Nieuwsbericht

Plaquette op het geboortehuis van de Wereld Meteorologische Organisatie onthuld

14 september 2022

In De Bilt is belangrijke meteorologische geschiedenis geschreven. Hier was het eerste secretariaat van de voorloper van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gevestigd, van 1928 tot 1939. Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, onthult 14 september een plaquette in de Dorpstraat 10, De Bilt. Ook KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en Krischan Hagedoorn, locoburgemeester van De Bilt, zijn hierbij aanwezig. Hiermee wordt benadrukt dat internationale samenwerking op het gebied van weer en klimaat al honderd jaar geleden door Nederland bevorderd is en nu misschien nog wel belangrijker dan ooit is.

De Wereld Meteorologische Organisatie is nu gevestigd in het Zwitserse Genève

De Wereld Meteorologische Organisatie is nu gevestigd in een groot 'glazen' gebouw in Genève, Zwitserland. Wie het gebouw in Genève ziet kan zich haast niet voorstellen dat het eerste secretariaat van de voorloper van de WMO, de Internationale Meteorologische Organisatie (IMO), was gevestigd op een etage van een gewoon woonhuis in De Bilt.

De vestiging van het secretariaat in De Bilt is niet vanzelf gegaan. De directeuren van de nationale meteorologische diensten konden het tot 1928 niet eens worden over de taken die de organisatie, en dus ook het bijbehorend secretariaat, zou moeten vervullen. Een comité bestaande uit Albert Einstein, Marie Curie en Hendrik Anton Lorenz heeft geadviseerd voor een bureau met ruime taken en bevoegdheden. Na veel overleg werd besloten dat de plaats van vestiging Nederland zou worden. 

Nederlandse wortels

KNMI-oprichter Buys Ballot nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie

De wortels van de WMO liggen in Nederland. Professor Buys Ballot, oprichter van het KNMI, nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie (IMO). Volgens Buys Ballot was het van fundamenteel belang voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek een wereldwijd netwerk in te richten voor meteorologische waarnemingen met een vrije uitwisseling van gegevens tussen de verschillende landen. Op 23 maart 1950 werd de IMO omgedoopt tot de WMO en werd het een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met het hoofdkantoor in Genève.

Wereld Meteorologische Organisatie

De WMO is de overkoepelende organisatie van de meteorologische en hydrologische instellingen in de wereld waar 193 landen bij aangesloten zijn. De organisatie is van groot belang voor internationale samenwerking, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.

Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, onthult de plaquette, samen met KNMI-hoofddirecteur Gerard van der Steenhoven en locoburgemeester Krischan Hagedoorn.

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Onderzoeksstation Cabauw bestaat 50 jaar

  Het KNMI onderzoeksstation Cabauw bestaat ruim 50 jaar en dat wordt 29 september gevierd. Het sta...

  28 september 2023 - Nieuwsbericht
 2. Wat maakt de huidige klimaatverandering zo bijzonder?

  Klimaatverandering is van alle tijden. Maar wat de opwarming van nu anders maakt, is dat de mens ...

  28 september 2023 - Nieuwsbericht
 3. Seismometers registreren explosies tijdens de oorlog in Oekraïne

  Meetgegevens van seismometers in Oekraïne kunnen gebruikt worden om inzicht te krijgen in explosi...

  22 september 2023 - Nieuwsbericht
 4. Waarom viel er zoveel regen in de landen rond de Middellandse zee?

  De extreme neerslag die afgelopen weken viel in Griekenland en Libië is heviger geworden door kli...

  19 september 2023 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten