Nieuwsbericht

Onderzoek naar verdamping voor beter waterbeheer

21 februari 2017

Verdamping heeft grote invloed op het waterbeheer van Nederland. Tegelijk is het lastig om betrouwbare metingen of verwachtingen van verdamping te verkrijgen. Het onderzoeksproject Smart Water Management – improving surface Evaporation (SWM-EVAP) gaat daar verandering in brengen. Het NWO heeft besloten subsidie toe te kennen aan dit project, ter verbetering van de monitoring en modellering van verdamping. Het KNMI heeft in samenwerking met HKV, WUR, Rijkswaterstaat en Deltares het onderzoeksproject ontwikkeld.

Voor het peilbeheer van de grote wateren, polderbemaling en de garantie voor voldoende zoet water is actuele informatie over de huidige en te verwachten neerslag, rivierafvoer en verdamping onmisbaar.

Het onderzoek zal leiden tot een verdere verbetering van de modellering van verdamping in weermodellen

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een geavanceerd hydrologisch modelsysteem, het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI), waarin al deze gegevens worden verwerkt. Voor de actuele en te verwachten verdamping wordt onder andere gebruik gemaakt van modelberekeningen van het KNMI-weermodel Harmonie. Het onderzoek richt zich met name op een betere koppeling tussen die verschillende informatiestromen. Dit zal leiden tot een verdere verbetering van hydrologische en meteorologische verwachtingen die van groot belang zijn voor het waterbeheer van Nederland.

Samenwerkingspartijen

Het project staat onder leiding van KNMI en zal in teamverband worden uitgevoerd. HKV Lijn In Water verzorgt de praktische doorvertaling naar het Nederlands waterbeheer, Wageningen Universiteit zal promotie-onderzoek uitvoeren naar het verdampingsproces en Deltares adviseert bij het gebruik van het hydrologisch instrumentarium. Rijkswaterstaat levert een financiële bijdrage en zal adviseren bij het gebruik van de resultaten in de praktijk, zoals bij Slim Watermanagement.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten