Klimaatbericht

Natte Europese winter 2017/2018

16 maart 2018

De winter van 2017/2018 was in Europa grotendeels nat en zacht maar eindigde met een droge en koude februari. Een uitzondering vormde het gebied rondom de Middellandse Zee dat in februari juist veel neerslag ontving.

Overstromingen en sneeuwdumps

Een overzicht van de Europese neerslaghoeveelheden ten opzichte van het langjarig gemiddelde is te zien in figuur 1b. Deze afgelopen winter staat in contrast met de veel drogere winter van 2016/2017 (figuur 1a) en het droge vervolg daarvan in 2017 in de zuidwestelijke helft van Europa (figuur 1c).

Over de gebieden die op de kaart (1b) duidelijk herkenbaar zijn met bovengemiddelde neerslaghoeveelheden zijn in de media verscheidene berichten verschenen. Zo hebben we in begin en eind januari twee hoogwatergolven in de Rijn gehad. Het hoogwater in de Maas heeft langer geduurd. Vooral het Franse gedeelte van de Maas heeft overlast opgeleverd en daarnaast andere Franse rivieren zoals de Seine. Dat leidde met name in Parijs en omgeving tot grote overstromingen. Eind februari/ begin maart werden Ierland en Groot Brittannië getroffen door de ergste sneeuwstorm in 35 jaar. Ook sneeuwdumps in de Alpen, het Iberisch Schiereiland, rondom de Adriatische Zee en in de Balkan leverden veel overlast op.

Positieve gevolgen van natte winter

Zwitserland kreeg afgelopen winter twee keer zoveel sneeuw als normaal. Hevige regen leidde tot hoge waterstanden in het Bodenmeer (figuur 2). Volle Zwitserse meren betekent minder buffercapaciteit bij snelle dooiaanvallen, maar ook een zekerder watertoevoer voor de Rijn in het ‘droge’ seizoen.

De sneeuwdump geeft ook een betere start voor de Alpengletsjers, in vergelijking met 2017. Spaanse media zijn ook positief over de extreme hoeveelheden neerslag die daar zijn gevallen. Spanje heeft lange tijd te maken met grote droogte. In het zuiden en westen, in figuur 1b nog het droogste gedeelte, is in de eerste week van maart lokaal tot 300 millimeter gevallen. De afgelopen week is de zoetwatervoorraad met een recordhoeveelheid (sinds 2010) gestegen (figuur 3), maar deze ligt nog steeds 14 procet onder het gemiddelde. Volgens de KNMI-klimaatscenarios krijgt Nederland de komende decennia te maken met nattere winters en drogere zomers.
 

KNMI-klimaatbericht door Anika Hoekstra

 

 

Kaarten met anomalie in neerslaghoeveelheden in Europa.
Figuur 1. Anomalie in neerslag in (a) de winter 2016/2017, (b) winter 2017/2018, (c) hele jaar 2017, ten opzichte van de langjarige (1981-2010) maandgemiddelden. De meteorologische winter beslaat december, januari en februari. Bron: GPCC.
Grafiek met waterstand in het Bodenmeer.
Figuur 2. Waterstand in het Bodenmeer. Rode lijn is 2018, blauw, groen, en paars het maximum, het gemiddelde en het minimum in de periode 1864-2014. Bron: www.vorarlberg.at.
Grafiek met hoeveelheid zoetwatervoorraad in Spanje.
Figuur 3. Zoetwatervoorraad in Spanje. Gestippelde lijn is het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar, de groene lijn 2016, zwart 2017, rood 2018. Bron: www.embalses.net.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten