Nieuwsbericht

KNMI: Kansrijk klimaatakkoord

14 december 2015

Het klimaatakkoord dat tijdens de COP21 in Parijs is afgesloten, biedt grote kansen om wereldwijd de opwarming van de aarde te verminderen. Vooral het aanscherpen van de tweegradendoelstelling is ambitieus. De 195 landen hebben de intentie om over drie jaar te bespreken hoe de mondiale temperatuurstijging te limiteren tot maximaal 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is zeer positief over het klimaatakkoord. “Wij zijn verheugd omdat de wereldleiders de zorgen over het klimaat nu vertaald hebben in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan. Het akkoord is ook een wereldwijde erkenning van hetgeen de klimaatwetenschappers in vele rapporten hebben verteld: dat het klimaat verandert als gevolg van een door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.”

"De wereldleiders hebben de zorgen over het klimaat nu vertaald in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan."

Om de mondiale reductiedoelstellingen te halen, wordt rekening gehouden met verschillen tussen landen. Elke vijf jaar zal er een evaluatie van die ambities plaatsvinden. Klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden worden ondersteund vanuit een miljardenfonds. 

Het afgesloten akkoord geeft alle reden om optimistisch te zijn over de te verwachten ontwikkelingen, maar de gevolgen van klimaatverandering blijven bestaan. Dit jaar schiet de wereldgemiddelde temperatuur boven de 1 graad opwarming ten opzichte van pre-industriële tijdperk.
De effecten voor Nederland zullen in de toekomst voelbaar zijn, ook wanneer de  uitstoot van broeikasgassen verminderd wordt. Ook 1,5 of 2 graden opwarming betekent dat Nederland niet ontkomt aan het klimaatbestendig maken van onze maatschappij. In de terminologie van waarschuwingen is een code oranje voor klimaat nog steeds op zijn plaats. Alert zijn op de gevolgen van klimaatverandering en ons daar op voorbereiden zal dagelijkse realiteit blijven.

Ook 1,5 of 2 graden opwarming betekent dat Nederland niet ontkomt aan het klimaatbestendig maken van onze maatschappij.

Gerard van der Steenhoven: “Het KNMI zal uiteraard het klimaat nauwgezet en met de beste onderzoeksmiddelen blijven monitoren en klimaatmodellen steeds meer verfijnen. Niet alleen om de afgesproken beperking van de temperatuurstijging objectief te kunnen waarnemen maar ook de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Het is winst dat de tweegradendoelstelling is aangescherpt maar we moeten ons wel met z’n allen realiseren dat de kritische grens voor diverse natuursystemen  zoals poolkappen en gletsjers verschillend is.”

Het KNMI levert periodieke vertalingen van wereldwijde klimaatscenario’s voor Nederland en omgeving. Dit werk gaat onverminderd door om inschattingen te kunnen blijven maken van het klimaat in de komende decennia. Voor verschillende sectoren blijft het van belang om in te schatten wat klimaatverandering voor hen betekent, ook in relatie tot de afgesproken emissiereducties. Het KNMI geeft hiervoor klimaatonderzoek- en advies op maat.

Noordwaardpolder in Biesbosch. © KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Montreal Protocol is meest succesvolle internationale milieuverdrag ooit

    Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor de bescherming van de ozo...

    16 september 2024 - Nieuwsbericht
  2. Hoe een landverschuiving op Groenland de aarde negen dagen lang liet trillen

    In september 2023 zorgde een grote aardverschuiving in Oost-Groenland ervoor dat de aarde negen d...

    13 september 2024 - Nieuwsbericht
  3. Ambitie 2035: bijdragen aan een veilig en leefbaar Nederland

    De KNMI-ambities voor de komende jaren worden vastgelegd in het nieuwe Meerjarig Strategisch Plan...

    12 september 2024 - Nieuwsbericht
  4. Van zomerbuien in het binnenland naar najaarsbuien aan de kust

    Afgelopen zomer was het opvallend vaak noodweer in het oosten van het land, met naast onweer ook ...

    11 september 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten