Nieuwsbericht

Europese award voor Geert Jan van Oldenborgh

08 april 2021

Aan KNMI’er Geert Jan van Oldenborgh is de Technology Achievement Award 2021 toegekend door de European Meteorological Society (EMS). Met deze award eert de EMS Van Oldenborgh voor de ontwikkeling van de KNMI Climate Explorer. Dit is een unieke online applicatie die hoogwaardige klimaatdatasets eenvoudig toegankelijk maakt, maar ook de software bevat die klimaatanalyse mogelijk maakt voor de gebruikers.

Van Oldenborgh: “Toen ik de website meer dan twintig jaar geleden maakte, was één van mijn doelen om klimaatonderzoekers over de hele wereld toegang te geven tot klimaatgegevens en analysetools. Ik ben heel blij dat de Climate Explorer daarin is geslaagd. Ik gebruik de applicatie ook bijna elke dag voor mijn eigen onderzoek.”

KNMI Climate Explorer

Geert Jan van Oldenborgh nam rond 2000 het initiatief voor de KNMI Climate Explorer. Aanleiding hiervoor waren de vele vragen over de effecten van El Niño op het weer wereldwijd.  Het resultaat is een website die eenvoudig en direct toegang geeft tot veel klimaatgegevens: waarnemingen van het weer, reconstructies en uitvoer van klimaatmodellen.

Veel klimaatwetenschappers maken er gebruik van. Elke maand bezoeken duizenden gebruikers de website en samen maken ze ongeveer drie miljoen grafieken per jaar. Naast onderzoek naar seizoensverwachtingen en klimaatverandering wordt de site veel gebruikt in universitair onderwijs, om indirecte aanwijzingen (bijv. boomringen) over het veranderde klimaat te duiden en om klimaatprojecties te maken. De laatste jaren gebruiken onderzoekers de site ook om de relatie tussen extreem weer en klimaatverandering te onderzoeken.

European Meteorological Society

De European Meteorological Society (EMS) is het netwerk van meteorologische verenigingen, zoals de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie (NVBM), in Europa. Met een aantal onderscheidingen worden jaarlijks uitmuntende bijdragen aan de wetenschap, haar toepassingen en communicatie gehonoreerd. De EMS erkent met de Technology Achievement Award prestaties die van invloed zijn op de ontwikkeling van technische oplossingen op het gebied van meteorologie. De uitreiking van de onderscheidingen is in september dit jaar.

 

Geert Jan van Oldenborgh (foto: Werry Crone)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Wereldwijde uitstoot van CO2 is nog niet aan het dalen

  De uitstoot van CO2 is in 2022 -na twee jaren pandemie- groter dan ooit. Er zijn nog geen aanwijz...

  07 december 2022 - Nieuwsbericht
 2. Zeer zonnige herfst

  Deze herfst was zeer zonnig. Alleen in 2018, 2005 en 1959 was het herfstseizoen nog zonniger. Al ...

  01 december 2022 - Nieuwsbericht
 3. Windparken mengen zich in het weer

  Uit een recente studie met het KNMI weermodel blijkt dat windparken het weer beïnvloeden. De wind...

  29 november 2022 - Nieuwsbericht
 4. Maarten van Aalst vanaf 1 februari nieuwe hoofddirecteur KNMI

  Vrijdag 25 november 2022 heeft de ministerraad ingestemd met de benoeming van prof. dr. Maarten v...

  25 november 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten