Nieuwsbericht

Viering 150 jaar KNMI

21 mei 2004

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) viert zijn 150-jarig bestaan. Prins Willem Alexander opende op 13 mei jl. de lustrumactiviteiten. Naast een trots terugkijken op de historie van het instituut was er ook ruimte voor een vooruitblik. Vooral de klimaatsverandering kreeg veel aandacht. Nobelprijswinnaar prof. Crutzen: "Ik ben benieuwd in wat voor klimaat mijn kleinzoon opgroeit. We zullen ver vooruit moeten denken."

Het KNMI werd in 1854 bij koninklijk besluit opgericht. Het was de beroemde weerkundige Buys Ballot die daarvoor zorgdroeg. Hij is vooral bekend door zijn wet "Met de rug naar de wind, ligt het lagedrukgebied op het noordelijk halfrond links en het hogedrukgebied rechts." ook was hij betrokken bij de ontdekking van het Doppler-effect. Als eerste directeur van het KNMI introduceerde hij de weerberichten en stormwaarschuwingen in Nederland. Hij onderstreepte ook de noodzaak van meer internationale samenwerking binnen de meteorologie. Alle sprekers haalden de geschiedenis aan. De secretaris-generaal van het Wereld Meteorologisch Instituut, M. Jarraud, roemde daarbij de 'zeer actieve rol van het KNMI in de internationale samenwerking' en de belangrijke bijdrage die geleverd is aan de ontwikkeling van de seismologie. "De Nederlandse onderzoeken zijn zeer waardevol", verklaarde hij en reikte directeur De Jong van het KNMI een certificaat van waardering uit.

Het ministerie van Verkeer & Waterstaat had ook een cadeau. Staatssecretaris Schultz: "Ik had een paraplu of parasol wel gepast gevonden, maar een goed en betrouwbaar instituut als het KNMI verdient een meer serieus cadeau." Dat cadeau bestaat uit de financiering van vier nieuwe student-onderzoekers voor de Buys Ballot Research School aan de Universiteit van Utrecht. Daar zullen zij onderzoek doen naar de processen van klimaatverandering.

Het veranderende klimaat is tegenwoordig een van de belangrijkste onderzoeksgebieden van het KNMI. Nobelprijswinnaar in de chemie prof. Crutzen, werkzaam bij het instituut, presenteerde vandaag het door hem geschreven boekje "Veranderingen in het klimaat". Daarin schetst hij aan de hand van vragen en antwoorden een helder beeld van de natuurwetenschappelijke aspecten van klimaatveranderingen. Het boekje werd uitgereikt aan prins Willem Alexander, die eerder de feestelijkheden geopend had door een weerballon op te laten.

In een uitgebreide presentatie benadrukte Crutzen dat er snel maatregelen genomen moeten worden. De negatieve gevolgen van de opwarming, zoals een sterk verhoogde regenval en verhoging van de zeespiegel, moeten volgens hem absoluut voorkomen worden. Staatssecretaris Schultz zei het hiermee volstrekt eens te zijn, Schultz: "We moeten tot actie overgaan. Niet morgen, maar nu!"

door Paul van Dijk, Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten