Klimaatbericht

Vuur op Groenland

18 augustus 2017

Groenland staat bekend als een eiland van sneeuw en ijs. Satellietbeelden laten echter zien dat bij de kust van Groenland ook vuur voorkomt. Een natuurbrand woedt sinds eind juli over een toendragebied ten westen van de Groenlandse ijskap.

In de afgelopen maanden zagen we in Europa bosbranden in Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Ook in het westen van Canada en de VS teisteren natuurbranden een omvangrijk gebied. Nu is daar ook Groenland bijgekomen.

De toendra in Groenland lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende locatie voor een natuurbrand. Toch is het niet de eerste keer dat hier een brand ontvlamt, hoewel dit volgens metingen van de MODIS satelliet van NASA wel de grootste brand lijkt te zijn sinds het begin van de metingen 17 jaar terug. Ondanks het gebrek aan bomen kunnen natuurbranden ook in toendragebied voorkomen. De Groenlandse natuurbrand is dan ook geen bosbrand maar een brand van mossen, grassen en waarschijnlijk veen. Voorafgaand aan de brand was de zomer in dit gebied droog met relatief hoge temperaturen. De oorzaak van de brand is echter onbekend.

 

Satellietbeeld van de Groenlandse natuurbrand op 3 augustus 2017. De locatie van de brand is 67.87º N / 51.48º W, halverwege de westkant van de Groenlandse ijskap en de westkust. Bron: NASA.

Wanneer as van de rook van natuurbranden neerdaalt op de ijskap kan het de smelt versnellen doordat donkere as meer zonnestraling absorbeert. De Groenlandse branden dragen hieraan bij, maar ook rook van branden in andere noordelijke landen kan via de wind Groenland bereiken. Zo droegen in 2012 talrijke branden in Siberië bij aan smelt van 97% van het oppervlak van de Groenlandse ijskap. Dit zou de komende tijd steeds vaker kunnen gebeuren omdat door de opwarming van de aarde de frequentie van natuurbranden toeneemt.
 

KNMI-klimaatbericht door Eveline van der Linden

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten