Nieuwsbericht

Opwarming leidt tot veel meer regen in Noordpoolgebied

13 maart 2017

De arctische opwarming leidt tot aanzienlijk meer neerslag in het Noordpoolgebied. Onderzoekers van het KNMI houden rekening met een toename van 60%. Bovendien gaat de opwarming in dat gebied zo snel dat zelfs daar sneeuw steeds zeldzamer wordt en de neerslag voornamelijk in de vorm van regen gaat vallen. Dit is opmerkelijk voor de Arctische regionen die bekend staan om hun diepvriestemperaturen, vooral in de winter wanneer het met regelmaat -40 °C of zelfs kouder wordt.

In het artikel Towards a rain-dominated Arctic in Nature Climate Change van 13 maart 2017 laten de KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry zien dat de veranderingen in de neerslag te wijten zijn aan de enorm sterke opwarming van het Arctische gebied. De opwarming gaat daar namelijk drie keer zo snel als in de rest van de wereld. De neerslag die begint als sneeuw smelt in de warme atmosfeer en zal als regen de grond bereiken. Zelfs in de wintermaanden zal het vaker gaan regenen.

Neerslag in het Noordpoolgebied is nu nog sneeuwval, aan eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen 

De onderzoekers laten zien dat neerslag in het Noordpoolgebied die nu nog gedomineerd door sneeuwval, aan het eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen zal vallen. Dit heeft enorme consequenties, bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs. Ook permafrost zal sneller afsmelten zodat mogelijk meer methaan, een belangrijk broeikasgas, zal vrijkomen. Daarnaast is de toename van de hoeveelheid regen in het Noordpoolgebied van belang voor allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn, maar ook voor de mens vanwege de grotere kans op ijzel en de daarbij behorende infrastructurele problemen.

In het Noordpoolgebied gaat de opwarming drie keer zo snel als elders. Daardoor gaat de neerslag steeds vaker over in regen en wordt sneeuwval zelfs in de Arctische regio zeldzamer ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten