Nieuwsbericht

Zeer warme mei in droge en zonnige lente

31 mei 2017

De meimaand was één van de warmste ooit. Op 27 en 29 mei zijn zelfs in het zuiden van Nederland temperaturen gemeten van ruim 33 graden. Voor mei zijn dat extreem hoge waarden.

De Bilt had op 27 mei zijn eerste tropische dag van 2017. Meestal wordt de 30 graden hier pas later in juni of juli gepasseerd. Het KNMI berekende over de afgelopen maand een gemiddelde temperatuur van 15,0 graden. Dat is bijna twee graden hoger dan het langjarig gemiddelde en goed voor de vierde plek in de meetreeks van De Bilt van ruim honderd jaar. Mei 2008 was met 15,7 graden de warmste meimaand.

Zeker voor de fruittelers en plantenliefhebbers begon mei 2017 zorgelijk met op uitgebreide schaal vorst.

De laagste temperatuur op de normale meethoogte van anderhalve meter was  -1,7 graden in Deelen. Vlak bij het aardoppervlak werd plaatselijk -6 graden gemeten.

Mei was ook zeer droog. Gemiddeld over het land viel 29 mm tegen 61 mm normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Het noordwestelijk kustgebied kreeg met 10 mm de minste regen. Sommige andere plaatsen in het land waar flinke buien vielen kwamen op ruim 50 mm uit.

De zon scheen deze maand viel meer dan gewoonlijk. Op een paar dagen werd een zonneschijnduur van 15 uur gemeten. Landelijk gemiddeld scheen de zon 225 uur tegen 213 uur normaal. Beek in het zuiden van Limburg was met 240 uur de zonnigste plek.

Droge en zonnige lente

Het hele voorjaar was zonovergoten. Behalve mei waren ook maart en april waren een stuk zonniger dan normaal. De drie lentemaanden leverden landelijk ruim 600 uur zon. Dat is bijna 100 uur in de plus.

De lente leverde gemiddeld over het land 107 mm neerslag waarmee het een zeer droog voorjaar was. Alle maanden waren droger dan normaal met lange droge perioden.

Maart en vooral mei waren warmer dan normaal maar april was een koude uitbijter met koude feestdagen en vorst. Gemiddeld over maart, april en mei kwam de temperatuur in De Bilt uit op 10,7 graden. Dat is ruim een graad warmer dan normaal, waarmee deze lente van 2017 als zeer zacht de geschiedenis in gaat.
   
 

Het voorjaar van 2017 was zeer droog. Alle maanden waren droger dan normaal met lange periodes zonder neerslag ©Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten