foto van het hoofdkantoor IMO, de nationale weerdienst IJsland, in de sneeuw
Foto: IMO/Valdimar Leifsson

Vier landen bundelen krachten voor betere weersverwachting

10 november 2021

Het KNMI en de nationale meteorologische instituten van Denemarken (DMI), IJsland (IMO) en Ierland (Met Éireann) nemen begin 2023 een nieuwe supercomputer in gebruik. Door dit samenwerkingsverband worden korte termijn weersverwachtingen verbeterd. De supercomputer (high performance computer) wordt geïnstalleerd en geëxploiteerd in IJsland en draait 100% op groene stroom door de energie van de IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen te gebruiken.

De vier nationale weerinstituten hebben zich verenigd in een nieuw samenwerkingsverband, de  United Weather Centres-West (UWC-West). Door de gezamenlijke expertise en de gedeelde krachtige supercomputer is ieder land in staat eerdere en nauwkeuriger weersverwachtingen te maken. De rekencapaciteit ten opzichte van de huidige supercomputer van het KNMI is bijna 10 maal groter. Door deze capaciteit kan het maximale uit de mogelijkheden van de weermodellen worden gehaald daarbij gebruik makend van meer data dan ooit tevoren. 

De nieuwe supercomputer wordt gebouwd door Hewlett Packard Enterprise (HPE). Naast het verbeteren van de weersverwachtingen wordt de computer ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar weersverwachtingen.

Gerard van der Steenhoven, hoofddirecteur KNMI: ”Het weer van vandaag in Ierland of IJsland kan morgen het weer in Denemarken of Nederland zijn. De UWC-West supercomputer is zo groot dat dit korte termijn weerbeeld in één keer berekend kan worden met minder randeffecten dan in het verleden. UWC-West is een belangrijke stap in de samenwerking met andere Noord-Europese weerinstituten in Europa. Waarbij we de intentie hebben meer en meer landen aan de samenwerking deel te laten nemen. Om zo de samenleving te voorzien van eerdere en betere verwachtingen en waarschuwingen. Dat is belangrijk omdat door klimaatverandering extreem weer steeds vaker voorkomt.”

Duurzame oplossing

Door het lokaal gematigde klimaat in IJsland te benutten om de supercomputer te koelen worden de bedrijfskosten en CO2-uitstoot tot een minimum beperkt

De supercomputer draait volledig op groene stroom door de energie van de IJslandse waterkracht en geothermische energiebronnen te gebruiken. Door het lokaal gematigde klimaat in IJsland te benutten om de supercomputer te koelen worden de bedrijfskosten en CO2-uitstoot tot een minimum beperkt. Daarmee wordt tonnen aan CO2-uitstoot bespaard, in lijn met de doelstellingen van de deelnemende landen om een CO2-neutrale samenleving te realiseren.

Expertise gebundeld in één supercomputer

Het maken van korte termijn weersverwachtingen (tot 3 dagen vooruit) vraagt - naast een grote hoeveelheid aan data vanuit waarnemingen, de atmosfeer en satellietbeelden- om een enorm rekenvermogen dat alleen beschikbaar is via een supercomputer. Door de krachten van de vier nationale instituten te bundelen kan met deze nieuwe zeer krachtige supercomputer een grote sprong voorwaarts gemaakt worden in nauwkeurige en vroegtijdige weersverwachtingen, met elk uur gedetailleerde updates.

infographic nieuwe supercomputer in IJsland
De voordelen van de nieuwe supercomputer.
infographic nieuwe supercomputer in IJsland
De nieuwe supercomputer kan 4.000 biljoen berekeningen p/s uitvoeren. Het bevat state-of-the-art weermodellen, met meer dan 6 miljoen regels aan programmeertaal waardoor weersverwachtingen van hoge resolutie wordt geproduceerd, elk uur, 24 uur per dag.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten