De meetmast bij Cabauw (foto:Arnoud Apituley)

Nieuw Europees onderzoeksnetwerk voor verbetering weer- en klimaatmodellen

26 april 2023

Op 25 april 2023 is ACTRIS (Aerosols, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure) gelanceerd als Europese infrastructuur voor atmosfeeronderzoek. Zeventien Europese landen, waaronder Nederland, werken nu samen om met de modernste technieken gegevens het klimaat en de luchtkwaliteit te bestuderen.

Het doel van ACTRIS is kennis te verzamelen om weer- en klimaatmodellen te verbeteren, en beter beleid te maken voor luchtkwaliteit. Hiervoor doen onderzoekers zowel grondmetingen als metingen in de hogere luchtlagen. De basisgegevens voor onderzoek over klimaat, luchtkwaliteit en de koppeling tussen klimaat en luchtkwaliteit zijn gratis beschikbaar voor iedereen.

Beste onderzoeksfaciliteiten in Europa

Door de Europese samenwerking kunnen onderzoekers gebruik maken van de beste onderzoeksfaciliteiten in Europa. De ACTRIS-faciliteiten vormen samen het grootste atmosferische onderzoeksnetwerk ter wereld. Door ACTRIS hebben onderzoekers de beschikking over 80 observatieplatforms. 

Cabauw

Het observatieplatform in Cabauw is het Nederlandse onderzoeksstation in ACTRIS. Hier kijken onderzoekers naar aërosolen, wolken en sporegassen. Het meetstation bevindt zich in het Groene Hart, tussen de steden Rotterdam en Utrecht, ten noorden van de rivier de Lek. Het meetprogramma wordt uitgevoerd met behulp van meetinstrumenten in de 213 meter hoge meetmast, en meetapparatuur op het terrein rondom de mast.

Op Cabauw werken KNMI, TU-Delft, TNO, Universiteit Utrecht, RIVM, Wageningen Universiteit en Onderzoek, VU-Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen samen in een Nederlands consortium onder de naam Ruisdael Observatorium. Het Ruisdael Observatorium heeft in 2018 subsidie van NWO ontvangen om voorbereidingen te treffen voor deelname aan ACTRIS.

Kwaliteitsverbetering

Daarnaast biedt Nederland de faciliteiten en expertise voor het kalibreren van geavanceerde radarsystemen voor wolkenwaarnemingen en voor grootschalige internationale vergelijking van remote sensing instrumenten voor meten van sporegassen. Hiermee draagt Nederland significant bij aan kwaliteitsverbetering van het netwerk, waarmee vervolgens weer- en klimaatmodellen en satellietinstrumenten gevalideerd kunnen worden.

Alle ACTRIS-diensten zijn toegankelijk via deze website.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten