Nieuwsbericht

Leerstoel voor KNMI-directeur Gerard van der Steenhoven en seismoloog Läslo Evers

03 december 2015

KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven is per 1 december benoemd tot deeltijdhoogleraar Meteorological and Climatological Disaster Risk Reduction aan de Universiteit Twente. Seismoloog Läslo Evers is per 1 december benoemd tot deeltijdhoogleraar Seismo-akoestiek aan de TU Delft.

Van der Steenhoven hoogleraar Universiteit Twente

Van der Steenhoven hoopt met zijn benoeming een bijdrage te leveren aan het terugdringen van risico’s die de samenleving bedreigen door extreem weer of klimaatverandering. Daarmee wordt een brug geslagen tussen onderzoek dat op dit gebied aan de Universiteit Twente en het onderzoek bij het KNMI.

Waar het Twentse onderzoek primair gericht is op landen buiten Europa, is het onderzoek bij het KNMI gericht op Nederland. Door de verbinding te leggen tussen deze twee groepen ontstaan nieuwe kansen. 

Evers hoogleraar Seismo-akoestiek TU Delft

KNMI-seismoloog Läslo Evers is per 1 december benoemd tot deeltijdhoogleraar Seismo-akoestiek aan de TU Delft. De leerstoel in de Seismo-akoestiek gaat over het gebruik van seismische golven in de vaste aarde en akoestische golven (geluidsgolven) in de atmosfeer en oceanen. Hiermee kan informatie worden verkregen over het voorkomen van bronnen zoals aardbevingen, (onderwater) vulkanen, explosies, meteoren en afkalvend ijs, en hun karakteristieken.

Daarnaast kunnen veranderingen in temperatuur, in de diepe oceaan, en ook wind in de hoge atmosfeer bepaald worden met deze bronnen en omgevingsruis. Dat laatste, het gebruik van ruis, is een nieuwe techniek die verder ontwikkeld gaat worden. Hiermee kunnen we informatie verkrijgen over veranderingen in de diepe oceaan en hoge atmosfeer, daar waar andere metingen schaars zijn. Bijvoorbeeld de opwarming van de diepe oceaan onder klimaatverandering.Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Spitsbergen: een archipel op de rand van het Noordpoolgebied

  Sommigen zeggen dat het landschap er onherkenbaar is veranderd, zeker vergeleken met vijftig jaa...

  09 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 2. Meerjarige droogtes in Nederland waterland?

  De zomer van 2022 wordt gekenmerkt door droogte. Het neerslagtekort en de hoeveelheid water in de...

  02 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 3. Zes maanden op rij zonnig

  Afgelopen juli was zeer droog en zeer zonnig. Er viel gemiddeld 23 millimeter regen en gemiddeld ...

  01 augustus 2022 - Nieuwsbericht
 4. Als het regent, gaat het plenzen

  Het is volop zomer. Na een droge dinsdag 19 juli met tropische temperaturen nam de luchtvochtighe...

  26 juli 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten