Klimaatbericht

Slapeloze nachten in de grote stad

07 juni 2017

Heerlijk die afgelopen zomerse dagen eind mei. Maar veel mensen hadden moeite met inslapen tijdens de relatief warme nachten. De minimumtemperatuur kwam daarbij niet onder de 15 graden.

De gemiddelde minimumtemperatuur in de zomer in De Bilt is sinds 1950 ruim een graad gestegen, van rond de 11 tot meer dan 12 graden nu. Het KNMI verwacht een verdere stijging aan het eind van deze eeuw tot 16 graden in het warmste scenario. In de grote steden zullen de nachten nog sterker opwarmen door het stadseffect. Door het vele beton en asfalt dat de warmte van overdag lang vasthoudt, en minder koeling door minder wind en minder verdamping kan het in een grote stad als Amsterdam wel 5 graden warmer zijn dan in het omliggende platteland. 

Recent grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten toont nu ook aan dat hogere nachttemperaturen leiden tot slaapproblemen. Aan het eind van deze eeuw gaat het in Amerika om tien tot vijftien extra nachten met onvoldoende slaap per maand per honderd personen. Met name ouderen en mensen in steden krijgen hiermee te maken.
 
Ook in Nederland zal door de klimaatverandering en het stadseffect het aantal nachten met slaapproblemen toenemen. Volgens net verschenen onderzoeksresultaten van de Vrije Universiteit Amsterdam loont het om het stadseffect te verkleinen door steden aan te passen en zo de toekomstige effecten van klimaatverandering tegen te gaan. 

Als er een warme periode dreigt aan te komen, waarschuwt het KNMI tijdig het RIVM zodat maatregelen getroffen worden om een goede nachtrust zo veel als mogelijk te waarborgen. Toch is de kans groot dat vooral de oudere grootstedeling in de toekomst vaker ‘s nachts wakker zal liggen als gevolg van de warmte.

KNMI-klimaatbericht door Marcel Bult

Verwachte verandering in de gemiddelde minimumtemperatuur in De Bilt in de zomer
Aantal extra nachten (verticale as) met onvoldoende slaap ten opzichte van 2010 door klimaatverandering (bron: Science Advances , 26 mei 2017)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten