Terwijl de narcissen en krokussen de kou van afgelopen weekend trotseerden laat de rest van de plantenwereld nog even op zich wachten.
In januari had de natuur volgens natuurkalender.nl nog ruim een maand voorsprong in vergelijking met de jaren ’40-’60 van de vorige eeuw. De kou van februari en van afgelopen week zorgde er echter voor dat deze voorsprong vrijwel geheel verdwenen is.
De start van het groeiseizoen is gedefinieerd als de dag waarop de gemiddelde etmaaltemperatuur 5°C bereikt en daar tot 1 juli niet meer onder komt. Het groeiseizoen begint meestal rond 1 april en loopt tot eind september.
Door de opwarming van het klimaat neemt de lengte van het groeiseizoen toe, zowel door een eerder begin als een later einde. Terwijl het groeiseizoen in het huidige klimaat (1981-2010) rond 10 april begint, gebeurt dit in het warmste KNMI’14 klimaatscenario in rond 2085 al halverwege februari (figuur 1).
Voor de landbouw kan dit langere groeiseizoen tot hogere opbrengsten leiden. Veranderingen in neerslag en extreem weer, zoals buien, hagel, droogte en zomerse ozonstress, kunnen toekomstige oogsten echter juist bedreigen.
Door de klimaatverandering worden de winters als het ware steeds korter. Hoe snel gaat dat?
26 januari 2023 - KlimaatberichtDe aarde warmt op. De energie die onze planeet opneemt van de zon, is namelijk groter dan de afk...
24 januari 2023 - KlimaatberichtDe kans is steeds groter dat de gemiddelde temperatuur van de koudste winterweek in Nederland bov...
19 januari 2023 - KlimaatberichtNiet eerder werd in begin januari zo weinig zee-ijs waargenomen rondom Antarctica (waar het nu zo...
17 januari 2023 - Klimaatbericht