Nieuwsbericht

Zonnigste maand april ooit

30 april 2020

Afgelopen maand was de zonnigste maand april sinds 1901, het begin van de metingen. Over het land scheen gemiddeld 285 uren zon tegen normaal 178 uren. Ook gaat april 2020 de boeken in als zeer zacht en zeer droog.

Recordzonnig

Met gemiddeld over het land ongeveer 287 uren zon tegen normaal 178, was het de zonnigste aprilmaand sinds het begin van de metingen. Het oude record van 280 zonuren stond op naam van april 2007. De landelijke verschillen waren beperkt; het meest scheen de zon in De Kooy met 295 uur, het minst in Schiphol met 269 uur.

Zeer droog

Met 11 millimeter neerslag gemiddeld over het land tegen 42 millimeter normaal, was de maand ook zeer droog. In De Bilt en de meeste andere stations telde april slechts zes neerslagdagen, in het zuiden kwam het plaatselijk zelfs maar tot vier dagen met neerslag. Op zestien dagen bleef het in het hele land droog. Het natst was het deze maand in de kustgebieden en in Limburg met lokaal 20 millimeter. In grote delen van het land was het echter veel droger. In een brede strook over het midden en oosten van het land viel minder dan 5 millimeter neerslag. In De Bilt viel er mede door de natte laatste dag 13 millimeter tegen 42 millimeter normaal, waarmee het landelijke station toch nog buiten de top vijf droogste aprilmaanden terecht kwam.

Zeer zacht

In De Bilt werd afgelopen maand een gemiddelde temperatuur van 11,1 °C gemeten tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C. Daarmee was april zeer zacht. April telde negen warme dagen in De Bilt, tegen drie normaal. Door het koude begin van de maand telden we in De Bilt vier vorstdagen, het normale aantal voor april.

Lees het volledige maandoverzicht van april 2020

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten