Nieuwsbericht

Mariniers helpen nieuw monitoringstation op Saba realiseren

08 april 2021

Momenteel wordt er op Saba in Caribisch Nederland een nieuw monitoringstation geplaatst. Met deze apparatuur kunnen we de vulkaan Mount Scenery nog beter in de gaten houden. Mariniers van Defensie dragen de apparatuur, met een totaal gewicht van bijna 2000 kilo, te voet naar boven. Het nieuwe station ligt namelijk op de flank van de vulkaan op 300 meter hoogte, op een moeilijk te bereiken plek.

Het monitoringstation bestaat uit een Global Navigation Satellite System (GNSS) en een seismometer. GNSS-metingen gebruiken dezelfde techniek als een navigatiesysteem in de auto. Je kunt er de positie van een bepaald punt mee vaststellen. Met GNSS kan dit tot op de millimeter nauwkeurig waardoor de vervorming van de vulkaan kan worden gemeten. De seismometer registreert lokale en regionale aardbevingen en deze data zullen ook gebruikt worden voor tsunamiwaarschuwingen. 

Bijzonder aan dit station is dat het zelfstandig opereert: zonnepanelen voorzien in de stroom en een satellietschotel in de datacommunicatie. 

Mariniers 

Het materiaal voor het meetstation kan alleen te voet worden vervoerd naar de afgelegen en onbewoonde noordkant van Saba. Wegen zijn er niet. Een aantal onderdelen zijn erg zwaar, zoals bijvoorbeeld de elektronicakast en de generator. En de satellietschotel is erg groot. Elke wandeling naar de locatie en visa versa duurt circa 2,5 uur. Saba heeft een verzoek voor hulp gedaan bij Defensie, die vervolgens mariniers ter beschikking heeft gesteld om het transport uit te voeren.

Twee vulkanen in Nederland

The Quill op Sint Eustatius en Mount Scenery op Saba zijn actieve vulkanen. Dat betekent dat ze in de afgelopen tienduizend jaar een keer zijn uitgebarsten. De kans dat dit binnenkort weer gebeurt, is klein. Het KNMI houdt de autoriteiten van de eilanden op de hoogte van de toestand van de vulkanen. Een uitbarsting is moeilijk precies te voorspellen, maar vulkanische onrust kan met de juiste meetapparatuur tijdig opgespoord worden.

Mariniers vervoeren het materiaal voor het station te voet
Mariniers vervoeren het materiaal voor het station te voet naar de flank van de vulkaan ©KNMI/Elske de Zeeuw van Dalfsen
Foto van de plek waar het station gebouwd gaat worden
Locatie van het monitoringstation (Bron: Sabagov)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten