Nieuwsbericht

Nederland gidsland in het poolonderzoek

09 maart 2016

Op een symposium over Nederlands onderzoek in de poolgebieden bij de KNAW in Amsterdam op 8 maart is het eerste exemplaar van het boek “Door de kou bevangen – Vijftig jaar Nederlands onderzoek in de poolgebieden” aangeboden aan Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66 en deelnemer aan de meest recente poolexpeditie SEES.NL.

Nederland heeft een rijke traditie in het poolonderzoek. Willem Barentsz zette al in de zestiende eeuw de toon in het poolonderzoek met de overwintering op Nova Zembla. Op initiatief van de eerste KNMI-directeur Buys Ballot vertrok in 1882, tijdens het Eerste Internationale Pooljaar, een Nederlandse expeditie naar Siberië. Later, in de jaren zestig van de vorige eeuw, was het KNMI grondlegger van het Antarctisch veldwerk-onderzoek. Ook tijdens de laatste decennia waren er KNMI’ers op de Noord- of Zuidpool te vinden. Oud-KNMI’er Günther Können zette eind vorige eeuw als eerste Nederlander voet op de geografische Zuidpool voor onderzoek naar optische atmosferische verschijnselen. Afgelopen zomer deden Olivier Andry en Richard Bintanja van het KNMI luchtkwaliteit-metingen op Spitsbergen. Zij maakten deel uit van de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit, SEES. Poolijsspecialist Richard Bintanja deed al eerder meteorologische metingen op Antarctica en Groenland.

In het nieuwe poolboek komen de wetenschappers zelf aan het woord. Vogelonderzoekers verhalen over decennialange observaties van stormvogels op minuscule Antarctische eilandjes. Ook komen archeologische opgravingen op Spitsbergen aan bod, evenals geologisch veldwerk op Groenland, gletsjeronderzoek op Antarctica, het verzamelen van plankton op de woelige baren rond het Antarctische continent en permafrost-onderzoek in het desolate Siberië. Bovendien vertellen de bevlogen onderzoekers over de bijzondere, soms vermakelijke, maar vaak extreme omstandigheden waaronder zij hun onderzoek hebben uitgevoerd.

Alle inspanningen van Nederlanders die een bijdrage hebben geleverd aan het poolonderzoek hebben geleid tot een zeer goede internationale positie van het Nederlands poolonderzoek. Op velerlei gebied speelt Nederland inmiddels een prominente rol. Nederlandse poolonderzoekers publiceren op dit moment ongeveer honderd wetenschappelijke artikelen per jaar en volgens een index die de “citation impact” meet staat Nederland wereldwijd zelfs op de derde plaats.

Het boek “Door de kou bevangen” is mogelijk gemaakt met financiële ondersteunging van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), in het bijzonder het Willem Barendtsz Poolinstituut. Initiator van het boek is Anita Buma (RUG), die samen met Annette Scheepstra en Richard Bintanja de eindredactie verzorgde.

“Door de kou bevangen” is verschenen bij Uitgeverij MaRiSuDa.

Meer informatie: Rijksuniversiteit Groningen
 

 

 

Initiator Anita Buma (RUG) overhandigt het eerste exemplaar van "Door de kou bevangen" aan Stientje van Veldhoven Tweede Kamerlid voor D66 en deelnemer aan de meest recente poolexpeditie SEES.NL. Foto: Klaas van Manen
Initiator Anita Buma (RUG) overhandigt het eerste exemplaar van "Door de kou bevangen" aan Stientje van Veldhoven Tweede Kamerlid voor D66 en deelnemer aan de meest recente poolexpeditie SEES.NL. Foto: Klaas van Manen

Recente nieuwsberichten

 1. Nieuwe metingen opwarming oceaan bevestigen modelresultaten

  De oceanen warmen snel op. Een zojuist in het tijdschrift Science verschenen artikel concludeert ...

  18 januari 2019 - Nieuwsbericht
 2. Nieuwe windatlas voor offshore windenergiesector

  Het KNMI brengt samen met 'ECN part of TNO' en Whiffle een nieuwe en verbeterde windatlas uit. De...

  17 januari 2019 - Nieuwsbericht
 3. Waar scheen de zon in 2018 het felst?

  2018 was een zeer zonnig jaar, waarin de KNMI-meetstations in Nederland gemiddeld 2090 uur zon re...

  15 januari 2019 - Nieuwsbericht
 4. Sneeuwdump in de Alpen

  In het noordoosten van de Alpen stapelt de sneeuw zich sinds oudjaarsdag op. Voor het vakantierei...

  08 januari 2019 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten