Klimaatbericht

Natuur verandert sneller vanwege weersextremen

26 mei 2017

Met het opwarmende klimaat neemt ook de kans op extremen toe. Klimaatonderzoek van het KNMI, vastgelegd in de KNMI’14 scenario’s, laat bijvoorbeeld zien dat Nederland in de toekomst vaker te maken krijgt met hete zomers. Ook neemt de kans op extreme neerslag toe. Verder stijgt de zeespiegel, wat leidt tot een grotere kans op stormvloeden en overstromingen van laaggelegen kustgebieden.

Het is al langer bekend dat de gemiddelde opwarming van het klimaat invloed heeft op de natuur. Denk daarbij aan het opschuiven van de wijngrens, planten die vroeger in het voorjaar bloeien, maar ook dieren als de wespenspin en de eikenprocessierups die steeds noordelijker voorkomen.

Ook weersextremen hebben invloed op de natuur en dit effect blijkt veel groter te zijn dan tot nu toe werd gedacht. Dit schrijven onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in een speciaal themanummer van de ‘Philosophical Transactions of the Royal Society B’. De auteurs laten zien dat de reactie van de natuur op extreme weersomstandigheden echter wel soortgebonden is en dus grote variaties vertoont.

Een voorbeeld hiervan betreft nesten van dicht langs de kust broedende scholeksters. Deze zullen in de toekomst als gevolg van de zeespiegelstijging vaker wegspoelen. Wanneer zij hun gedrag daar niet op aanpassen door hun nesten op hogere grond te bouwen, kan er een selectie plaatsvinden tegen dit soort laag broedende vogels.

Het KNMI volgt nauwlettend de klimaatveranderingen in Nederland, waaronder de kans op extremen. Interessant is om te zien hoe de natuur op deze extremen zal reageren.

KNMI-Klimaatbericht door Marcel Bult

Broedende scholekster (bron https://beeldbank.rws.nl).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten