Nieuwsbericht

Natste zomer in zeker honderd jaar

31 augustus 2011

Nederland beleefde dit jaar de natste zomer tenminste sinds het begin van de landelijke neerslagmetingen waarvan de meetreeks begint in 1906. Het KNMI berekende gemiddeld over het hele land omstreeks 350 mm tegen 225 mm normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010).

De vrijwel net zo natte zomer van 2004 met landelijk 333 mm staat nu op de tweede plaats van de top tien. De recordnatte zomer volgde op een recorddroog voorjaar, een zeldzame combinatie.

De meeste neerslag viel in het westen en midden van het land. Deelen op de Veluwe het natst met 447 mm. In het zuidwesten viel de minste neerslag, in Vlissingen viel 252 mm. De Bilt kreeg 389 mm tegen 220 mm normaal. Daarmee was het voor het KNMI in De Bilt de op één na natste zomer in tenminste 100 jaar.

Van de drie zomermaanden bood juni het meest standvastige weer, maar ook toen was nat met vooral aan het einde van de maand zware buien. Herwijnen kreeg op 28 juni 100 mm waarvan 79 mm in een uur. Dat is een uitzonderlijk grote neerslagintensiteit. Ook juli en augustus waren natte maanden met herhaaldelijk hevige buien vergezeld van zwaar onweer, hagel, windstoten en wateroverlast. In combinatie met een stormachtige wind deed het weer soms al aan de herfst denken.
De zomer van 2011 telde acht dagen met op minstens één officieel neerslagstation 50 mm of meer in een etmaal. Gewoonlijk telt de zomer zes dagen met zware regen.

De vele neerslag was niet het enige minpunt van de zomer. Ook de temperatuur bleef vrijwel elke dag achter bij de norm waardoor deze zomer als vrij koel de geschiedenis ingaat. De Bilt had een gemiddelde temperatuur van 16,3 graden tegen 17,0 graden normaal. Op 50 dagen werd het 20 graden of meer, normaal telt de zomer er tien meer. De hele zomer telde slechts zeven zomerse dagen met 25 graden of meer tegen 21 zomerse dagen normaal. Een zomer met zo’n karig aantal zomerse dagen is sinds 1993 niet voorgekomen. Die zomer telde vijf zomerse dagen en daarvoor moeten we teruggaan naar 1977 voor een vergelijkbaar aantal zomerse dagen. De warmste dag was 28 juni 2011 toen in het oosten en zuiden plaatselijk 34,5 graden werd gemeten.

Door het sterk wisselvallige weer ging de zon vaak schuil achter de wolken en bleef het aantal uren zon ver achter bij het langjarige gemiddelde. Landelijk zijn 528 uur zon geregistreerd tegen 608 uur normaal. De zomer is in zeker veertien jaar niet zo somber geweest. De kust kreeg de meeste zon, in De Kooy bij Den Helder scheen de zon 620 uur..


Vrij koele, sombere en natte augustus
Ook de laatste zomermaand bood weinig verbetering. Augustus was vrij koel, somber en nat. De gemiddelde temperatuur was in De Bilt 16,9 graden tegen 17,5 graden normaal. De oogstmaand bood maar vijf droge dagen en landelijk slechts 153 uur zon tegen 195 uur normaal. Terschelling was het zonnigste gebied met 176 uur zon, Heino was de minst zonnige plaats met 136 uur zon. In De Bilt was de maand zelfs één van de somberste van de meetreeks. Gemiddeld over het land leverde augustus 110 mm op tegen 78 mm als langjarig gemiddelde. Herhaaldelijk trokken zware buien over het land. Vooral 3 augustus was een zeer natte dag met in Drente en Overijssel lokaal 50 tot 70 mm.
 

De zomer telde acht dagen met zware buien die ergens in het land minstens 50 mm in een etmaal opleverden (foto: Jannes Wiersema)
De zomer telde acht dagen met zware buien die ergens in het land minstens 50 mm in een etmaal opleverden (foto: Jannes Wiersema)
Herwijnen kreeg op 28 juni zelfs 79 mm binnen een uur, voor Nederland een uitzonderlijke grote neerslagintensiteit  (foto: Jannes Wiersema)
Herwijnen kreeg op 28 juni zelfs 79 mm binnen een uur, voor Nederland een uitzonderlijke grote neerslagintensiteit (foto: Jannes Wiersema)
Cumulatief verloop van de hoeveelheid neerslag tussen januari en augustus 2011. Het recorddroge voorjaar werd gevolgd door een recordnatte zomer (Bron: KNMI)
Cumulatief verloop van de hoeveelheid neerslag tussen januari en augustus 2011. Het recorddroge voorjaar werd gevolgd door een recordnatte zomer (Bron: KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten