Nieuwsbericht

KNMI herdenkt zijn oorlogsslachtoffers

03 mei 2018

In het kader van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei eert het KNMI deze week zijn twee oorlogsslachtoffers: Guus van Ginkel en Kittie Koperberg. Guus heeft zijn moedig verzet met de dood moeten bekopen, Kittie is slachtoffer geworden van de rassenwaan van de nazi’s.

Guus van Ginkel

Radiotelegrafist en waarnemer Guus van Ginkel kwam in 1943 in contact met een Utrechtse verzetsgroep die allerlei voor de geallieerden belangrijke informatie naar Londen seinde. Hij voorzag die groep wekelijks van meteorologische waarnemingen, waarmee de dagelijkse waarnemingen van de verzetsgroep in het centrum van Utrecht konden worden geijkt. Die activiteit was door de nazi’s streng verboden.

De waarnemingen die tijdens de jaren van de Tweede Wereldoorlog door het KNMI werden gedaan, waren uitsluitend bedoeld voor klimatologische doeleinden en mochten onder geen beding naar buiten komen.

Weerkundige gegevens waren van strategisch belang voor de geallieerden

Guus van Ginkel werd op 17 november 1944 op het KNMI gearresteerd en opgesloten in het Amsterdamse Huis van Bewaring. Als vergelding voor een aanslag op een trein op 15 december werd hij op 33-jarige leeftijd samen met twee andere gedetineerden nog diezelfde dag aan de spoordijk gefusilleerd.  Guus van Ginkel en zijn kameraden worden herdacht met een monument op de plaats waar hij is gefusilleerd, een monument op de Erebegraafplaats in Bloemendaal en met een plaquette in de ontvangsthal van het KNMI.

Kittie Koperberg

De joodse bibliothecaresse Kittie Koperberg trad in 1938 in dienst van het KNMI. Daarvoor was ze een aantal jaren als biologe werkzaam bij de Amsterdamse Keuringsdienst van Waren. Op 21 november 1941 werd zij samen met 2500 andere joodse ambtenaren ontslagen in opdracht van Seyss-Inquart. Samen met haar zus dook ze onder in Epe, maar door een ongelukkig toeval werd hun schuilplaats ontdekt en werden ze samen met zeven mede-onderduikers gearresteerd. Via de Hollandse Schouwburg en Westerbork werden zij naar vernietigingskamp Sobibór vervoerd waar zij direct na aankomst op 14 mei 1943 werden vermoord.  

Oud-KNMI medewerker Fons Baede dook in de geschiedenis en schreef een schets van haar leven. Kittie Koperberg wordt in het KNMI-gebouw in De Bilt herdacht met een raam waar haar beeltenis op is te vinden te midden van haar toenmalige collega’s.    

foto van KNMI-bibliothecaresse Kittie Koperberg
KNMI-bibliothecaresse Kittie Koperberg is slachtoffer geworden van de rassenwaan van de nazi’s ©KNMI
foto van het onderduikadres De Blauwvoet in Epe waar Kittie Koperbeg was ondergedoken
De Blauwvoet in Epe waar Kittie Koperbeg was ondergedoken ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Komt dit extreme weer door klimaatverandering?

  Nadat er extreem weer is opgetreden volgt vaak direct de vraag wat de rol van klimaatverandering ...

  17 mei 2021 - Nieuwsbericht
 2. Warmere klimaatzone kruipt Alaska binnen

  Delen van Alaska zijn door klimaatverandering hun subarctisch klimaat kwijtgeraakt. Met het vasts...

  11 mei 2021 - Nieuwsbericht
 3. IJsvrije Poolzee voedt zwaardere sneeuwval

  Zware sneeuwval neemt in intensiteit toe in Noord-Europa, ondanks dat er gemiddeld minder sneeuw ...

  07 mei 2021 - Nieuwsbericht
 4. April was bijzonder koud

  Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 9,8°C was ...

  04 mei 2021 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- & klimaatberichten