De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus
De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus (Bron:Jannes Wiersema).
Uitleg over

Hooikoortsweer

Mensen met hooikoorts hebben last van stuifmeel (pollen) in de lucht. De verschijnselen komen het meeste voor in het voorjaar, met name in mei en juni.

Hooikoortsverschijnselen, zoals niezen, een jeukend gehemelte, tranende of jeukende ogen en soms lichte benauwdheid, komen voort uit het inademen van stuif­meel (pollen). Vooral stuifmeel afkomstig van grassen levert vaak problemen op.

Hooikoortsklachten

Hoe hoger de concentratie stuifmeel, ook wel pollen genaamd, hoe meer klachten. De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus. Ook stuifmeel van de berk en de els kunnen voor problemen zorgen. Ongeveer 5 procent van de Nederlanders heeft gedurende een periode van een aantal jaren lichte tot ernstige hooikoortsklachten.

Afbeelding van Populierenpluis op straat
Populierenpluis op de grond. Mensen met hooikoorts kunnen hier flink last van hebben. (Bron: Jannes Wiersema)
De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus
De meeste mensen zijn allergisch voor gras dat bloeit tussen mei en augustus (Bron: Jannes Wiersema)

Stuifmeelproductie

De stuifmeelproduktie van bloemen vindt plaats op zonnige, droge en warme dagen, voornamelijk in de ochtend. Op natte dagen met regen, mist of dauw is de hoeveelheid stuifmeel heel gering. Wind kan stuifmeel verspreiden. De aanvoerrichting van de lucht is daarom van groot belang voor mensen met hooikoorts.

Windrichting

Lucht die een lange weg over land heeft afgelegd, bevat meestal meer stuifmeel dan lucht vanuit zee. Daardoor is de stuifmeelconcentratie bij wind uit oostelijke richting het hoogst. Komt de wind uit het westen, dan heeft deze verder landinwaarts ook een lange weg over land afgelegd. De ernst van hooikoortsklachten tussen kustbewoners en verder landinwaarts wonende mensen kan verschillen.

Verticale bewegingen

Ook verticale bewegingen in de lucht zijn van belang voor de verspreiding van stuifmeel. Bij een sterke opwaartse stroming kunnen de stuifmeelkorrels tot een paar kilometer hoogte komen. De concentratie bij het aardoppervlak is dan iets minder groot.

Pollennieuws

Speciale verwachtingen en informatie over hooikoorts en stuifmeel staan op pagina 714 van NOS-teletekst. Zowel het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als de website Pollennieuws biedt een vijfdaagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

Meer uitleg over

  • Zonkracht 7 of 8 is de sterkst mogelijke zonkracht in ons land.

    Zonkracht

    De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt.
  • Hittegolf: in De Bilt minstens 5 dagen achtereen boven de 25 graden waarvan 3 boven de 30 graden

    Hittegolf

    Een hittegolf is een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over