Nieuwsbericht

KNMI Datalab, een beter vooruitzicht

10 oktober 2017

Het KNMI krijgt dagelijks enorme hoeveelheden data binnen, 1500 Gigabytes per dag. Metingen van weerstations, de radar, satellieten, seismometers, maar ook verwachtingen uit diverse weer- en klimaatmodellen. Weer en klimaat spelen bij heel veel gebeurtenissen een rol. Neem alleen al verkeer, menselijk gedrag of luchtvervuiling. In het KNMI Datalab combineren we onze unieke kennis en big data met die van andere partijen.

In het KNMI Datalab stellen we ons ten doel om onze sterke mix van data en kennis samen met en voor onze klanten toepasbaar te maken. Zo kijken we samen met Rijkswaterstaat, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens en telecomproviders naar het verkeer. We combineren data van weer, mobiliteit en signalen van smartphones om gezamenlijk betere verkeersmodellen te ontwikkelen. Uiteindelijk moet dat bijdragen aan een betere verkeersdoorstroming en grotere veiligheid op de weg.

Via de nieuwe KNMI Datalab website wordt het nu nog makkelijker toegang te krijgen tot onze kennis, kunde en innovatiekracht op het gebied van big data. Ook kun je hier een aantal projecten vinden die momenteel lopen en zien op welke gebieden we willen inzetten. Dit zijn met name projecten die bijdragen aan veiligheid, leefbaarheid en energietransitie. Ook pakken we projecten op die tot doel hebben om risico’s ten gevolge van het weer of klimaatverandering te verminderen.

Het Datalab biedt ruimte om te experimenten met big data analyse en big data engineering zoals machine learning en distributed computing (in de cloud).  We kunnen data uit verschillende disciplines en bronnen koppelen, waaronder ook het Internet of Things (IoT) en citizen data. Het Datalab werkt samen met datalabs binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het IenM-programma Anders Omgaan Met Data ondersteunen de datalabs beleids- en kennisafdelingen met data en big data technologie.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten