Nieuwsbericht

Terugblik op de sneeuw van 8 februari 2007

23 februari 2007

Op 7 februari gaf het KNMI rond het middaguur een voorwaarschuwing uit voorzware sneeuw, die aan het eind van de middag werd omgezet in een Weeralarm. Vanwege de onzekerheid bij neerslagverwachtingen is op basis daarvan besloten een Weeralarm af te geven.

Geen verschil van mening
De kans was groot dat er in een groot deel van het land overdag in zes uur 5 tot 10 cm sneeuw (waarvan 3 cm binnen een uur) zou vallen met grote overlast als gevolg. Zoals gebruikelijk is vooraf contact gezocht met de grote commerciële weerbedrijven in ons land. Daaruit bleek dat over de verwachte weersomstandigheden geen verschil van mening bestond. De dooiaanval die gepaard ging met sneeuw kwam ook niet onverwacht, het scenario zat al enkele dagen in de prognoses.

Waardoor smolt de sneeuw?
Gerrit Hiemstra van WeerOnline onderzocht de sneeuwval van 8 februari en het bijbehorende weeralarm. Dankzij het Weeralarm van het KNMI konden wegbeheerders tijdig de juiste hoeveelheid zout strooien. Bovendien leidde het Weeralarm en de communicatie daarover tot een beperkt verkeersaanbod  waardoor ernstige problemen uitbleven. Was er meer verkeer geweest dan waren er waarschijnlijk files ontstaan met als gevolg een slechte menging van zout, sneeuw en smeltwater. Het zout werkt dan onvoldoende, de sneeuw blijft liggen en verandert door het traag rijdende verkeer in een ijsplaat met alle gevolgen van dien.

Eerder al overlast in België en Engeland
Bij de beslissing om op 7 februari een Weeralarm voor sneeuw af te geven speelden ook de sneeuwbuien die daags tevoren voor overlast zorgden een rol. Met name in een deel van het westen van het land ondervond het verkeer tijdens de avondspits ernstige hinder toen daar enkele flinke sneeuwbuien overtrokken. Het sneeuwfront dat op 8 februari in ons land leidde tot het Weeralarm, veroorzaakte eerder die dag in België en Engeland  ontwrichting van de samenleving met chaotische taferelen op de wegen, enorme vertragingen in het openbaar vervoer en plaatselijk uitval van de stroomvoorziening. De verwachte intensiteit is lokaal bereikt en gemiddeld over het land zat de neerslag tegen de Weeralarmcriteria voor zware sneeuw aan.

Onderzoek waarschuwingssysteem
Het KNMI gaat de mogelijkheden onderzoeken of het mogelijk is om bij afgifte van een Weeralarm een nog betere inschatting te maken van de maatschappelijke gevolgen van de verwachte weersituatie. De beslissing om een voorwaarschuwing om te zetten in een Weeralarm wordt genomen door een expert-team dat naast meteorologische aspecten ook de gevolgen meeneemt van het verwachte weer op de samenleving. Dit onderdeel van de methodiek die leidt tot het uitgeven van een weeralarm, wordt nader onder de loep genomen, mogelijk in samenspraak met de professionele partners van het KNMI. Ook wordt bekeken of de waarschuwingssystematiek verder verfijnd kan worden. Gedacht wordt aan een meer getrapt waarschuwingssysteem dat naast waarschuwingen en Weeralarm een tussenvorm kent met een verhoogd waarschuwingsniveau. Ook dit aspect maakt onderdeel uit van het onderzoek.

Tevredenheid over Weeralarm
Dat zijn de voornaamste aanbevelingen die volgen uit de evaluatie door het KNMI van het weeralarm voor sneeuw op 8 februari jl. Uit de evaluatie waarbij verschillende strategische partners, zoals het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), Verkeers Centrum Nederland (VCNL) van Rijkswaterstaat en verschillende luchtvaartpartners zijn betrokken, blijkt dat door de verschillende diensten goed en tijdig is geanticipeerd op het Weeralarm voor de sneeuw. Het algemene beeld dat uit de evaluatie naar voren komt is dat dankzij dit Weeralarm veel ongemak is voorkomen. 

 

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten