Klimaatbericht

Vier uur zon per dag – op vakantie naar het zuiden of toch in Nederland blijven?

03 juli 2017

Het Nederlandse klimaat staat niet bekend als zonnig. Vooral in de zomer is de ervaring van velen dat de hoeveelheid zonneschijn regelmatig tegenvalt. Nederlanders gaan daarom graag naar zonniger oorden op vakantie. In Spanje is het gemiddelde aantal zonuren twee keer groot als in Nederland. In Nederland is er iets meer zonneschijn aan de kust dan in het binnenland.

De afgelopen maand juni was zonnig en warm. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 2,5 graden hoger dan normaal. Met 230 zonuren scheen de zon in juni 2017 gemiddeld over Nederland dagelijks bijna acht uur lang. Vorig jaar was juni een stuk somberder, met dagelijks zo'n twee uur minder zon.

Het KNMI draagt in Europees verband bij aan de verwerking van historische satellietmetingen tot gegevens over wolken en zonnestraling. Ook worden actuele gegevens beschikbaar gesteld. Via Meteosat satellietwaarnemingen heeft het KNMI de beschikking over gedetailleerde informatie over de hoeveelheid zonneschijn in Europa en in Nederland sinds 1983. Hieruit blijkt dat Nederland gemiddeld zo'n 1600 zonuren per jaar krijgt, ruim vier uur per dag. In het grootste deel van Spanje schijnt de zon gemiddeld veel vaker (Figuur links): over het jaar gemiddeld ruim acht zonuren per dag (3000 zonuren). Het is dus niet zo vreemd dat veel Nederlanders letterlijk de zon opzoeken in Zuid-Europa.

Ook binnen Nederland komen verschillen voor, al zijn die een stuk kleiner. Een KNMI-analyse van de zonne-instraling in Nederland laat zien dat tijdens een zomervakantie aan de kust gemiddeld iets meer zonneschijn verwacht mag worden vergeleken met het binnenland (Figuur rechts).

Klimaatverandering kan invloed hebben op het aantal zonuren. De verwachting is echter dat de hoeveelheid zonuren in Nederland door de opwarming van de aarde niet veel zal veranderen. In elk geval is het effect van klimaatverandering in de komende jaren in Nederland naar verwachting veel kleiner dan het verschil in zonuren tussen sombere en zonnige zomers.

 

KNMI-Klimaatbericht door Michiel van Weele en Jan-Fokke Meirink

 

De gemiddelde zonneschijnduur in uren per jaar in West-Europa op basis van 33 jaar Meteosat satellietgegevens.
De gemiddelde instraling van de zon in de zomer in Nederland (2004-2016). Aan de kust is er meer zon dan in het binnenland. Bron: @climate_saf, KNMI.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten