Nieuwsbericht

Waarom gaat het meer regenen in de Arctic?

30 oktober 2018

Het noordpoolgebied warmt sterk op en dat heeft vele gevolgen. Een voorbeeld hiervan is dat de neerslag in het Arctisch gebied zal toenemen. Deze neerslag is vooral regen en veel minder sneeuw. Gemiddeld over het gebied komt 70 procent van deze toenemende regenval door de opwarming van de atmosfeer. Dat blijkt uit onderzoek van KNMI/RUG-onderzoeker Richard Bintanja dat vandaag in Scientific Reports verschijnt.

De neerslag (die altijd als sneeuw begint) smelt door de relatief milde atmosfeer en bereikt vervolgens als regen de aardbodem. Het blijkt echter dat deze fractie sterk van locatie tot locatie, en ook van seizoen tot seizoen, varieert. Dit komt doordat alleen in een vrij beperkt temperatuurbereik (rond 0 °C) de fractie van de neerslag die als regen valt sterk toeneemt met de temperatuur. Precies in die gebieden/seizoenen (bijvoorbeeld rond de noordpool in de zomer) zal de opwarming de regenval sterk doen toenemen.

De toenemende regenval in het noordpoolgebied is van groot belang voor ijsafsmelting (zowel zee-ijs als gletsjers/ijskappen), hydrologie, ecologie en het afsmelten van permafrost (grond die normaal gesproken het hele jaar door bevroren blijft).

Nieuwe leerstoel

Richard Bintanja bekleedt sinds maart 2017 de nieuwe leerstoel Climate and Environmental Change aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In februari 2018 hield hij zijn oratie. Bintanja is gespecialiseerd in poolonderzoek en heeft meerdere wetenschappelijke expedities naar het noordpoolgebied ondernomen. 

Zee-ijs in het Arctisch gebied (Bron: Pixabay)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten