Nieuwsbericht

Uitdagingen van te veel, te weinig of vervuild water

23 maart 2020

De wereld staat voor steeds grotere uitdagingen als gevolg van waterstress, overstromingen en droogte en gebrek aan toegang tot schone voorraden. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is er dringend behoefte aan betere prognoses, monitoring en beheer van de watervoorziening en om het probleem van te veel, te weinig of te vervuild water aan te pakken. De WMO viert vandaag haar verjaardag. 

Tel elke druppel, elke druppel telt (Count every drop, every drop counts) is dit jaar het thema van de Wereld Meteorologische Dag. Het richt zich op het belang van water. Water is essentieel voor de productie van ons voedsel, vrijwel al onze goederen en diensten en voor het milieu.

Klimaatveranderingen, zowel door de mens veroorzaakt als de natuurlijke factoren als El Niño en La Niña, hebben een groot effect op water. Zo krijgen we gemiddeld meer neerslag, maar dit is niet gelijkmatig verdeeld over de wereld. Sommige gebieden krijgen te maken met overstromingen, anderen juist met droogte. 

Wereld Meteorologische Organisatie

De WMO is de overkoepelende organisatie van de meteorologische en hydrologische instellingen in de wereld waar 185 lidstaten, waaronder Nederland, en 6 lidstaat gebieden bij aangesloten zijn. De organisatie is van groot belang voor internationale samenwerking, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. 

Nederlandse wortels

De wortels van de WMO liggen in Nederland. Professor Buys Ballot, oprichter van het KNMI, nam in 1873 het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie (IMO). Volgens Buys Ballot was het van fundamenteel belang voor weersverwachtingen en klimaatonderzoek een wereldwijd netwerk in te richten voor meteorologische waarnemingen met een vrije uitwisseling van gegevens tussen de verschillende landen. Buys Ballot nam het initiatief tot de eerste Internationale Meteorologische Organisatie, de voorloper van de WMO.

Buys Ballot kreeg veel bijval van zijn vakgenoten. Met zijn voorstel zette hij Utrecht, waar het KNMI toen gevestigd was in de sterrenwacht Sonnenborgh, op de wereldkaart. Op 23 maart 1950 werd de IMO omgedoopt tot de WMO en werd het een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met het hoofdkantoor in Genève. 

Klimaatproblematiek

De WMO is ook de spin in het web op het gebied van de klimaatproblematiek. Samen met het United Nations Environmental Programme (UNEP) stelde de WMO het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) in, een gezaghebbend orgaan voor klimaatwetenschappen in relatie tot de politiek.

thema wereld meteorologische dag 2020

Recente nieuwsberichten

 1. Toename neerslagtekort en verdamping in voorjaar

  Het maximale neerslagtekort in Nederland in het voorjaar is de afgelopen vijftig jaar toegenomen,...

  28 mei 2020 - Nieuwsbericht
 2. Vaker droogte in het binnenland

  Droge zomers als die van 2018 komen door klimaatverandering in het binnenland nu vaker voor dan r...

  26 mei 2020 - Nieuwsbericht
 3. KNMI stopt met weermodel HIRLAM

  Goed informeren en waarschuwen kan niet zonder computermodellen. Het KNMI beschikt nu over twee e...

  25 mei 2020 - Nieuwsbericht
 4. Warm en droog voorjaar goed voor eikenprocessierups

  De komende weken worden eikenprocessierupsen zichtbaar door hun nesten en kunnen ze overlast gaan...

  19 mei 2020 - Nieuwsbericht
Toon alle pers- & nieuwsberichten