Nieuwsbericht

Meetmast Cabauw wordt brandpunt klimaatonderzoek

29 mei 2002

Het KNMI, de universiteiten van Delft, Wageningen en Eindhoven, ruimtevaartorganisatie ESA, TNO. RIVM en energieonderzoekscentrum ECN gaan hun krachten bundelen in een "nationaal observatorium van de atmosfeer. Dat observatorium komt in Cabauw (nabij Lopik) waar het KNMI beschikt over een ruim 200 meter hoge meetmast met een unieke diversiteit aan meetinstrumenten en technieken. Het samenwerkingsproject, waarbij zo'n 50 onderzoekers betrokken zijn, draagt de naam CESAR (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research). Het biedt een internationaal platform voor het testen van nieuwe meetmethoden, modellen en satellietmetingen. De inbedding van het aan CESAR gerelateerde onderzoek in internationale programma's is in feite een continue kwaliteitstoets van het werk dat daar gebeurt.

Volgens klimaatonderzoeker Aad van Ulden van het KNMI heeft CESAR twee doelstellingen: "het monitoren van de atmosfeer in het kader van het Global Climate Observing System en het bieden van onderzoeks- en opleidingsfaciliteiten voor onderzoekers en toekomstige onderzoekers. Dankzij het samenwerkingsverband met de verschillende universiteiten biedt het samenwerkingsproject de mogelijkheid om studenten middels stages voor te bereiden."

De basis voor de samenwerking is acht jaar geleden al gelegd, toen de eerste samenwerkingsprojecten zijn gestart met de Technische Universiteit Delft, RIVM en ECN. Recent hebben er rond de meetmast Cabauw verschillende meetcampagnes plaatsgevonden, zoals de grootschalige wolkenmeetcampagne in augustus en september vorig jaar waaraan zo'n 25 onderzoeksgroepen uit binnen- en buitenland betrokken waren. De wolkenmeetcampagne CLARA trok veel aandacht in de wetenschappelijke wereld maar ook in de media. Cabauw biedt een zeer goede technische infrastructuur om zo'n campagne in goede banen te leiden.

Volgens André van Lammeren, die leiding gaf aan de wolkenmeetcampagne is "de brede samenstelling in instrumentatie en uiteenlopende onderzoeksvragen van de verschillende deelnemers aan CESAR uniek in de wereld. Dat maakt dat CESAR een zeer stevige basis heeft met internationale allure." Van Lammeren is tegenwoordig werkzaam als hoofd afdeling Luchtvaart, Overheid & maatschappij van het KNMI. Zijn rol in CESAR is overgenomen door KNMI-onderzoeker Fred Bosveld.

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op 23 mei 2002 in Cabauw
Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op 23 mei 2002 in Cabauw

Recente nieuwsberichten

 1. Afgelopen decennium warmste ooit

  Het afgelopen decennium (2010-2019) was wereldwijd het warmste decennium ooit. Dat blijkt uit een...

  15 januari 2020 - Nieuwsbericht
 2. Uitstoot door olie- en gaswinning gemeten vanuit de ruimte

  Voor het eerst is het mogelijk om vanuit de ruimte de uitstoot te onderscheiden, die vrij komt me...

  15 januari 2020 - Nieuwsbericht
 3. Zonnestraling in 2019

  2019 was voor Nederland een zeer warm en zonnig jaar. Gemiddeld over de KNMI-meetstations scheen ...

  14 januari 2020 - Nieuwsbericht
 4. Wereldwijde CO2-emissies: lopen huidige emissies in de pas met verwachtingen?

  De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) meldde onlangs dat de CO2-concentraties in de atmosfe...

  07 januari 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten