Nieuwsbericht

Uitdagingen van te veel, te weinig of vervuild water

23 maart 2020

De wereld staat voor steeds grotere uitdagingen als gevolg van waterstress, overstromingen en droogte en gebrek aan toegang tot schone voorraden. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is er dringend behoefte aan betere prognoses, monitoring en beheer van de watervoorziening en om het probleem van te veel, te weinig of te vervuild water aan te pakken. De WMO viert vandaag haar verjaardag. 

Tel elke druppel, elke druppel telt (Count every drop, every drop counts) is dit jaar het thema van de Wereld Meteorologische Dag. Het richt zich op het belang van water. Water is essentieel voor de productie van ons voedsel, vrijwel al onze goederen en diensten en voor het milieu.

Klimaatveranderingen, zowel door de mens veroorzaakt als de natuurlijke factoren als El Niño en La Niña, hebben een groot effect op water. Zo krijgen we gemiddeld meer neerslag, maar dit is niet gelijkmatig verdeeld over de wereld. Sommige gebieden krijgen te maken met overstromingen, anderen juist met droogte. 

Wereld Meteorologische Organisatie

De WMO is de overkoepelende organisatie van de meteorologische en hydrologische instellingen in de wereld waar 185 lidstaten, waaronder Nederland, en 6 lidstaat gebieden bij aangesloten zijn. De organisatie is van groot belang voor internationale samenwerking, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. 

Nederlandse wortels

De wortels van de WMO liggen in Nederland. Professor Buys Ballot, oprichter van het KNMI, nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie (IMO). Volgens Buys Ballot was het van fundamenteel belang voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek een wereldwijd netwerk in te richten voor meteorologische waarnemingen met een vrije uitwisseling van gegevens tussen de verschillende landen. Buys Ballot nam het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie, de voorloper van de WMO.

Buys Ballot kreeg veel bijval van zijn vakgenoten. Met zijn voorstel zette hij Utrecht, waar het KNMI toen gevestigd was in de sterrenwacht Sonnenborgh, op de wereldkaart. Op 23 maart 1950 werd de IMO omgedoopt tot de WMO en werd het een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met het hoofdkantoor in Genève. 

Klimaatproblematiek

De WMO is ook de spin in het web op het gebied van de klimaatproblematiek. Samen met het United Nations Environmental Programme (UNEP) stelde de WMO het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in, een gezaghebbend orgaan voor klimaatwetenschappen in relatie tot de politiek.

thema wereld meteorologische dag 2020

Recente nieuwsberichten

 1. Warmste jaren allemaal recent

  Nederland warmt duidelijk op, recente jaren behoren immers tot de warmste van de meetreeks. Maar ...

  07 april 2020 - Nieuwsbericht
 2. Seismische ruis afgenomen

  Seismologen melden een daling van 45 procent aan seismisch achtergrondruis in Nederland sinds 13 ...

  06 april 2020 - Nieuwsbericht
 3. Zeldzaam ozongat boven de Noordpool

  Toen na de poolwinter begin maart het eerste zonlicht de ozonlaag bescheen, is een uniek ozongat ...

  03 april 2020 - Nieuwsbericht
 4. Maart met heel veel zon

  Maart was één van de zonnigste maartmaanden ooit. De hoeveelheid zon lag met gemiddeld 195 uren r...

  01 april 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten