Nieuwsbericht

Europese award voor Geert Jan van Oldenborgh

08 april 2021

Aan KNMI’er Geert Jan van Oldenborgh is de Technology Achievement Award 2021 toegekend door de European Meteorological Society (EMS). Met deze award eert de EMS Van Oldenborgh voor de ontwikkeling van de KNMI Climate Explorer. Dit is een unieke online applicatie die hoogwaardige klimaatdatasets eenvoudig toegankelijk maakt, maar ook de software bevat die klimaatanalyse mogelijk maakt voor de gebruikers.

Van Oldenborgh: “Toen ik de website meer dan twintig jaar geleden maakte, was één van mijn doelen om klimaatonderzoekers over de hele wereld toegang te geven tot klimaatgegevens en analysetools. Ik ben heel blij dat de Climate Explorer daarin is geslaagd. Ik gebruik de applicatie ook bijna elke dag voor mijn eigen onderzoek.”

KNMI Climate Explorer

Geert Jan van Oldenborgh nam rond 2000 het initiatief voor de KNMI Climate Explorer. Aanleiding hiervoor waren de vele vragen over de effecten van El Niño op het weer wereldwijd.  Het resultaat is een website die eenvoudig en direct toegang geeft tot veel klimaatgegevens: waarnemingen van het weer, reconstructies en uitvoer van klimaatmodellen.

Veel klimaatwetenschappers maken er gebruik van. Elke maand bezoeken duizenden gebruikers de website en samen maken ze ongeveer drie miljoen grafieken per jaar. Naast onderzoek naar seizoensverwachtingen en klimaatverandering wordt de site veel gebruikt in universitair onderwijs, om indirecte aanwijzingen (bijv. boomringen) over het veranderde klimaat te duiden en om klimaatprojecties te maken. De laatste jaren gebruiken onderzoekers de site ook om de relatie tussen extreem weer en klimaatverandering te onderzoeken.

European Meteorological Society

De European Meteorological Society (EMS) is het netwerk van meteorologische verenigingen, zoals de Nederlandse Vereniging ter Bevordering van de Meteorologie (NVBM), in Europa. Met een aantal onderscheidingen worden jaarlijks uitmuntende bijdragen aan de wetenschap, haar toepassingen en communicatie gehonoreerd. De EMS erkent met de Technology Achievement Award prestaties die van invloed zijn op de ontwikkeling van technische oplossingen op het gebied van meteorologie. De uitreiking van de onderscheidingen is in september dit jaar.

 

Geert Jan van Oldenborgh (foto: Werry Crone)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Raken we gewend aan temperatuurrecords?

  Een hittegolf is een van de meest dodelijke natuurrampen: elk jaar sterven er wereldwijd duizende...

  20 juni 2024 - Klimaatbericht
 2. Scholieren helpen KNMI om luchtvervuiling in kaart te brengen

  Leerlingen van twintig scholen in Nederland hebben dit voorjaar meetbuisjes opgehangen in hun omg...

  17 juni 2024 - Nieuwsbericht
 3. Wie stoot waar hoeveel CO2 uit?

  De aarde warmt op door de toename van CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer. Er wordt hard...

  14 juni 2024 - Klimaatbericht
 4. Alweer regen, blijft dat zo?

  Na een recordnatte april en mei leek juni even wat droger te beginnen. Maar ook vandaag regent he...

  10 juni 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten