De winter van 2017/2018 was in Europa grotendeels nat en zacht maar eindigde met een droge en koude februari. Een uitzondering vormde het gebied rondom de Middellandse Zee dat in februari juist veel neerslag ontving.
Een overzicht van de Europese neerslaghoeveelheden ten opzichte van het langjarig gemiddelde is te zien in figuur 1b. Deze afgelopen winter staat in contrast met de veel drogere winter van 2016/2017 (figuur 1a) en het droge vervolg daarvan in 2017 in de zuidwestelijke helft van Europa (figuur 1c).
Over de gebieden die op de kaart (1b) duidelijk herkenbaar zijn met bovengemiddelde neerslaghoeveelheden zijn in de media verscheidene berichten verschenen. Zo hebben we in begin en eind januari twee hoogwatergolven in de Rijn gehad. Het hoogwater in de Maas heeft langer geduurd. Vooral het Franse gedeelte van de Maas heeft overlast opgeleverd en daarnaast andere Franse rivieren zoals de Seine. Dat leidde met name in Parijs en omgeving tot grote overstromingen. Eind februari/ begin maart werden Ierland en Groot Brittannië getroffen door de ergste sneeuwstorm in 35 jaar. Ook sneeuwdumps in de Alpen, het Iberisch Schiereiland, rondom de Adriatische Zee en in de Balkan leverden veel overlast op.
Zwitserland kreeg afgelopen winter twee keer zoveel sneeuw als normaal. Hevige regen leidde tot hoge waterstanden in het Bodenmeer (figuur 2). Volle Zwitserse meren betekent minder buffercapaciteit bij snelle dooiaanvallen, maar ook een zekerder watertoevoer voor de Rijn in het ‘droge’ seizoen.
De sneeuwdump geeft ook een betere start voor de Alpengletsjers, in vergelijking met 2017. Spaanse media zijn ook positief over de extreme hoeveelheden neerslag die daar zijn gevallen. Spanje heeft lange tijd te maken met grote droogte. In het zuiden en westen, in figuur 1b nog het droogste gedeelte, is in de eerste week van maart lokaal tot 300 millimeter gevallen. De afgelopen week is de zoetwatervoorraad met een recordhoeveelheid (sinds 2010) gestegen (figuur 3), maar deze ligt nog steeds 14 procet onder het gemiddelde. Volgens de KNMI-klimaatscenarios krijgt Nederland de komende decennia te maken met nattere winters en drogere zomers.
KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra
Tropomi is een Nederlands satellietinstrument dat wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwa...
11 oktober 2024 - NieuwsberichtOp woensdag 9 oktober 2024 heeft er een uitbarsting plaatsgevonden op de zon. Deze uitbarsting he...
10 oktober 2024 - NieuwsberichtWest-Europa krijgt donderdag 10 oktober te maken met een storm die nu nog als zware orkaan Kirk o...
09 oktober 2024 - NieuwsberichtOp zaterdag 5 oktober openden we voor de tweede keer onze deuren tijdens het Weekend van de Weten...
07 oktober 2024 - Nieuwsbericht