Klimaatbericht

Slechte oogst door weerextremen

14 augustus 2017

Het weer heeft invloed op veel aspecten van ons leven. Eén van de belangrijkste daarvan is de invloed op de landbouw. Door extreme droogte en hitte in Zuid-Europa is de oogst daar nu in gevaar. Welke omstandigheden ten grondslag liggen aan goede of slechte oogst is vaak een ingewikkelde kwestie.

De relatie tussen meteorologie en gewasopbrengst heeft vele aspecten. Enkele voorbeelden uit Nederland: aardappels verrotten als de grond te nat is, harde wind en regen kunnen tarweplanten plat slaan, vorst in het voorjaar leidt tot schade voor fruittelers, en het optreden van gewasziekten wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de temperatuur. Ieder gewas is op een andere manier afhankelijk van het weer en is op een unieke manier gevoelig voor extreme omstandigheden.

Het KNMI maakt deel uit van een internationaal onderzoeksproject naar de relatie tussen meteorologie en gewasopbrengsten. Dit project heeft tot doel om kennis te vergaren over specifieke weersomstandigheden die grote invloed hebben op gewasopbrengst. Dit kunnen extreme weersomstandigheden zijn, zoals de huidige droogte in Zuid-Europa. Echter, ook niet-extreem weer, bijvoorbeeld een slecht getimede koude periode, kan grote invloed hebben.

Schematische weergave van de ingewikkelde relatie tussen meteorologie en impact. Extreem weer heeft niet altijd extreme impact (boven, a). Extreme impact kan voortkomen uit specifieke niet-extreme omstandigheden (onder, b).
Schematische weergave van de ingewikkelde relatie tussen meteorologie en impact. Extreem weer heeft niet altijd extreme impact (boven, a). Extreme impact kan voortkomen uit specifieke niet-extreme omstandigheden (onder, b).

Door meteorologisch onderzoek te koppelen aan agrarisch onderzoek kunnen de specifieke meteorologische omstandigheden die van belang zijn voor de landbouw worden onderzocht. Deze informatie is van belang om de invloed van extreme seizoenen beter te begrijpen en ook om de invloed van klimaatverandering op de landbouw in kaart te brengen.

Zonder aanpassingen zal klimaatverandering van negatieve invloed zijn op de wereldwijde voedselproductie. Met behulp van slimme innovaties (nieuwe hitte-bestendige rassen, verschuiven van gewassen, irrigatiesystemen) kan dit worden tegengegaan. De groeiende wereldbevolking kan dan ook in de toekomst rekenen op een voedzame maaltijd.

KNMI-klimaatbericht door Karin van der Wiel

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten