar.

 

Geert Jan van Oldenborgh (foto: Werry Crone)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Herstel van het ozongat is ingezet

  Het herstel van de ozonlaag in het ozongat boven de Zuidpool is ingezet. De atmosfeer bevat nu on...

  06 december 2023 - Klimaatbericht
 2. Het waait vaker uit warme windrichtingen

  Afgelopen herfst was uitzonderlijk zacht met een gemiddelde temperatuur van 12,8 ℃. Alleen de her...

  01 december 2023 - Klimaatbericht
 3. Uitzonderlijke zachte en natte herfst

  Deze herfst was uitzonderlijk zacht en nat. Het was de op één na zachtste herfst sinds het begin ...

  30 november 2023 - Nieuwsbericht
 4. Big data in klimaatonderzoek: hoe veranderen de kansen op extreem weer

  Nederland warmt op. We hebben vaker te maken met hitte en zware buien. Blijkbaar neemt de kans op...

  29 november 2023 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten