Nieuwsbericht

Ozonlaag begint te herstellen, waakzaamheid is nodig

16 september 2019

Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt wereldwijd aandacht besteed aan internationale afspraken om te voorkomen dat de ozonlaag wordt afgebroken. Meer dan dertig jaar geleden, in 1987, werd het Montreal Protocol ter bescherming van de ozonlaag getekend. De ozonlaag begint zich nu te herstellen en de blootstelling aan schadelijke UV-straling neemt af. De verwachting is echter dat pas in de tweede helft van deze eeuw de ozonlaag grotendeels hersteld zal zijn.

De hoeveelheid ozonlaag afbrekende stoffen in de atmosfeer neemt dankzij het Montreal Protocol gestaag af. Toch blijft het belangrijk om de ozonlaag en de ozonafbrekende stoffen te blijven meten. Zo bleek in recente jaren dat er uitstoot van CFK’s in de atmosfeer in China heeft plaats gevonden, ondanks het wereldwijde verbod.  Het blijft dus belangrijk wereldwijd de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid ozonafbrekende stoffen in de lucht in de gaten te houden en verboden uitstoot te identificeren en aan te pakken.

Lachgas

Ook lachgas speelt een belangrijke rol in de afbraak van de ozonlaag en de opwarming van het klimaat. Dat is dus een reden om de uitstoot ervan te beperken. Lachgas in de atmosfeer neemt op dit moment toe. Bovendien heeft het gas een levensduur van 120 jaar in de atmosfeer.

Ozonlaag

De ozonlaag beschermt de aarde tegen schadelijke ultraviolette UV-straling. De laag is dunner geworden door het gebruik van kunstmatige stoffen (waarvan CFK’s de bekendste zijn) die sinds vorige eeuw zijn gebruikt in onder meer koelkasten en spuitbussen. De ozonlaag is door deze gassen aangetast. Rond 2000 bereikte het ozongat zijn grootste omvang. Momenteel is het ozongat relatief klein en ligt het niet midden boven de Zuidpool, maar is wat richting Zuid-Amerika verschoven (zie figuur).

Het ozongat op 10 september 2019

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten