Radarbeeld van Storm Beryl
© NOAA

Orkaan Beryl in het Caribisch gebied

01 juli 2024

In het Caribisch gebied is op dit moment orkaan Beryl actief. Orkaan Beryl is uitgegroeid tot een orkaan van categorie 4, de op een na hoogste categorie. Nog nooit eerder was er zo vroeg in het orkaanseizoen een orkaan van deze categorie.

Orkaan Beryl bereikt in de loop van vandaag de Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied. De verwachting is dat de orkaan niet over Sint Eustatius, Saba en Bonaire zal trekken, maar deze eilanden kunnen wel mogelijk overlast krijgen door zware buien. 

Nooit eerder bereikte een orkaan in de Atlantische Oceaan zo vroeg de vierde categorie als Beryl. De orkaan verslaat hiermee orkaan Dennis, die in 2005 op 8 juli deze kracht bereikte.  

Update 2 juli

Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft orkaan Beryl opgeschaald naar categorie 5, de hoogste categorie. Er is een andere orkaan van categorie 5 geweest in juli, orkaan Emily op 16 juli 2005.

Hoe kon Beryl uitgroeien tot een zware orkaan?  

Het zeewater in de Noord-Atlantische oceaan is al meer dan een jaar warmer dan normaal. Het zeewater is nu ongeveer 28 à 29 graden Celcius. Een orkaan heeft zeewater van ongeveer 27 graden Celcius nodig om te ontstaan en om te intensiveren. 

Daarbij begint La Niña actief te worden. Onder invloed van La Niña kunnen orkanen zich makkelijker vormen op de Noord-Atlantische Oceaan. De combinatie van het warme zeewater en La Niña is een voedingsbodem voor zware orkanen.

Hoe beïnvloedt klimaatverandering het ontstaan van orkanen?  

Omdat in een warmer klimaat de zeewatertemperaturen stijgen, zullen orkanen naar verwachting sterker worden. Het is nog onzeker of orkanen in de toekomst vaker zullen voorkomen door klimaatverandering. Op wereldwijde schaal wordt verwacht dat het aantal orkanen af neemt. Er zijn echter ook klimaatmodellen die laten zien dat het aantal orkanen op de Noord-Atlantische Oceaan gaat toenemen door de opwarming van het klimaat.  

Wanneer is het orkaanseizoen?  

Het orkaanseizoen in de Noord-Atlantische Oceaan loopt officieel van 1 juni tot en met 30 november. Maar de meeste tropische stormen en orkanen ontstaan in augustus, september en oktober als het zeewater warm is en er veel clusters van onweersbuien boven Afrika ontstaan. Als die clusters vervolgens de Atlantische Oceaan op bewegen, kunnen ze orkanen worden. 

Wat is de verwachting voor het huidige orkaanseizoen?  

De Noord-Atlantische Oceaan is nog altijd erg warm. Sterker nog, de zeewatertemperaturen zijn warmer dan ze ooit zijn geweest rond deze tijd van het jaar. De langetermijnverwachting voor dit jaar is dan ook een ongekend actief orkaanseizoen met twintig genaamde tropische stormen en negen orkanen waarvan vier van de zware categorieën.  

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Klimaatvragen van jonge bezoekers aan onze open dag

    Op 5 oktober was de Open Dag van het KNMI. Bezoekers konden zien hoe een weerballon wordt opgelat...

    23 oktober 2024 - Klimaatbericht
  2. Een natte Sahel en Sahara

    Ook in de kurkdroge Sahara regent het soms. Het noordwesten werd een aantal weken geleden zelfs g...

    17 oktober 2024 - Klimaatbericht
  3. Samenwerking tussen EarthCARE's satelliet-instrumenten

    Vijf maanden na de lancering van de EarthCARE-satelliet zijn de eerste beelden van alle instrumen...

    17 oktober 2024 - Nieuwsbericht
  4. Het weer van vandaag in de toekomst

    Zou het niet mooi zijn als je bij extreem weer ook een idee zou kunnen krijgen hoe dezelfde omsta...

    15 oktober 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten