Nieuwsbericht

Satellieten zien meer in wolken

27 november 2000

Op het KNMI zijn nieuwe methoden ontwikkeld om meer informatie te halen uit satellietwaarnemingen van wolken. De bewegende satellietbeelden, bekend van de weerberichten op TV, worden nu alleen gebruikt om de beweging van wolken en neerslaggebieden te volgen. De beelden bestaan echter uit metingen van de straling die dankzij de nieuwe technieken ook kwantitatief geanalyseerd kunnen worden. Dat levert ook gegevens op van de hoeveelheid bewolking (bedekkingsgraad), de temperatuur van de wolkentoppen, de "dikte" van de wolkenlaag en de waterinhoud. Toepassing van dergelijke informatie kan de kwaliteit van de weersverwachtingen verder verbeteren en is ook van grote betekenis voor klimaatonderzoek.

Dat schrijft onderzoeker Arnout Feijt van het KNMI, die op 29 november bij Wageningen Universiteit zijn proefschrift "Quantitative Cloud Analysis using Meteorological Satellites" verdedigde.

De wolkengegevens worden ontleend aan de beelden van de geostationaire METEOSAT-weersatellieten en van de polaire NOAA-satellieten. Deze gegevens kunnen worden verwerkt in de rekenmodellen van de atmosfeer, waarmee de weersverwachtingen worden berekend. Uit de dikte van een wolkendek kan bepaald worden hoeveel straling door de wolken heendringt en het aardoppervlak bereikt. De hoeveelheid straling op het aardoppervlak is bepalend voor het al of niet oplossen van de bewolking of de vorming en hardnekkigheid van mist. De nieuwe methode is ook van groot belang voor onderzoek naar de rol van wolken in het klimaat, een van de grote onbekenden in het klimaatonderzoek.

Na de lancering van de METEOSAT Second Generation (MSG) in 2002, die gedetailleerdere satellietbeelden oplevert, kunnen de nieuwe methoden nog beter worden toegepast. Met name voor de korte termijn bewolkingsverwachtingen kan dat een verbetering opleveren. Naast wolkenwaarnemingen biedt de MSG ook mogelijkheden om gegevens van het aardoppervlak, zoals temperatuur en vocht, beter te bestuderen. De huidige METEOSAT schiet daarin tekort omdat deze niet in staat is geringe hoeveelheden bewolking te onderscheiden en bij een schijnbaar onbewolkte hemel een vertekend beeld kan geven van temperatuur van het aardoppervlak.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten