Nieuwsbericht

Stormachtige wind veroorzaakt weinig schade

27 juni 2007

De actieve storing die op dinsdag 26 juni over ons land is getrokken, heeft landelijk gezien in Nederland uiteindelijk weinig schade veroorzaakt.

Langs de kust stond enige tijd een harde tot stormachtige wind (kracht 7 tot 8) en kwamen windstoten voor tot ongeveer 25 m/s (90 km/uur). Landinwaarts, in de kustprovincies, werden uitschieters tot circa 20 m/s (72 km/uur) geregistreerd.  Langs de Noord-Hollandse kust werden door de golven tientallen strandhuisjes zwaar beschadigd. Het vliegverkeer op Schiphol had tot het begin van de middag ook last van de harde wind, waardoor slechts één baan gebruikt kon worden; dit leidde tot vertragingen en sommige vluchten werden geannuleerd.In Groot-Brittannië is men bezig met het inventariseren en verhelpen van de zware schade die het noodweer in met name de regio rond Sheffield heeft veroorzaakt. Bij overstromingen kwamen hier drie mensen om het leven.

In zuidoost Europa is nog wel steeds sprake van uitzonderlijke hitte, maar het weeralarm is van rood naar oranje gegaan. Dat betekent dat de situatie in met name Griekenland van ‘zeer gevaarlijk door extreem zwaar weer’ naar ‘gevaar, met uitzonderlijk weer’ is afgenomen. Een relatief verschil, want men dient hier nog wel rekening te houden met erg hoge temperaturen. In Turkije, dat buiten het Europese Weeralarmgebied valt, worden nog wel extreem-hoge temperaturen gemeten. De Turkse meteorologische dienst verwacht voor vandaag en morgen plaatselijk maxima van boven de 40 graden, tegen het weekend liggen de verwachte waarden enkele graden lager.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten