foto van het KNMI gebouw
©KNMI/Valerie Kuypers

Wijziging in wettelijke taken van het KNMI

07 januari 2025

Het KNMI heeft een aantal verplichte publieke taken, zoals het opstellen van een algemeen weerbericht, de waarschuwingen aan de samenleving bij extreem weer en dienstverlening op het gebied van luchtvaartmeteorologie. Dit is vastgelegd in de Wet taken meteorologie en seismologie (Wtms), die wordt uitgewerkt in de Regeling taken meteorologie en seismologie (Rtms). Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt nu een wijziging voor van deze regeling.

Waarom een wijziging?  

In deze wijziging staan onder andere de aangepaste richtlijnen voor het algemeen weerbericht. Ook zijn er regels voor weerwaarschuwingen en samenwerking van het KNMI met onder andere waterschappen en veiligheidsregio’s vastgelegd. Uit een evaluatie van de wet blijkt dat dit verbeterd kan worden. Dit is in het belang van de publieke veiligheid. Dit verbetert namelijk de informatie richting waterschappen, veiligheidsregio’s en burgers bij extreem weer en noodsituaties. Dat is belangrijk, aangezien in het veranderende klimaat weersextremen vaker voorkomen. 

Wat is het doel? 

Het doel is om de publieke veiligheid te vergroten door de regeling (Rtms) zoals die in de praktijk werkt te verbeteren. Zo kunnen burgers, waterschappen en veiligheidsregio’s beter geïnformeerd worden.  

  1. Het verbeteren van de weerwaarschuwingen van het KNMI voor het algemeen publiek door eerder en plaatselijk waarschuwen mogelijk te maken en de impact op de maatschappij mee te wegen.
  2. Verfijningen van het algemeen weerbericht. Dankzij prognose (vooruitkijkende) radarbeelden op de app en website van het KNMI te laten zien.
  3. Het mogelijk maken dat het KNMI zelf bestuursorganen kan waarschuwen als het extreem weer ziet aankomen. Daarnaast door ook buiten noodsituaties ondersteuning te leveren aan waterschappen als voorbereiding op bijvoorbeeld extreem weer.  

Wat zijn de gevolgen?

Deze wijziging in beleid heeft tot gevolg dat het publiek, veiligheidsregio’s en waterschappen eerder en gerichter informatie van het KNMI ontvangen waardoor zij zich beter kunnen voorbereiden op extreem weer en klimaatverandering. Bij het afgeven van weerwaarschuwingen kan ook de impact van het weer worden meegewogen. Dit kan betekenen dat er iets verandert in de relatie tussen markt en overheid. Dat is mogelijk het geval wanneer het KNMI de vooruitblik in de radarbeelden in de app voor iedereen beschikbaar stelt en wanneer waterschappen in alle omstandigheden door het KNMI geïnformeerd worden. De reden is dat de winst in publieke veiligheid belangrijker wordt gevonden dan de mogelijke verandering in de relatie tussen markt en overheid. 

Bekijk de internetconsultatie Regeling taken meteorologie en seismologie. Tot en met 31 januari 2025 kunt u reageren op deze internetconsultatie en aangeven of u het eens bent met deze wijziging of juist niet. 
 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Opwarming in winter het sterkst bij noordoostenwind

    De opwarming van Nederland in het winterhalfjaar is het grootst bij noordoostenwind. Dit past bij...

    22 januari 2025 - Klimaatbericht
  2. Sombere dagen in de winter

    Vandaag is Blue Monday, de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. De dagen zijn kort, de zon ...

    20 januari 2025 - Klimaatbericht
  3. De natuurbranden in Los Angeles door de ogen van EarthCARE

    De satelliet EarthCARE ziet vanuit de ruimte de natuurbranden in Los Angeles. Op deze satelliet z...

    17 januari 2025 - Nieuwsbericht
  4. Aantal ijsdagen in Nederland neemt snel af

    Het vriest, het is glad, autoruiten zijn bevroren, maar in De Bilt is deze winter nog geen ijsdag...

    15 januari 2025 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten