Nieuwsbericht

Zwaarste storm in decennia van 25 januari 1990

18 januari 2008

Op 25 januari 1990, werd ons land getroffen door de zwaarste storm van de laatste decennia. Zeventien mensen verloren het leven. De samenleving werd ontwricht en het openbaar vervoer kwam tot stilstand. 

Langs onze kust werd een uurgemiddelde van windkracht 11 bereikt. De avond tevoren had het KNMI al gewaarschuwd voor windkracht 10, maar de dramatische berichten konden een ramp niet voorkomen. De gevolgen waren zo groot omdat de wind tijdens de avondspits zijn top bereikte. De luchthaven Schiphol was tijdelijk onbereikbaar. Het weg- en treinverkeer werd volledig ontwricht door omgewaaide bomen, vernielde bovenleidingen en defecte spoorwegovergangen. Duizenden reizigers strandden in de grote steden en moesten daar noodgedwongen de nacht doorbrengen.

In de loop van de rampdag werden de waarschuwingen opgevoerd tot windkracht 11 en uiteindelijk zelfs orkaankracht 12. Uit onderzoek bleek dat het gros van het publiek zich niets kon voorstellen bij deze krachtige taal, die in ons land zeer ongebruikelijk is. De storm heeft geleid tot een betere voorlichting over de begrippen in het weerbericht en uiteindelijk tot de invoering van het Weeralarm, een ernstige waarschuwing voor extreem weer.

Januaristorm 2007 minder zwaar
Op 18 januari 2007 werd ons land opnieuw getroffen door een zware storm, zoals die eens in de vijf jaar voorkomt. Storm Kyrill die in een groot deel van Europa woedde kostte in totaal aan meer dan zestig mensen het leven waaronder vijf in ons land. Opvallend was het grote gebied met zeer zware windstoten. Tot ver landinwaarts zijn windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur.

Vooral windstoten leveren schade op: volgens verzekeraar Achmea bedroeg de stormschade ongeveer 125 miljoen euro. Volgens Thoon Bullens van Achmea bleef de schade beperkt doordat het KNMI tijdig een Weeralarm had afgegeven. De beperkte schade was "in veel gevallen een aantoonbaar gevolg van het feit dat veel van onze klanten die dag rekening hielden met het Weeralarm" (bron: jaarverslag KNMI 2006).

Kyrill op 18 januari 2007 was een van de zwaarste stormen van de laatste jaren (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Kyrill op 18 januari 2007 was een van de zwaarste stormen van de laatste jaren (foto: Jacob Kuiper, WPI/KNMI)
Weerkaart 25 januari 1990 (bron ECMWF)
Weerkaart 25 januari 1990 (bron ECMWF)

Recente nieuws- en klimaatberichten

 1. Windparken mengen zich in het weer

  Uit een recente studie met het KNMI weermodel blijkt dat windparken het weer beïnvloeden. De wind...

  29 november 2022 - Nieuwsbericht
 2. Maarten van Aalst vanaf 1 februari nieuwe hoofddirecteur KNMI

  Vrijdag 25 november 2022 heeft de ministerraad ingestemd met de benoeming van prof. dr. Maarten v...

  25 november 2022 - Nieuwsbericht
 3. Helderblauwe meren met smeltwater bovenop de ijskap van Antartica

  Wat op Groenland al decennialang doodnormaal was, is de laatste 10 jaar ook op Antarctica begonne...

  22 november 2022 - Nieuwsbericht
 4. Vier of zes seizoenen? 

  Er is wel eens gesuggereerd om het jaar niet in vier maar in zes seizoenen te verdelen. Is dat be...

  17 november 2022 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten