Nieuwsbericht

KNMI: Kansrijk klimaatakkoord

14 december 2015

Het klimaatakkoord dat tijdens de COP21 in Parijs is afgesloten, biedt grote kansen om wereldwijd de opwarming van de aarde te verminderen. Vooral het aanscherpen van de tweegradendoelstelling is ambitieus. De 195 landen hebben de intentie om over drie jaar te bespreken hoe de mondiale temperatuurstijging te limiteren tot maximaal 1,5 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is zeer positief over het klimaatakkoord. “Wij zijn verheugd omdat de wereldleiders de zorgen over het klimaat nu vertaald hebben in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan. Het akkoord is ook een wereldwijde erkenning van hetgeen de klimaatwetenschappers in vele rapporten hebben verteld: dat het klimaat verandert als gevolg van een door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen.”

"De wereldleiders hebben de zorgen over het klimaat nu vertaald in concrete afspraken die de wereldwijde stijging van de temperatuur moeten tegengaan."

Om de mondiale reductiedoelstellingen te halen, wordt rekening gehouden met verschillen tussen landen. Elke vijf jaar zal er een evaluatie van die ambities plaatsvinden. Klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden worden ondersteund vanuit een miljardenfonds. 

Het afgesloten akkoord geeft alle reden om optimistisch te zijn over de te verwachten ontwikkelingen, maar de gevolgen van klimaatverandering blijven bestaan. Dit jaar schiet de wereldgemiddelde temperatuur boven de 1 graad opwarming ten opzichte van pre-industriële tijdperk.
De effecten voor Nederland zullen in de toekomst voelbaar zijn, ook wanneer de  uitstoot van broeikasgassen verminderd wordt. Ook 1,5 of 2 graden opwarming betekent dat Nederland niet ontkomt aan het klimaatbestendig maken van onze maatschappij. In de terminologie van waarschuwingen is een code oranje voor klimaat nog steeds op zijn plaats. Alert zijn op de gevolgen van klimaatverandering en ons daar op voorbereiden zal dagelijkse realiteit blijven.

Ook 1,5 of 2 graden opwarming betekent dat Nederland niet ontkomt aan het klimaatbestendig maken van onze maatschappij.

Gerard van der Steenhoven: “Het KNMI zal uiteraard het klimaat nauwgezet en met de beste onderzoeksmiddelen blijven monitoren en klimaatmodellen steeds meer verfijnen. Niet alleen om de afgesproken beperking van de temperatuurstijging objectief te kunnen waarnemen maar ook de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Het is winst dat de tweegradendoelstelling is aangescherpt maar we moeten ons wel met z’n allen realiseren dat de kritische grens voor diverse natuursystemen  zoals poolkappen en gletsjers verschillend is.”

Het KNMI levert periodieke vertalingen van wereldwijde klimaatscenario’s voor Nederland en omgeving. Dit werk gaat onverminderd door om inschattingen te kunnen blijven maken van het klimaat in de komende decennia. Voor verschillende sectoren blijft het van belang om in te schatten wat klimaatverandering voor hen betekent, ook in relatie tot de afgesproken emissiereducties. Het KNMI geeft hiervoor klimaatonderzoek- en advies op maat.

Noordwaardpolder in Biesbosch. © KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten