Nieuwsbericht

KNMI'ers gearriveerd op Spitsbergen

20 augustus 2015

De KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry die deelnemen aan de Nederlandse poolexpeditie sees.nl, zijn gearriveerd in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Ze zijn de eerste dag vooral benieuwd of het meetinstrument op het schip zijn werk goed heeft gedaan. Richard Bintanja doet regelmatig verslag over de poolexpeditie.

Longyearbyen, het kleine stadje in het Adventfjord, ligt er tamelijk troosteloos bij. Het is bewolkt en het regent zo nu en dan. Het is alsof er een grauwe sluier over de veelkleurige houten gebouwen hangt. De gletsjer, ooit prominent aanwezig aan het eind van het diepe dal van de Longyear, heeft zich ver teruggetrokken onder de invloed van de sterke Arctische opwarming.

Het schip De Ortelius is nog niet gearriveerd, maar het dorp is al wel overspoeld door Nederlandse expeditiegangers. Soms voelt het als een soort reünie. In het kleine Nederlands polaire onderzoekswereldje kent iedereen elkaar wel zo’n beetje.

We lopen ook de logistiek leider van de expeditie tegen het lijf. We spreken af dat wij morgen, als het schip aankomt, als eersten aan boord mogen om onze meetapparatuur te checken. Dan zal blijken of het meetinstrument MAXDOAS - in mei in Vlissingen al op het schip gemonteerd - daadwerkelijk al die tijd gefunctioneerd heeft.
Zeker is dat namelijk allerminst, gezien de stormen, golven, zoutwater en andere potentiële – en niet voorziene – moeilijkheden. We hopen natuurlijk een ononderbroken reeks metingen van stikstofdioxide en aërosolen vanaf Nederland helemaal tot in Spitsbergen te hebben. Dan kunnen we de ruimtelijke variaties en de grootte van het atmosferisch transport van deze stoffen optimaal bestuderen.

Maar eerst kijken of het meetinstrument zijn werk heeft gedaan. Dus nog even afwachten.

Meetinstrument MAXDOAS van het KNMI aan boord van De Ortelius. Foto KNMI

Vorige bericht over de Nederlandse poolexpeditie sees.nl: http://beta.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/knmi-meet-luchtkwaliteit-tijdens-poolexpeditie
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Ontdooiend permafrost versterkt opwarming

    Grote delen van de bodem in Siberië, Scandinavië en Canada zijn permanent bevroren. Deze permafro...

    18 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Japanse kersenbomen bloeien steeds vroeger

    Japanse kersenbomen komen steeds vroeger in het seizoen in bloei: ruim tien dagen eerder dan sind...

    13 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Arctisch zee-ijs neemt af, maar kent de afname een kantelpunt?

    Rond deze tijd van het jaar is de ijsbedekking in het noordpoolgebied op z'n hoogst. Door de opwa...

    11 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Europees hitterecord is nu officieel 48,8°C

    De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) heeft officieel vastgelegd dat het temperatuurrecord ...

    08 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten