Nieuwsbericht

Orkaan Matthew actief in Caribisch gebied

30 september 2016

Orkaan Matthew is momenteel actief boven de Caribische Zee en verplaatst zich richting Haïti, Jamaica en Cuba. Matthew is in de nacht van donderdag op vrijdag plaatselijke tijd zo'n 225 kilometer ten noorden van de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao gepasseerd. Hij is van tropische storm in enkele dagen uitgegroeid tot een zeer krachtige orkaan van de hoogste categorie 5. Het is de sterkste orkaan sinds negen jaar in het Caribisch gebied.

Het KNMI had voor Bonaire afgelopen woensdag code oranje afgegeven vanwege de tropische storm en kans op onweer, exreme regen en wind. Deze is in de nacht van donderdag naar vrijdag plaatselijke tijd afgeschaald omdat het hoogtepunt van de extreme weersituatie achter de rug was. Maar de uren daarna bleef er wel nog kans op veel regen en ook onweer. Meer weerinformatie op www.knmidc.org.
Het KNMI verzorgt de meteorologische en seismische berichtgeving voor Caribisch Nederland ofwel de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Op de aparte KNMI-website voor Caribisch Nederland  http://www.knmidc.org/ staan onder meer weersverwachtingen en specifieke berichten voor de lucht- en scheepvaart.

De orkaan buigt af naar Jamaica en Haïti waar hij rond 3 oktober aankomt waarna hij over Cuba en Bahama's gaat. Dan is orkaan Matthew nog steeds zeer krachtig (categorie 4 of 5) en een serieuze bedreiging voor deze noordelijke Caribische eilanden. De windsnelheden van de orkaan zijn inmiddels meer dan 260 kilometer per uur.

Update: 3 oktober 2016

Vijfdaagse verwachting van tropische storm Matthew. bron: National Hurricane Centre
Vijfdaagse verwachting van tropische storm Matthew die zich waarschijnlijk tot orkaankracht ontwikkelt. Bron: National Hurricane Centre
De verwachte richting van tropische storm Matthew in het caribisch gebied. Bron: National Hurricane Centre
De verwachte richting van tropische storm Matthew in het Caribisch gebied. Bron: National Hurricane Centre
De banen van de verschillende orkanen die sinds 1900 op minder dan 225 kilometer de benedenwindse eilanden zijn gepasseerd. De kleuren geven de orkaankracht aan. Bron: NHC
De banen van de verschillende orkanen die sinds 1900 op minder dan 225 kilometer de benedenwindse eilanden zijn gepasseerd. De kleuren geven de orkaankracht aan. Bron: NHC

Het is vrij uitzonderlijk dat een orkaan op minder dan 225 kilometer de benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire, Curacao passeert. Meestal ligt de baan die de orkanen in het Caribisch gebied afleggen, noordelijker. Een snelle analyse van het KNMI op basis van data van het Amerikaanse National Hurricane Centre wijst uit dat sinds 1900 er eerder negen orkanen de benedenwindse eilanden op minder dan 225 kilometer zijn gepasseerd.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten