hevige regen en overstromingen 14 juli 2021 in parkstad limburg
Foto: Rijkswaterstaat/Aron Nijs

Onderzoek naar hevige regen en overstromingen in Limburg, Ardennen en Eifel

20 juli 2021

Hevige regenval heeft afgelopen week in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg geleid tot grote wateroverlast met veel slachtoffers. Het KNMI gaat onderzoeken wat het verband is tussen klimaatverandering en deze hevige regenval en overstromingen. We doen deze attributiestudie samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution (WWA), aangevuld met experts van de betrokken landen en experts op het gebied van extreme regenval. De resultaten worden half augustus verwacht.

23 augustus 2021: de resulaten zijn inmiddels bekend, zie klimaatbericht Kans op zware regenval zoals op 13 en 14 juli neemt verder toe door klimaatverandering


Hevige regen

De wateroverlast in Nederland, Duitsland en België was het gevolg van een lagedrukgebied boven Duitsland dat vooral op woensdag 14 juli extreem veel regen gaf in de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Ook in Zuid-Limburg regende het record veel, op sommige plaatsen is op dinsdag 13 juli en woensdag 14 juli meer dan 150 millimeter gevallen. Dat is ruim twee keer de normale hoeveelheid neerslag in juli. 

Over het algemeen wordt extreme regenval nog extremer door klimaatverandering

Over het algemeen wordt extreme regenval nog extremer door de opwarming van de aarde. Lokale effecten kunnen dit echter tegenwerken of versterken, zodat de uitkomst voor een specifieke gebeurtenis anders kan uitvallen.



Overstromingen

Door deze grote hoeveelheden water, die op een al verzadigde bodem vielen, traden vele beken en rivieren in dit gebied buiten hun oevers en veroorzaakten vooral in Duitsland en België veel slachtoffers en grote schade. Ook het Limburgse Valkenburg aan de Geul werd zwaar getroffen. Daarna verzamelde veel van het regenwater zich in de Maas, die een recordhoge afvoer bereikte. Deze enorme berg water stroomt nu naar het noorden. 

Internationale samenwerking

De Duitse weerdienst neemt het voortouw en de Belgische en Britse weerdiensten zijn ook betrokken 

Het WWA consortium staat onder leiding van het Geert Jan van Oldenborgh (KNMI) en Friederike Otto (Universiteit van Oxford). Andere WWA-leden die aan de studie meewerken zijn verbonden aan het Franse Institut Pierre Simon Laplace (IPSL) en de universiteiten van Zürich en Princeton.

Ook werken experts van buiten het WWA mee. De Deutsche Wetterdienst (DWD) neemt het voortouw en het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Britse weerdienst Met Office zijn ook betrokken. Verder werken experts op het gebied van extreme regenval van de universiteit van Newcastle mee.

De vertaling van regen naar overstromingen wordt gedaan door hydrologen van de Universiteit Utrecht en het International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in het Italiaanse Trieste.
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten