hevige regen en overstromingen 14 juli 2021 in parkstad limburg
Foto: Rijkswaterstaat/Aron Nijs

Onderzoek naar hevige regen en overstromingen in Limburg, Ardennen en Eifel

20 juli 2021

Hevige regenval heeft afgelopen week in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg geleid tot grote wateroverlast met veel slachtoffers. Het KNMI gaat onderzoeken wat het verband is tussen klimaatverandering en deze hevige regenval en overstromingen. We doen deze attributiestudie samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA), aangevuld met experts van de betrokken landen en experts op het gebied van extreme regenval. De resultaten worden half augustus verwacht.

23 augustus 2021: de resulaten zijn inmiddels bekend, zie klimaatbericht Kans op zware regenval zoals op 13 en 14 juli neemt verder toe door klimaatverandering


Hevige regen

De wateroverlast in Nederland, Duitsland en België was het gevolg van een lagedrukgebied boven Duitsland dat vooral op woensdag 14 juli extreem veel regen gaf in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Ook in Zuid-Limburg regende het record veel, op sommige plaatsen is op dinsdag 13 juli en woensdag 14 juli meer dan 150 millimeter gevallen. Dat is ruim twee keer de normale hoeveelheid neerslag in juli. 

Over het algemeen wordt extreme regenval nog extremer door klimaatverandering

Over het algemeen wordt extreme regenval nog extremer door de opwarming van de aarde. Lokale effecten kunnen dit echter tegenwerken of versterken, zodat de uitkomst voor een specifieke gebeurtenis anders kan uitvallen.Overstromingen

Door deze grote hoeveelheden water, die op een al verzadigde bodem vielen, traden vele beken en rivieren in dit gebied buiten hun oevers en veroorzaakten vooral in Duitsland en België veel slachtoffers en grote schade. Ook het Limburgse Valkenburg aan de Geul werd zwaar getroffen. Daarna verzamelde veel van het regenwater zich in de Maas, die een recordhoge afvoer bereikte. Deze enorme berg water stroomt nu naar het noorden. 

Internationale samenwerking

De Duitse weerdienst neemt het voortouw en de Belgische en Britse weerdiensten zijn ook betrokken 

Het WWA consortium staat onder leiding van het Geert Jan van Oldenborgh (KNMI) en Friederike Otto (Universiteit van Oxford). Andere WWA-leden die aan de studie meewerken zijn verbonden aan het Franse Institut Pierre Simon Laplace (IPSL) en de universiteiten van Zürich en Princeton.

Ook werken experts van buiten het WWA mee. De Deutsche Wetterdienst (DWD) neemt het voortouw en het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Britse weerdienst Met Office zijn ook betrokken. Verder werken experts op het gebied van extreme regenval van de universiteit van Newcastle mee.

De vertaling van regen naar overstromingen wordt gedaan door hydrologen van de Universiteit Utrecht en het International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in het Italiaanse Trieste.
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. VN-klimaatpanel IPCC: Aanpak klimaatverandering en beperken gevolgen urgenter dan ooit

  De uitstoot van broeikasgassen op mondiale schaal dient onmiddellijk te verminderen om de doelen ...

  20 maart 2023 - Nieuwsbericht
 2. De rol van klimaatverandering in de overstromingen in Nieuw-Zeeland

  Op 13 en 14 februari zorgde de extreme regenval van de storm Gabrielle voor grote overstromingen ...

  14 maart 2023 - Nieuwsbericht
 3. De staat van ons klimaat 2022: steeds vaker extremer weer door klimaatverandering

  De opwarming van de aarde zorgt voor steeds vaker extreem weer. 2022 was recordzonnig en extreem ...

  14 maart 2023 - Nieuwsbericht
 4. Nieuwe monitoring voor Hawaïaanse vulkaan

  Komende weken installeert een team van het KNMI en de geologische dienst van Amerika (USGS) op de...

  09 maart 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten