Nieuwsbericht

Storm was zoals verwacht

12 januari 2007

De storm van 11 januari verliep zoals de weermodellen eensluidend hadden berekend: langs de hele kust stond windkracht 9 en het westen meldde windstoten van meer dan 100 km/uur waarvoor het KNMI daags tevoren een Weeralarm had afgegeven.

De hoogste windsnelheid op een kuststation boven land werd gemeten in Vlissingen waar de windmeter in de middag 112 km/uur registreerde. IJmuiden registreerde 108 km/uur en net voor de kust meldde Cadzand zelfs 115 km/uur. Langs de kust werden uurgemiddelde windsnelheden gemeten van 20 tot 24 m/sec (72- 86 km/uur) wat overeenkomt met storm, windkracht 9..

Heftig weer
Vooral het koufront leverde niet alleen de zwaarste windstoten maar ging ook vergezeld van heftig weer met slagregens, hagel en onweer. Vooral in Noord-Holland en in de zuidelijke helft van het land ging het een tijdje flink tekeer, waarbij wolkbreukachtige regens zorgden voor wateroverlast.  

Hoogwater en overlast
In de avond en nacht werd dijkbewaking ingesteld, maar het water kwam volgens het ANP minder hoog dan verwacht. In Harlingen kwam het water op 12 januari om 3 uur 's nachts tot 3,10 meter boven NAP.

De storm heeft in ons land gezorgd voor overlast en geleid tot schade door rondvliegende dakpannen, takken op de weg en ontwortelde bomen. Het heftigste weer kwam in de loop van de middag zodat de ochtend- en avondspits betrekkelijk weinig hinder ondervonden.   

Verzekeraars hebben het donderdag drukker gehad dan anders ten gevolge van de storm die over het land ging. Een woordvoerder van de verzekeraars FBTO, Centraal Beheer, Interpolis en Avero Achmea zei donderdagavond dat er zeker 10 procent meer schademeldingen binnen waren gekomen. Volgens de woordvoerder gaat het vooral om afgewaaide dakpannen, omgewaaide schuttingen en deurportieren die uit auto's werden geblazen. Het totale schadebedrag is nog niet bekend. Wel heeft volgens de woordvoerder het weeralarm dat het KNMI woensdag gaf goed geholpen. ,,Mensen waren voorzichtiger'' (bron: ANP).

Omringende landen
Ook in de ons omringende landen sloeg de storm flink toe. In België en Engeland eiste de storm mensenlevens. Ook in Duitsland vielen gewonden en heeft Franz, zoals de Deutscher Wetterdienst de storm noemde, schade aangericht. In de bergen werden hier windsnelheden gemeten van 140 (Brocken) tot 187 km/uur (Wendelstein). De monumentale Fischmarkt in de Noord-Duitse stad Hamburg stond op 12 januari onder water als door de storm en de hoge waterstand. Ook het gebied rond de Oostzee kreeg het zwaar te verduren.  

Hoogste windstoten 11 januari 2007 op KNMI-weerstations)
Hoogste windstoten 11 januari 2007 op KNMI-weerstations)

Recente nieuwsberichten

 1. Junimaand met twee gezichten

  Met een gemiddelde temperatuur van 17,5°C was afgelopen junimaand zeer warm. Normaal is 15,6 °C g...

  01 juli 2020 - Nieuwsbericht
 2. De ogen van de meteoroloog

  Meteorologen kijken iedere dag naar het weer, maar hun ogen kunnen ook niet alles zien. Daarom kr...

  30 juni 2020 - Nieuwsbericht
 3. De permafrost ontdooit

  Het noordpoolgebied warmt hard op, veel sneller dan de rest van de wereld, op sommige plekken zel...

  23 juni 2020 - Nieuwsbericht
 4. Klimaateffecten van methaan

  Methaan is na CO2 het belangrijkste broeikasgas waarvan de hoeveelheid in de atmosfeer toeneemt d...

  16 juni 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten