Nieuwsbericht

Opgewarmd Nederland over gevolgen klimaatverandering

12 november 2004

De gevolgen van de klimaatverandering zijn overal zichtbaar in de natuur. Dat bracht Rolf Roos van de Stichting NatuurMedia op het idee een populair wetenschappelijke uitgave te maken over het klimaat en de natuur.

Zeker 35 auteurs en adviseurs van gerenommeerde instellingen, waaronder het KNMI, het RIVM, RIZA, RIKZ, Alterra en Wageningen Universiteit leverden bijdragen op hun specifieke terrein zodat dit boek en de DVD een overzicht bieden van de vele gezichten van het broeikaseffect. Opgewarmd Nederland is het eerste uitputtende overzicht over de effecten van de klimaatverandering in ons land.

Het broeikaseffect maakt Nederland warmer en natter, maar leidt in de zomer ook tot langduriger droogte. De gevolgen zijn onverwacht snel overal zichtbaar in de natuur. Nieuwe soorten planten en dieren komen erbij, waaronder veel exoten, terwijl soorten die gesteld zijn op kou verdwijnen. Het boek biedt analyses van riscosoorten en ecosystemen in de gevarenzone. Droogte en wateroverlast, beide een gevolg van de klimaatveranderingen, maken het noodzakelijk in te grijpen in waterbeheer en landbouw, aldus hoofdredacteur Rolf Roos. "Flora en fauna zijn in rep en roer; om de klimaatstress op te vangen is snelle afremming van het broeikaseffect vereist. Bijzondere veeleisende soorten leggen het loodje. Dat geldt bijvoorbeeld voor vogels als de periode van voedselaanbod niet meer sanemvalt met de periode waarin jonge vogels het voedsel nodig hebben. Ook ecosystemen als moerassen en heidvelden verkeren in de gevarenzone. Bossen groeien harder, maar kunnen de bomen de opmars naar het noorden wel bijbenen?"

Opgewarmd Nederland is een uitgave van Stichting NatuurMedia, Uitgeverij Jan van Arkel en de Stichting Natuur en Milieu. Boek en DVD, onder redactie van Rolf Roos en Saskia Woudenberg, zijn verkrijgbaar in de boekhandel en kosten Euro 14,95 (speciale prijs). (ISBN 90 80815 829, 224 pagina's).

Liesbeth Spies, voorzitter van de Klankbordgroep onderzoek klimaatverandering van de Tweede Kamer ontvangt het eerste exemplaar van Opgewarmd Nederland uit handen van uitgever Jan van Arkel (foto Ad Snelderwaard, Stichting Natuur en Milieu)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten