Nieuwsbericht

Plaquette op het geboortehuis van de Wereld Meteorologische Organisatie onthuld

14 september 2022

In De Bilt is belangrijke meteorologische geschiedenis geschreven. Hier was het eerste secretariaat van de voorloper van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gevestigd, van 1928 tot 1939. Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, onthult 14 september een plaquette in de Dorpstraat 10, De Bilt. Ook KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en Krischan Hagedoorn, locoburgemeester van De Bilt, zijn hierbij aanwezig. Hiermee wordt benadrukt dat internationale samenwerking op het gebied van weer en klimaat al honderd jaar geleden door Nederland bevorderd is en nu misschien nog wel belangrijker dan ooit is.

De Wereld Meteorologische Organisatie is nu gevestigd in het Zwitserse Genève

De Wereld Meteorologische Organisatie is nu gevestigd in een groot 'glazen' gebouw in Genève, Zwitserland. Wie het gebouw in Genève ziet kan zich haast niet voorstellen dat het eerste secretariaat van de voorloper van de WMO, de Internationale Meteorologische Organisatie (IMO), was gevestigd op een etage van een gewoon woonhuis in De Bilt.

De vestiging van het secretariaat in De Bilt is niet vanzelf gegaan. De directeuren van de nationale meteorologische diensten konden het tot 1928 niet eens worden over de taken die de organisatie, en dus ook het bijbehorend secretariaat, zou moeten vervullen. Een comité bestaande uit Albert Einstein, Marie Curie en Hendrik Anton Lorenz heeft geadviseerd voor een bureau met ruime taken en bevoegdheden. Na veel overleg werd besloten dat de plaats van vestiging Nederland zou worden. 

Nederlandse wortels

KNMI-oprichter Buys Ballot nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie

De wortels van de WMO liggen in Nederland. Professor Buys Ballot, oprichter van het KNMI, nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie (IMO). Volgens Buys Ballot was het van fundamenteel belang voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek een wereldwijd netwerk in te richten voor meteorologische waarnemingen met een vrije uitwisseling van gegevens tussen de verschillende landen. Op 23 maart 1950 werd de IMO omgedoopt tot de WMO en werd het een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met het hoofdkantoor in Genève.

Wereld Meteorologische Organisatie

De WMO is de overkoepelende organisatie van de meteorologische en hydrologische instellingen in de wereld waar 193 landen bij aangesloten zijn. De organisatie is van groot belang voor internationale samenwerking, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.

Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, onthult de plaquette, samen met KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en locoburgemeester Krischan Hagedoorn.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Zulke zachte februaritemperaturen kwamen vroeger niet voor

  Februari 2024 gaat de boeken in als de zachtste februari sinds het begin van de metingen in 1901....

  01 maart 2024 - Klimaatbericht
 2. Zeer zachte, natte, stormachtige en sombere winter

  De winter was zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 6,3 °C graden tegen 3,9 °C normaal. F...

  29 februari 2024 - Nieuwsbericht
 3. Het verleden als sleutel voor de toekomst

  De aarde warmt op doordat de hoeveelheid CO2 in de lucht toeneemt. Maar hoe gevoelig het klimaat ...

  28 februari 2024 - Klimaatbericht
 4. Ontbossing en klimaatverandering duwen het Amazoneregenwoud richting een kantelpunt

  Het Amazoneregenwoud is door ontbossing en andere menselijke activiteiten steeds kwetsbaarder gew...

  26 februari 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten